La extrem de sport extrem! Ultima frontieră a rezistenţei: alergarea montană nocturnă de iarnă

Articolul a fost vizualizat de 1,383 ori

Iarna, noaptea, spre piscuri – este sloganul unei competiţii unice în judeţ. „Parângul Night Challenge” este un concurs inedit de alergare montană şi schi de tură, care aduce la start sportivi pentru care mişcarea a devenit un mod de viaţă. Organizatorii propun o competiţie pe pârtie, făcută special pentru cei care vor să experimenteze – participanţii au un traseu de 4,5 kilometri, cu o diferenţă de nivel de o mie de metri între start şi finish-ul de pe Vârful Parângul Mic. 

foto1“Competiţia este inedită pentru că se desfăşoară noaptea, pe vreme de iarnă, şi se ajunge la o altitudine de 2074 de metri, unde se atinge un punct important din geografia ţării, Vârful Parângul Mic. Startul se dă la lumina făclii­lor. Imaginaţi-vă, noaptea, un şir luminos în mişcare, şir format de cei care poartă lanterne frontale. E o imagine spectaculoasă, iar atmosfera este extraordinară. Odată ajuns pe vârf, se văd luminile din oraşele Văii Jiului şi este un peisaj minunat”, explică organizatorul Avram Iancu (în dreapta imaginii), celebru în ţară mai ales pentru încercările de a traversa înot Canalul Mânecii, dar şi preşedintele Asociaţiei Run and Bike Petroşani. Ediţia a treia a competiţiei va avea loc pe 20 februarie şi aduce la start peste 150 de sportivi din ţară, Republica Moldova, dar şi câştigătoarea de anul trecut, de la open feminin, elveţianca Katharina Siegrist-Hani. Mircea-Ştefan Veress este alergătorul care a scos cel mai bun timp dintre sportivii hunedoreni, dar a şi ocupat locul II la precedentele ediţii ale cursei, la categoria +35 de ani. „Este o competiţie frumoasă, cu o atmosferă total diferită faţă de cele de zi, iar peisajul Parângului este deosebit şi au ce să vadă şi pe timpul nopţii. Când ajungi pe vârf ai o satisfacţie uimitoare, pentru că ai reuşit să ajungi la finish la o competiţie care nu este deloc uşoară. Tot de acolo vezi întreaga Vale a Jiului luminată şi este o imagine care îţi rămâne pe suflet”, spune Ştefan (în stânga imaginii), unul dintre alergătorii de top ai Văii Jiu­lui.

Alergare pe pârtie

La “Parângul Night Challenge” se aleargă de fapt pe pârtia B, iar startul se dă la telescaun. Gradul de dificultate al competiţiei este “asigurat” şi de înclinaţia traseului care depăşeşte 30 de grade în multe locuri. Dacă la prima ediţie doar 60 de sportivi s-au strâns la start, în 2015, numărul acestora a crescut la 80, iar ediţia a treia a depăşit aşteptările organizatorilor ca număr de participanţi. “E o competiţie care a devenit un brand al judeţului. În doar trei ani a devenit o însemnată competiţie naţională, care aduce la start peste 150 de sportivi, care vin din peste 30 de oraşe din ţară şi, în premieră, avem la această ediţie şi competitori din Republi­ca Moldova. Cu seriozitate, am ajuns să facem din competiţie una cunoscută în lumea alergătorilor”, spune Avram Iancu. De fapt, în ţară mai sunt doar două asemenea curse. Şi chiar dacă practică atât schiul de tură, cât şi alergarea, Ştefan a ales să rămână în tabăra atleţilor pentru „Parângul Night Challenge” şi speră să rămână pe podium: „Încerc să dau totul, dar vedem ce va ieşi la a treia competiţie. Noi încercăm să ne pregătim cât mai bine, însă este o competiţie grea, nu atât din punct de vedere al lungimii traseului, cât pentru diferenţa mare de nivel, de o mie de metri. Nu ştiu dacă am şansa la locul I, pentru că vin din ţară sportivi foarte buni, care practică sportul la un nivel mai performant. Ca orice sportiv, îmi doresc ca, de la an la an, să-mi îmbunătăţesc propriul meu timp – – în competiţii, de cele mai multe ori, lupta se duce cu noi înşine. Îmi propun să scot un timp mai bun şi satisfacţia este mare când reuşeşti asta”. Este o competiţie fără limită de timp, iar organizatorii se retrag de pe punctul de finish doar după ce ultimul parti­cipant va ajunge pe Vârful Parângul Mic, dă asigurări organizatorul: “Ştefan este unul dintre cei mai buni alergători din Valea Jiului şi din judeţ. El este şi alergătorul care a scos cel mai bun timp dintre toţi sportivii din zonă. Ne-am bucura să vină mai mulţi sportivi şi din Deva şi Hunedoara. Ne-am apăra glia în faţa puternicilor sportivi din ţară care s-au înscris în acest an. Cel care doboară recordul va primi un bonus de 500 de lei, record deţinut de Robert Hajnal, care a scos un timp de 48 de minute şi o secundă”.

Cursă pe verticală

Chiar dacă este o competiţie cu grad mare de dificultate, Ştefan Veress crede că este una sigură pentru sportivi: „De obicei, accidentările au loc pe coborâri, dar la “Parângul Night Challenge” nu este cazul. Lucrurile neplăcute se întâmplă atunci când alergătorul coboară cu o viteză prea mare sau nu este foarte vigilent. Dar, cum este o competiţie de tip “vertical race”, care se desfă­şoară doar în urcare, riscul de accidentare este foarte redus. Eu am o pereche de adidaşi pe care îi folosesc doar iarna, la alergare, care au nişte crampoane metalice aplicate pe talpă”. Organizatorii s-au gândit însă şi la sportivii care nu posedă o încălţăminte specială, aşa că participanţii vor primi şi o pereche de gheare de zăpadă şi gheaţă: “Competitorii din acest an nu vor mai aluneca nici măcar un centimetru datorită acestor dispozitive care se montează pe pantofii de alergare. Unii sportivi au această încălţăminte specială care nu permite alunecarea, dar nu toată lumea îşi permite un pantof de alergare de 600-700 de lei. Ne-am gândit să le oferim anul acesta, în colaborare cu Aventura X, o pereche de dispozitive pentru ca toţi să plece pe traseu cu aceleaşi şanse. Traseul se îndreaptă către vârful muntelui, iar viteza de deplasare nu este mare, lucru care contribuie la siguranţă. Niciodată nu am avut incidente”, spune Avram Iancu. Primii pleacă cei înscrişi la proba de schi alpin, apoi se dă şi startul alergătorilor, la cinci minute diferenţă. Dacă startul oficial se dă la ora 18,30, în acest an, la ora 16, se dă startul unei competiţii pentru copii “Vertical kids race”, care se desfăşoară pe lumină, pe un traseu de 300 de metri, cu o diferenţă de nivel de 40 de metri, pe mai multe categorii – băieţi şi fete, sub 10 ani şi între 10 şi 14 ani.

Oameni de oţel

foto 2De fapt, sportivii din Valea Jiului sunt vestiţi pentru performanţele lor în alergarea montană şi pentru rezistenţa fizică. Nume precum Tomi Coconea şi Avram Iancu au devenit cunoscute la nivel naţional, dar puţini ştiu cât efort fac sportivii pentru a ajunge la asemenea performanţe. Avram Iancu confirmă că va încerca din nou să-şi vadă visul cu ochii, acela de a deveni primul român care va traversa înot Canalul Mânecii: „Mă antrenez serios în continuare şi nu renunţ. Prin tot ceea ce fac aş dori să fiu un exemplu. Un vis nu moare atât timp cât te lupţi pentru el, moare doar atunci când l-ai împlinit”. Practicant al artelor marţiale, Avram Iancu face din 1997 triatlon, adică înot, ciclism şi alergare, iar antrenamentele nu sunt uşoare: a alergat numai în luna ianuarie vreo 200 de kilometri: „E de înţeles că aceşti 200 de kilometri pe care îi fug pe lună nu sunt pe teren plat, ci e vorba de alergare preponderent montană, cu diferenţe mari de altitudine. A practica sportul este un mod de viaţă şi noi tocmai asta vrem, să lansăm o provocare către cei din jur pe care îi chemăm să vină la mişcare. Nu e important neapărat să participi la competiţii sportive, ci să fii sănătos, să ai bună dispoziţie, un mod de viaţă sportiv. Alergarea este însă cel mai complex exerciţiu pe care îl cunosc”. La fel, pe lângă alergare montană, Mircea-Ştefan Veress face schi de tură şi mountain bike. Ştefan aleargă de cel puţin două ori pe săptămână, în jur de 10-15 kilometri: „Antrenamentul îl fac regulat, pentru că trebuie să fii constant în acest sport, la alergare. Trebuie să ai cel puţin o alergare bună la două-trei zile, în funcţie de program şi de target-ul pe care îl ai pentru competiţie. La un antrenament obişnuit alerg la o diferenţă de nivel de 400-500 de metri, o diferenţă pozitivă. Eu, în general, alerg ziua când e mai sigur, mai ales când alergi prin pădure, pe munte, pe poteci, prin pădure. Este foarte important să ai grijă, să nu te accidentezi. Ziua ai siguranţă mai mare, noaptea e o provocare în plus. Traseul cursei este însă unul sigur – e, de fapt, o pârtie de schi, lucru care îţi asigură un oarecare confort”.

About Laura Oană