Săptămâna economică Nr. 683

Articolul a fost vizualizat de 915 ori

A.N.A.F. PESTE 100%. Agenţia Naţională de Admi­nistrare Fiscală (ANAF) a colectat, în ianuarie, 19,25 miliarde de lei, gradul de realizare a programului de încasări fiind de 114%, potrivit unui comunicat al instituţiei.
DEPOZITE BANCARE. Valoarea depozitelor constituite în bănci de populaţie şi firme a crescut, în 2015, cu 8,6% faţă de finalul anului 2014, până la nivelul de 253,5 miliarde echivalent lei, potrivit datelor publicate de Banca Naţională. Avansul provine, în special, din majorarea cu 14% a depozitelor constituite de firme, însă şi populaţia are în bănci aproape 91,675 miliarde de lei, cu 6,4% mai mult comparativ cu decembrie 2014. Interesant este că această creştere a depozitelor vine pe o scădere considerabilă a dobânzilor, care variază în prezent între 0,62 şi 2 la sută pe an.
PRODUCTIVITATE. Firmele cu capital străin din ţară au o productivitate a muncii de peste 250.000 de lei pe salariat anual, faţă de numai 70.000 de lei în cazul celor cu capital românesc. Societăţile cu capital străin din România reprezintă totodată 8 la sută din numărul total de companii (600.000 firme), dar absorb un sfert din numărul total de salariaţi şi realizează peste 40 la sută din cifra totală de afa­ceri.
INVESTIGAŢIE ANTIDOPING. Comisia Europeană va demara investigaţii privind dumping-ul (vânzarea sub preţul pieţei) practicat de China în sectorul oţelului european, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Lucia Caudet, citată de agenţia EFE. Investigaţia vine ca urmare a unei scrisori de protest semnate de miniştri ai economiei din Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Luxemburg şi Polonia. Toate ţările semnatare solicită o “rapidă rezolvare a cererilor”, deoarece nu se poate aştepta până când pagubele provocate de aceste practici neloiale vor fi irecupe­rabile pentru industria siderurgică europeană.
TEAMA DE NET. Conform Eurostat, în anul 2015, un procentaj de 35% dintre utilizatorii români de Internet au evitat să îşi facă online cumpărăturile, din cauza îngrijorărilor privind securitatea tranzacţiei şi a datelor personale. Ponderi mari ale utilizatorilor de Internet reticenţi la comerţul online s-au înregistrat în anul 2015 şi în Suedia (34%) şi Portugalia (30%). În rândul internauţilor din Bulgaria, rata celor care au evitat cumpărăturile online în urma îngrijorărilor privind securitatea a fost de 19%, iar în Ungaria de numai 11%.

About Administrator