Cei mai mari datornici privaţi la stat

Articolul a fost vizualizat de 1,202 ori

Potrivit ultimelor date de pe site-ul ANAF, datoria firmei OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SRL la buget este de 923 de milioane de lei. Firma este cel mai mare datornic la buget, iar această datorie reprezintă, la bază, crean­ţa Libia, unul dintre cele mai vechi dosare din justiţia românească. Privitor la această creanţă, trebuie amintit că, în anii ‘80, Rompetrol, firmă de stat la acea vreme prin care statul român derula operaţiuni în străinătate, încheia un acord petrolier pentru dezvoltarea şi exploatarea unui zăcământ de petrol din Libia, Murzuk. În 1992, datorniciRomânia a vândut concesiunea companiei spaniole Repsol, iar banii urmau să fie recuperaţi de Rompetrol SA, firmă care a fost ulterior cumpărată de Dinu Patriciu. Omul de afaceri nu a plătit statului decât o tranşă din sumă, iar ulterior, statul român a dat în judecată Rompetrol, pentru a recupera restul. Suma se ridică la 58,5 milioane de dolari americani. Au urmat o serie de procese, după ce Rompetrol a fost cumpărat de compania petrolieră naţională kazahă KazMunaiGas. În toamna lui 2014, în final, justiţia a pus capăt procesului. Firma Rompetrol SA, în solidar cu două persoane fizice, trebuie să plătească statului român suma de 58.521.056 USD în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii, plus dobânda legală aferentă, calculată de la data 05.01.2001 până la data achitării integrale a debi­tului. Statul a calculat însă dobânzi şi penalităţi de trei ori mai mari decât valoarea datoriei. În faţa acestei situaţii, Rompetrol SA şi-a cerut insolvenţa pentru că, potrivit oficialilor kazahi, nu mai putea funcţiona, iar în locul ei a fost creată Oilfield Exploration Business Solutions, tot parte a grupului Rompetrol, cea care ar trebui să plătească statului acum datoria.
Următorul datornic în top este firma OANA MANAGEMENT SRL, care datorează statului 457,04 milioane de lei. Firma ar fi un vehicul de curăţare a datoriilor către stat. De numele acestei firme au fost legate Murfatlar, Biborțeni, Principal Company, Vitivinicola Basarabi, Hansa Distribution, Euroavipo, United Euro Distribution sau Signus Romania Distribution.
Firmele fraţilor Micula (EUROPEAN FOOD SA cu 400.219.815 lei şi SCANDIC DISTILLERIES SA cu 400.103.442 lei) sunt şi ele printre cei mai mari datornici la bugetul de stat. La rândul lor, patronii s-au îndreptat împotriva statului român la curtea de co­merţ de la Washington şi au câştigat un proces în urma că­ruia statul trebuia să le plă­tească lor 372 de milioane de lei.
GOLD & PLATIN MOLDOVA SRL, cu o datorie de 90,192 mi­lioane de lei, este o firmă din Suceava care se ocupă cu co­merţ cu amănuntul al carburan­ţilor pentru autovehicule în magazine specializate, potrivit obiectului principal de activitate. Firma comercializa mărcile Opel şi Chevrolet şi se află în faliment. Ea aparţine omului de afaceri turc Yavuz Hatinoglu.

About Administrator