Cu toţii ne-am dat cu săniuţa, dar nu prea ştim cum arată un bob, însă şi mai puţini cunosc faptul că un tânăr din Hunedoara reprezintă ţara la concursurile internaţionale. Fabian Purcea a făcut atletism şi apoi, la recomandarea antrenorului, s-a îndreptat către skeleton, apoi către bob.
La 23 de ani, Fabian Purce este hunedoreanul care face parte din Lotul României de Bob. De câţiva ani este oficial un bober: “Am urcat în bob de la 19 ani. Am început şcoala de pilotaj la Innsbruck, am văzut că e ok cât de cât, a început să-mi placă, m-a prins şi adrenalina. Mi-a plăcut tot mai mult şi, uşor-uşor, am reuşit”, explică tânărul. Potrivit wikipedia: “Bobul este un sport de iarnă în care o echipă de două sau patru persoane face o cursă pe o pârtie sinuoasă de gheaţă într-un vehicul pe patine, care atinge viteze de peste 130 km/h.” Până a ajunge însă în lot, Fabian a avut ceva drum de străbătut – practică sportul de mic, iar la 11 ani s-a înscris la atletism la Clubul Sportiv Şcolar Hunedoara. La îndemnul antrenorului, la 16 ani, participă la o selecţie organizată de Federaţia Română de Bob şi Sanie, care căuta în rândul sportivilor tinere talente pentru sportul de iarnă. Iniţial, se înscrie la skeleton, un sport care, la fel ca sania, se practică pe o pârtie de gheaţă descendentă. Diferenţa majoră între cele două este poziţia sportivilor: astfel, în proba de skeleton, sportivul stă întins cu capul înainte, pe când în proba de sanie, poziţia este cu picioarele înainte. Săniile folosite de sportivii din această ramură
sunt mai grele şi mai uşor de controlat şi pot ajunge la o viteză de peste 130 km/h. La skeleton, Fabian ajunge pe podium – câştigă, în 2010, titlul de Campion Naţional la juniori şi participă la două etape de Cupa Europei. Doi ani mai târziu, în 2012, tânărul trece de la skeleton la bob şi înregistrează şi prima sa reuşită, chiar la prima competiţie: ocupă locul cinci la Campionatul Naţional de Bob de la Innsbruck.
Pe post de pilot principal
Acum, Fabian Purcea este legitimat la CS Muscel Câmpulung şi vorbeşte cu drag despre sportul pe care l-a ales pentru performanţă: “La început, era, aşa, doar de plăcere şi, în decursul a patru ani de zile, am reuşit să ating nişte performanţe înalte, zic eu. Să sperăm că mai urc”. În prezent, hunedoreanul este pilotul principal al echipajului de tineret şi juniori a României la bob de două persoane, dar şi pilotul de rezervă al echipei naţionale de seniori. “Este nevoie de foarte multă muncă, sunt multe ore şi multe zile petrecute în cantonament, departe de casă şi departe de prieteni, dar sunt conştient că numai prin antrenament se pot realiza lucruri frumoase”, spune Fabian.
În aşteptarea gloriei
În această toamnă, la prima etapă a Cupei României la bob cu rotile presa scria: “Sportivii de la CS Muscel Câmpulung au avut un comportament demn de remarcat, ocupând locul întâi la bob două persoane, prin echipajul Fabian Purcea şi Gabriel Sălăjan, în timp ce echipajele Mihai Tentea – Irinel Cojanu şi Florin Nicolae – Raul Dobre s-au clasat pe poziţia a cincea, respectiv a şaptea. La bobul de patru persoane, primul loc a fost cucerit tot de sportivi musceleni, echipajul câştigător fiind format din Irinel Cojanu, Raul Dobre, Fabian Purcea şi Gabriel Sălăjan”, scria Ziarul Argeşul. Despre Fabian a scris şi Mircea Şerban, unul dintre tinerii care s-au decis să promoveze sportul hunedorean pe platforma
HunedoaraSport.ro: “Mi-aş dori să scriu despre el când urcă pe podium la o etapă de cupă mondială, să scriu despre o victorie”. Chiar dacă în acest sezon Fabian este campion naţional la tineret al României şi vicecampion naţional la seniori atât la bob de două persoane cât şi la bob de patru persoane, tânărul este unul dintre sportivii mai puţin cunoscuţi ai Hunedoarei. La fel ca el este Dorin Velicu, care a şi participat la Jocurile Olimpice de la Sochi. Şi asta pentru că cei doi nu se pregătesc în oraşul natal, iar rezultatele lor ajung greu în presa din judeţ: “Noi ne pregătim pe pistele de starturi, doar starturi pe role avem la Câmpulung Muscel, Vatra Dornei şi Bucureşti, unde putem pregăti doar startul, iar în rest, plecăm în afara ţării, în majoritatea timpului mergem la Innsbruck, locul unde facem cantonamentele. Tot acolo se ţine şi campionatul naţional, tot în Austria”, explică Fabian Purcea.
Cu gândul la Jocurile Olimpice
Fabian are vise mari pentru acest an: “În 2016, îmi doresc să îmi păstrez titlul de campion naţional, îmi doresc o medalie la Campionatele Mondiale de Starturi şi multă sănătate. Deocamdată, s-a terminat sezonul, dar pregătim Campionatul mondial de starturi, care se va organiza pentru prima dată la noi în ţară, tocmai la Mamaia, în luna septembrie. Ne pregătim pentru acest concurs, mai ales că sperăm la o medalie. După asta ne vom pregăti pentru următorul sezon, când sperăm la nişte rezultate mai bune. De fapt, noi sperăm şi la o calificare la Jocurile Olimpice. Şanse sunt, trebuie doar seriozitate şi să ne ţinem de muncă”, este convins Fabian, tânărul hunedorean care are nevoie de susţinere, mai ales că bobul este un sport scump. Pe viitor, tânărul îşi doreşte calificarea la viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, în 2018. Până atunci, se concentrează pentru această toamnă, când Mamaia va găzdui Campionatul Mondial de seniori la Bob şi Skeleton – starturi, care va reuni peste 400 de sportivi din aproape 40 de ţări, plus 200 de oficiali.
Un sport regal
Se pare că întrecerile ar putea să se desfăşoare sub înaltul patronaj al prinţului Albert de Monaco, un împătimit al bobului. Acesta a devenit sport olimpic, pentru bărbaţi, din 1924, pentru echipe de patru persoane şi din 1932 pentru echipe de două persoane, iar pentru femei se acceptă echipe de două persoane din 2002, potrivit wikipedia. Apariţia bobului şi a saniei ca sporturi, în România, se situează în jurul anului 1909, iar întrecerile au loc în staţiunea Sinaia, iar un rol esenţial în promovarea acestor sporturi de iarnă îl are Familia Regală a României. Trecerea la bobul construit din fibră de sticlă a transformat bobul într-un sport al vitezei.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.