Coloana vertebrală a economiei e formată din firme din ce în ce mai mici

Articolul a fost vizualizat de 1,297 ori

Potrivit unei lucrări publicate de Banca Naţională a României (BNR) referitoare la schimbările structurale din economia României, aceasta este formată din firme de dimensiuni tot mai mici.
miniafaceriRegula este că firmele rămân or în clasa de mărime în care s-au înfiinţat, or trec într-o clasă inferioară, dar niciodată nu se dezvoltă spre o dimensiune superioară, decât în cazuri cu totul rarisime.
Potrivit studiului, numărul firmelor care se înfiinţează având un activ bilanţier de 1000 de lei este tot mai mare.
Din octombrie 2008, de la începutul crizei, există doar şase firme care au avut active la înfiinţare de peste 500 de milioane de lei. Dintre acestea, patru sunt firme la care statul are o contribuţie importantă sau exclusivă, a cincea s-a radiat după un an de activitate, iar a şasea este un SRL aflat în proprietatea unui cetăţean străin.
Atrofiera companiilor mari din România este demonstrată şi de diminuarea activelor deţinute de acestea în sectorul business (altul decât cel financiar), de la 83 la sută în 1994, la 42 la sută în 2014.
Acelaşi trend negativ s-a obser­vat şi în numărul de salariaţi. Firmele mici angajau doar 20 la sută din totalul salariaţilor la finele anului 1994, ajungând după 20 de ani să deţină 65 la sută din total.
Contribuţia firmelor mici “la cifra de afaceri naţională” a devenit majoritară (53 la sută) în 2014, faţă de doar 34 la sută în anul 1994.

About Administrator