Vă rămăsesem dator cu câteva episoade promise în care să discutăm pe larg despre nadele şi tehnicile potrivite pentru pescuitul pe ape reci – cel de toamnă, primăvară şi mai ales cel de iarnă. Am spus că în anotimpul rece o caracteristică importantă a nadelor de sezon este ca acestea să aibă o concentraţie slabă din punct de vedere nutritiv, ca să nu săturăm peştii. Însă vom vedea că şi tehnica de nădit contează extrem de mult, dar şi pescuitul deosebit de fin.
Tehnici pentru pescuitul de toamnă-iarnă
Vă amintiţi probabil că în primul episod al discuţiilor noastre despre nade pentru ape reci făceam referire la o partidă de pescuit desfăşurată în luna noiembrie pe Cinciş, unde s-a pescuit în regim de apă, rece cu tehnici şi nade potrivite pentru acest sezon. L-am urmărit atent atunci pe Radu Prisăcariu şi m-am gândit că acel mod de pescuit este indicat şi iarna. Am observat că nădea din mână cu câţiva pumni de nadă. Pentru întreţinere arunca câte un bulgăre mic de nadă, la care adăuga 5-6 larve. De reţinut că larvele în combinaţie cu nada mor foarte repede, de aceea dacă intenţionăm să le adăugăm în nadă, este bine să o facem chiar în momentul în care ne pregătim să aruncăm bulgărele. Dacă avem larve în nadă, vom atrage foarte rapid plăticuţele şi babuştele îngheţate şi poate chiar câţiva obleţi. Când apare bibanul, nădim cu praştia cu câţiva viermişori, deşi dacă vrem să-i ţinem şi pe ei pe vad, putem nădi cu viermi special pentru ei, însă chibzuit cu foarte puţină nadă.Iată doar câteva tehnici de nădire eficiente atunci când apa este rece, spre deosebire de un pescuit de iunie, spre exemplu, când atât babuşca cât şi plătica, intră rapid pe patul de nadă, dacă acesta conţine câteva râme mărunţite. De data aceasta nădirea cu râme mărunţite nu ar face altceva decât să atragă foarte mulţi bibani pe vad. Observăm că bibanul trage foarte bine, în general la vierme, momeala la care îşi fac apariţia şi babuştile mai răsărite. Folosim câte un mic vierme drept momeală, iar atunci când pescuim cu două-trei larve pe cârlig, intră doar obleţi sau babuşti foarte mici. Diferenţele dintre o nadă de toamnă-primăvară şi una de vară, ţin de aspect dar şi de compoziţie. Vara sunt foarte atractive culorile deschise, care fac nada vizibilă şi asigură un efect de nor binevenit.
Avem de ales între o gamă largă de nade cu aspect de făină de la VDE sau Sensas, adesea combinate cu pământuri necolante deschise la culoare. Nada se umezeşte destul de bine pentru a se desface uşor în apă şi a crea efectul de nor dorit. În general, pescuim “între ape”, aşa că nu avem nevoie de prea multe componente pentru a realiza nada. În cazul în care alegem să pescuim pe fundul apei, atunci vom folosi o nadă cu granulaţie mică la care putem adăuga viermi sau râme tocate. Peştilor le va plăcea să caute micile bunătăţi pe substrat.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.