FOTBAL – LIGA A III-A. RETROSPECTIVĂ. FC HUNEDOARA, UN TUR MAI DEGRABĂ MODEST (III)

Articolul a fost vizualizat de 1,333 ori

Așa cum spuneam, ultimul eșec de acasă (0-3 cu ASU Poli Timi­șoara) a produs unele ”mișcări” la clubul de pe Cerna. Inițial, președintele Alin Barna își anunțase demisia, dar va reveni la fel de repede asupra ei la ”îndemnurile” edilului municipiului. Va fi găsit totuși ”țapul” ispășitor, în persoana antrenorului principal, Victor Roșca, care avea să plătească cu postul nerealizările din ultimele trei etape. Nu cred că vina aparține în exclusivitate tehnicianului, care în vară fusese readus la Hunedoara cu surle și trâmbițe, în ideea de a da o lovitură de ”imagine”, care s-a dovedit a fi până la urmă una de ”bumerang”. Vina aparține în mare măsură și celor care l-au numit pe banca tehnică, neținând cont că Roșca era ”rupt” de realitățile fotbalului din această zonă a țării.

Au întrerupt seria neagră

FOTO (1)Prin demiterea lui Victor Roșca, conducerea clubului a găsit repede o soluție de ”avarie”, numindu-l ca ”interimar” pentru meciul de la Giarmata pe secundul Mircea Alic jr. Acesta avea să aibă un debut mai mult decât satisfăcător, înregistrând o victorie la scor, întrerupând astfel seria ”neagră” de trei înfrângeri consecutive. Alic jr. avea să facă mai multe schimbări în ”11”-le de start, titularizându-i din primul minut pe frații Daniel și Cristi Creciunesc, dar și pe Remus Sandu și juniorul Erwin Bloj. Au fost decizii care s-au dovedit a fi benefice, hunedorenii dând ”tonul” pe terenul de joc. Ei au început cu aplomb și aveau să deschidă scorul în minutul 11 prin Tecsi, care a înscris cu capul, la o excelentă centrare venită de la Drăgoescu. Diferen­ța avea să se mărească șapte minute mai târziu, când Bogdan Bozian, pe un ”avantaj” lăsat foarte bine de arbitru, l-a ”executat” cu sânge rece, din interiorul careului, pe portarul Luca. ”Alb-albaștri” vor trece de acel periculos 2-0, înscriind încă o dată până la pauză prin Daniel Cre­ciu­­nesc, cu un șut plasat din afara careului mare (min. 43). La adăpostul celor trei goluri, băieții lui Alic jr. nu s-au cantonat în apărare, chiar dacă în primele 20 de minute de la reluare nu au mai avut oportunități. Aveau să mărească ”ecartul” la capătul minutului 64, când Tecsi și-a trecut în cont ”dubla”, cu un șut superb de la distanță. Timișenii, care au fost de nerecunoscut în acest meci, aveau să înscrie golul de onoare prin Molcuț, în urma unei lovituri libere, dar tabela va fi ”închisă” tot de echipa vizitatoare, în primul minut al prelungirilor. A fost un corner executat de fundașul de bandă stânga, Trășcan, iar noul intrat Grigore a trimis cu capul în plasa porții pentru un 5-1, în care puțini credeau.

Neputincioși în fața propriilor suporteri

”Interimatul” lui Mircea Alic jr. a durat doar o etapă, el reluându-și postul de „secund” după succesul de la Giarmata. Vajnicii conducători ai clubului i-au găsit repede înlocuitor, în persoana fostului ”rapidist” Adrian Iencsi, la fel de ”rupt” și el de realitățile fotbalului din această zonă, ca și Roșca. În loc să se caute fotba­liști ”adevărați”, Barna căuta o nouă lovitură de ”imagine”, uitând că pentru această obscu­ră ligă a treia avea soluții chiar aici, acasă. Hunedorenii au început în ”vână”, reușind să deschi­dă rapid scorul. Era minutul 5, când mijlocașul ofensiv Bo­zian a șutat de la 22-23 de metri, pe colțul scurt, mingea a ”prins” gazonul în fața porții, păcălindu-l pe portarul Tiuț, care s-a trezit cu ”obiectul muncii” în plasă. Elevii lui Iencsi au ”lovit” pentru a doua oară în minutul 33. Drăgoescu a centrat foarte bine de pe partea dreaptă, Tecsi a reluat cu latul din 14 metri în transversală, mingea a revenit în teren la același jucător, care a trimis de această dată cu capul din 8-9 metri, spre colțul lung, juniorul Bloj a încercat să intervină, la fel ca și un apărător advers, dar mingea a depășit linia porții, pentru un 2-0 poate nesperat pentru acea perioadă de joc. Avea să vină însă minutul 38, când la gafa lui Raț, care a ratat ieșirea dintre ”buturi”, fundașul Goșa (34 de ani) a reluat cu capul, din 3 metri, în poarta goală. Debutul celui de-al doilea mitan avea să fie din nou favorabil celor de la FC Hunedoara. În decurs de doar câteva minute, mijlocașul Piko a văzut de două ori ”galbenul” și implicit cartonașul ”roșu”, fiind trimis la vestiare. Cu om în plus, dar și cu avantaj pe tabela de marcaj, era greu de anticipat ce va urma. Cugirenii au început să atace în ”valuri” poarta lui Raț, în fața unor jucători care parcă terminaseră ”benzina”. Având în Necșulescu un adevărat ”piston”, fotbaliștii de la Metalurgistul s-au aruncat pur și simplu spre buturile adverse. Firesc, vor veni și cele două goluri năucitoare, cu grave greșeli a celor doi fundași centrali, Maghici și Mardare. În minutul 67, la o pasă lungă în adâncime, Ionuț Radu i-a luat ”fața” lui Maghici, a făcut doi pași în careu și l-a ”executat” cu un șut la semiînălțime pe Raț. Gazdele păreau într-o continuă degringoladă, banca tehnică nu prea avea soluții de redresare, iar dezastrul care se prefigura a prins contur în minutul 88. Un ”exterior” spre nou intratul Cîrstean, Mardare a rămas în ”bloc-starturi”, fotbalistul oaspete a pătruns în careu, și din 10 metri a înscris cu sete pentru un 2-3, greu de anticipat în minutul 33.

Prima ”remiză” după 11 meciuri

După primele 10 etape, FC Hunedoara înregistrase cinci succese și tot atâtea eșecuri, cum s-ar spune, ”ori la bal, ori la spital”. Pentru ”alb-albaștri”, deplasarea de la Lugoj a însemnat, la final, primul rezultat de egalitate. Un meci în care Bozian și echipierii lui nu au reușit, pentru prima dată în acest campionat, să înscrie. Chiar dacă tehnicianul oaspeților declara că va juca doar ofensiv, marile ocazii au aparținut bănățenilor, care se pot declara nemulțumiți de rezultatul final. Gazdele au avut șansa de a marca, dar șutul trimis în dia­go­nală de mijlocașul Poiană a întâlnit transversala, pentru ca, mai apoi, atacantul Precupanu să fie blocat de două ori în careul mic al hunedorenilor. Ghinionul i-a urmărit pe lugojeni: la lovitura liberă executată de mijlocașul Dobricean, balonul a întâlnit pentru a doua oară bara porții. În replică, oaspeții au avut și ei o bară, prin Bozian, care a expediat un vole superb. Gazdele au dominat teritorial și cel de-al doilea ”mitan”, când portarul Ciubotariu a fost salvat pentru a treia oară de transversală, în urma unei execuții spectaculoase, foarfecă pe spate a lui Velcotă. Hunedorenii puteau da lovitura în minutul 93, dar Bozian a ratat o mare ocazie.

În sfârŞit, încă două victorii pe ”Michael Klein”

Din 19 septembrie nu mai câștigaseră hunedorenii în propriul fief, de la acel 3-1 cu CNS Cetate Deva. Iată însă că, după aproape două luni, avea să fie reluată seria succeselor de acasă, iar prilejul a fost dat de întâlnirea cu gruparea din Filiași. Cu golgeterul Bozian rămas pe banca de rezerve (avea să intre în ultimele 11 minute), elevii lui Iencsi au început cu ”motoarele” turate și au deschis scorul în minutul 13. A fost un ”un-doi” scurt pe flancul drept între Drăgoescu și Tecsi (cei mai buni de pe teren), ultimul a fost faultat la limita careului mare și s-a acordat ”penalty”, același Tecsi transformând cu siguranță. Gazdele au menținut ”controlul” jocului și aveau să se desprindă la două ”lungimi” în minutul 40. Urcat în atac, Trășcan a centrat perfect, iar omniprezentul Tecsi a trimis cu capul pentru 2-0. Actul secund nu a mai fost la fel de atractiv ca și primul, poate și datorită faptului că nu s-a mai marcat. Tot ”alb-albaștri” au fost la Timonă, dar, pe rând, Drăgoescu, Tecsi, D. Creciunesc și Petresc au trecut pe lângă gol.
După o săptămână de repaus ”forțat”, FC Hunedoara s-a reîntâlnit cu proprii suporteri la ultimul meci de acasă din 2015. Adversari, echipa secundă a celor de la Pandurii Tg. Jiu. A fost, probabil, cel mai bun joc al gazdelor din acest tur de cam­pio­nat, unul cu destul de multe nerealizări, îndeosebi pe propria arenă, unde s-au risipit nu mai puțin de 12 puncte. Golul a venit destul de repede, în minutul 8, când Tecsi a reluat sub transversală o centrare venită de la Trășcan. Până la finalul primei părți nu s-a mai înscris, dar balonul a lovit de trei ori barele celor două porți. Ionicescu (min. 12) și Tecsi (min. 40), iar de partea cealaltă, Șandru (min. 45). Mult mai ”consistent” a fost actul secund, când s-au marcat patru goluri. În minutul 47, Daniel Creciunesc a dus scorul la 2-0, înscriind la vinclu cu un șut de la 18 metri. Gorjenii au redus din diferență în minutul 52, când Trășcan l-a faultat în careu pe Predescu, iar Șandru a transformat lovitura de pedeapsă. Cinci minute mai târziu avea să fie refăcută dife­rența de două goluri. Tecsi a recuperat pe dreapta și l-a ”executat” cu un ”lob” elegant pe goalkeeperul oltenilor. Pe final a venit și cel de-al patrulea gol pentru FC Hunedoara. Era minutul 89 când Trășcan a trimis în careu din lovitură liberă, Ioni­cescu a întors pentru nou intratul Ursachi, care a reluat spre poartă, Popescu a respins, dar același Ursachi, aflat acolo, a trimis în poartă.
Ultima partidă a anului trecut s-a disputat pe terenul minerilor de la Motru. A fost un meci dominat în cea mai mare parte de gorjeni, care au avut numeroase oportunități la poarta adversă, dar Ciubotariu a fost de netrecut. Mai mult, hunedorenii au terminat cu doi oameni mai puțin, Petresc văzând direct ”roșu” în minutul 40, pentru ca, în al treilea minut al prelungirilor, Mardare să vadă și al doilea ”galben”, fiind trimis și el la vestiare. Și astfel FC Hunedoara a încheiat turul pe locul 6, cu 23 de puncte, la mare dife­rență de liderul seriei, ASU Poli Timișoara, care a acumulat 34 de puncte. Urmează returul, cu Adrian Iencsi plecat de la echipă înainte de începerea pregătirilor de iarnă, pe motive numai de el știute și cu readucerea în postura de ”principal” a secundului Mircea Alic jr.

About Ion Bădin