ArcelorMittal pregăteşte o majorare masivă de capital

Articolul a fost vizualizat de 1,100 ori

Grupul ArcelorMittal a anunţat la finele săptămânii trecute că intenţionează să demareze o majorare de capital în valoare de trei miliarde de dolari, pentru a-şi reduce datoria netă în condiţiile în care industria siderurgică se confruntă cu scăderea preţurilor şi o supra-ofertă de oţel la nivel mondial, informează Bloomberg. Cel mai mare producător de oţel din lume, care separat a dat vineri publicităţii şi rezultatele a­nuale, a precizat că la majorarea de capital se va adăuga un mi­liard de dolari din vânzarea unei participaţii de 35% din acţiunile Gestamp, companie spaniolă specializată în producţia de oţel pentru industria auto. Familia Mittal, care la finele anului trecut deţinea 39,4% din acţiunile grupului siderurgic, va participa la majorarea de capital cu 1,1 miliarde de dolari.

Compania imunizată la orice criză de pe piaţă

laminor nou“Această majorare de capital combinată cu vânzarea participaţiei minoritare la Gestamp vor accelera planurile companiei vizând reducerea datoriei şi ne vor permite să scădem datoria netă la mai puţin de 12 miliarde de dolari. Aceasta va asigura că afacerile vor rămâne rezistente în orice context de piaţă şi pune ArcelorMittal într-o poziţie de forţă din care ne putem îmbunătăţi în continuare performanţele”, a declarat preşedintele director general Lakshmi Mittal.

Trend neoptimist

În paralel, ArcelorMittal a anunţat că în 2015 profitul său opera­ţional a scăzut cu 28%, până la 5,2 miliarde de dolari, în timp ce vânzările s-au redus cu 19%, până la 31,9 miliarde de dolari. “2015 a fost un an foarte dificil pentru industriile siderurgică şi minieră, deşi cererea pe pieţele noastre principale a rămas una solidă, preţurile s-au redus semnificativ în ultimul an, ca urmare a excesului de capacitate din China”, a apreciat Lakshmi Mittal. Anul trecut, ArcelorMittal şi-a revizuit de două ori estimările de profit, în condiţiile în care exporturile chineze au dus la scăderea preţurilor la oţel în Europa şi SUA, principalele pieţe ale grupului ArcelorMittal. În 2015, exporturile de oţel din China au crescut cu o cincime, până la valoarea record de 112 milioane tone, astfel că în luna noiembrie preţurile la oţel în Europa au atins cel mai scăzut nivel de după 2007, cu 75% sub nivelul maxim.

Nou program pe cinci ani

În aceste condiţii, ArcelorMittal a informat vineri că va lansa un nou plan pe cinci ani, denumit “Action 2020”, destinat îmbunătăţirii rezultatelor pe cele cinci segmente operaţionale şi va reveni la un profit operaţional de peste 85 de dolari pe tonă, în condiţiile în care anul trecut a scăzut până la 62 de dolari pe tonă.
ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi (est), Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru).

About Adrian Sălăgean