PREMIERĂ. Descoperire uimitoare la Castelul Corvinilor: aşezare din Epoca Bronzului, pe malul stâng al Zlaştiului

Articolul a fost vizualizat de 2,672 ori

Urmele unei aşezări din epoca bronzului şi a fierului au fost scoase la iveală în premieră de arheologi, după cercetările recente efectuate în zona Castelului Corvinilor, pe malul stâng al râului Zlaşti. 

castelul corvinilor (234)Pe malul stâng al pârâului Zlaşti, în zona în care în prezent se află Curtea Husa­rilor, se întindea o aşezare preistorică. Cercetările efec­tuate de arheologii de la Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara, pe terasele din jurul Castelului Corvinilor, au scos la iveală urmele unei aşezări din epoca bronzului şi epoca fierului şi au confirmat, pentru prima dată, că şi zona malului stâng al râului Zlaşti a fost locuită în preistorie. „Săpăturile arheologice au avut un scop preventiv şi s-au desfă­şurat până în luna decembrie a anului trecut, iar în urma lor au fost descoperite rămăşiţele unei aşezări datate în perioada Epocii Fierului şi a Epocii Bronzului, mai exact din perioada 1200 – 1000 înainte de Hristos”, a declarat Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara. Arheologii au găsit piese ceramice şi din bronz. Situl arheologic a fost delimitat şi este conservat, urmând ca în zonă cercetările să continue în perioada următoare.

Castelul, ridicat pe ruinele unei mari aşezări dacice

În anii 2000, cercetările arheologice întreprinse în grădina Castelului din Hunedoara şi pe Dealul Sânpetru au scos la iveală urmele unei locuiri dacice întinse şi a unei necropole în care se aflau rămăşiţele a zeci de adulţi şi copii, ale căror trupuri au fost îngropate în pământ alături de obiectele lor de preţ.
Tot în vecinătatea Castelului Covinilor au fost descoperite mormintele unor războinici daci, incineraţi alături de armele lor. Istoricii susţin că zona vechii cetăţi dacice din Hunedoara a avut un rol strategic.

About Administrator