A.N.A.F. PESTE 100%. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat, în ianuarie, 19,25 miliarde de lei, gradul de realizare a programului de încasări fiind de 114%, potrivit unui comunicat al instituţiei.
DEPOZITE BANCARE. Valoarea depozitelor constituite în bănci de populaţie şi firme a crescut, în 2015, cu 8,6% faţă de finalul anului 2014, până la nivelul de 253,5 miliarde echivalent lei, potrivit datelor publicate de Banca Naţională. Avansul provine, în special, din majorarea cu 14% a depozitelor constituite de firme, însă şi populaţia are în bănci aproape 91,675 miliarde de lei, cu 6,4% mai mult comparativ cu decembrie 2014. Interesant este că această creştere a depozitelor vine pe o scădere considerabilă a dobânzilor, care variază în prezent între 0,62 şi 2 la sută pe an.
PRODUCTIVITATE. Firmele cu capital străin din ţară au o productivitate a muncii de peste 250.000 de lei pe salariat anual, faţă de numai 70.000 de lei în cazul celor cu capital românesc. Societăţile cu capital străin din România reprezintă totodată 8 la sută din numărul total de companii (600.000 firme), dar absorb un sfert din numărul total de salariaţi şi realizează peste 40 la sută din cifra totală de afaceri.
INVESTIGAŢIE ANTIDOPING. Comisia Europeană va demara investigaţii privind dumping-ul (vânzarea sub preţul pieţei) practicat de China în sectorul oţelului european, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Lucia Caudet, citată de agenţia EFE. Investigaţia vine ca urmare a unei scrisori de protest semnate de miniştri ai economiei din Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Luxemburg şi Polonia. Toate ţările semnatare solicită o “rapidă rezolvare a cererilor”, deoarece nu se poate aştepta până când pagubele provocate de aceste practici neloiale vor fi irecuperabile pentru industria siderurgică europeană.
TEAMA DE NET. Conform Eurostat, în anul 2015, un procentaj de 35% dintre utilizatorii români de Internet au evitat să îşi facă online cumpărăturile, din cauza îngrijorărilor privind securitatea tranzacţiei şi a datelor personale. Ponderi mari ale utilizatorilor de Internet reticenţi la comerţul online s-au înregistrat în anul 2015 şi în Suedia (34%) şi Portugalia (30%). În rândul internauţilor din Bulgaria, rata celor care au evitat cumpărăturile online în urma îngrijorărilor privind securitatea a fost de 19%, iar în Ungaria de numai 11%.
Săptămâna economică Nr. 683
Posted in: showroom economic, ştiri
Articolul a fost vizualizat de 942 ori
– 11 February, 2016
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.