Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani a sistat la începutul acestei săptămâni aprovizionarea cu huilă a principalilor săi beneficiari, Termocentralele Mintia şi Paroşeni. Motivul invocat de conducerea CNH Petroşani este expirarea contractului. În realitate, momentul este exploatat pentru a se obţine o majorare a preţului huilei, valoarea de achiziţie actuală a combustibilului fosil fiind considerată mult prea mică faţă de costurile de producţie.
Scumpire de peste 20 la sută
Noul preţ al huilei pe care CNH Petroşani doreşte să-l impună reprezintă cea mai spectaculoasă creştere de până acum. Astfel, în prezent, cei doi beneficiari cumpără Gcal în echivalent huilă la un preţ de maxim 64 de lei. Noul preţ pe care-l vizează CNH este de 80 de lei pe Gcal, care este mai mic cu cinci lei decât preţul huilei de import. Ultima majorare de preţ la huila de Valea Jiului a avut loc în anul trecut, dar atunci scumpirea nu a depăşit 10 la sută.
Decalaj uriaş între costuri şi venituri
Evaluările făcute de Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) privitoare la eficienţa CNH Petroşani sunt de-a dreptul şocante. Costurile de producţie pentru huilă sunt de circa 90 de lei pe Gcalorie, în condiţiile în care actualul preţ este, după cum spuneam, de 64 de lei. Exprimat în tone, costul de producţie a unei tone de huilă se ridică la circa 76 de euro, în timp ce la vânzare se încasează 53 de euro per tonă. Practic, la fiecare tonă de huilă vândută, CNH Petroşani se încarcă cu un deficit de aproximativ 23 de euro. ªi e vorba de circa 10.000 de tone de huilă arse zilnic în cele două termocentrale.
Stocuri pe o lună
Potrivit conducerii CNH Petroşani, sistarea alimentări cu huilă a celor două termocentrale nu periclitează funcţionarea sistemului energetic, în condiţiile în care acestea au stocuri de cărbune suficiente pentru a funcţiona 30 de zile.
Arbitraj MEC
În cursul acestei săptămâni, părţile implicate vor avea o întâlnire la MEC pentru a se stabili care este valoarea finală a preţului huilei.
CNH Petroşani are în prezent datorii de circa un miliard de euro.
CNH nu realizeaza ca utilizand carbune din Polonia Mintia isi creste rentabilitatea .