Urmare a unui proiect comun, e-Fonduri Europene, între Guvernul României – Comisia Europeană – Structuri specializate IT, în scurt timp va avea loc lansarea Sistemului Unitar de Management Informatic (SMIS2014+) şi interfaţa acestuia cu solicitanţii de fonduri europene (mySMIS2014). Este vorba despre sistemul de accesare a fondurilor în perioada 2014 – 2020.
Practic, vorbim de o nouă abordare a absorbţiei fondurilor europene, care va elimina superbirocraţia documentelor şi a rapoartelor pe hârtie, va contribui la eficientizarea sistemului de gestionare a fondurilor nerambursabile şi va oferi transparenţa mult dorită de beneficiari.
Modul în care a fost conceput face din acest sistem un instrument cu totul diferit de ceea ce a fost cel din perioada 2007-2013.
Accesări de la tastatură
Beneficiarului nu-i rămâne decât să urmărească lansarea apelurilor care îl interesează, să se înregistreze în sistem şi să parcurgă o procedură logică de introducere a informaţiilor proiectului; va găsi un singur format de Cerere de Finanţare, un model unic de Contract, ghiduri simplificate şi armonizate cu nevoile, pe de o parte şi politicile publice, pe de altă parte.
Noţiuni, precum semnătura electronică, identificarea unică şi abordarea integrată vor căpăta sens atâta timp cât beneficiarul va putea aplica de la orice computer conectat la Internet, accesul se va face într-o manieră strict particularizată, iar toate instituţiile implicate în mecanismul de absorbţie vor putea accesa direct din sistem datele necesare.
Control şi disciplină pe online
Noul sistem va permite o mult mai bună urmărire a implementării proiectelor, eliminându-se aspecte legate de dubla înregistrare a documentelor sau a persoanelor, sau lipsa de utilitate a unor cheltuieli de implementare.
Această abordare a accesării fondurilor europene va constitui şi un mijloc inteligent de disciplinare a actorilor implicaţi: beneficiarii care săvârşesc nereguli vor fi identificaţi uşor, autorităţile vor fi obligate să ia decizii transparente, să respecte termenele şi condiţiile de finanţare, iar consultanţii se vor profesionaliza, nemaifiind justificată interacţiunea fizică dintre aceştia şi funcţionari.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.