Minerii vor să li se spună care este soarta CEH

Articolul a fost vizualizat de 1,251 ori

Nu se mişcă nimic la CEH. După intrarea în insolvenţă, autorităţile au intrat într-o “silenzio stampa” privitor la destinul celui mai mare operator economic al judeţului Hunedoara. Această tăcere este, evident, marca unei lipse acute de soluţii. Din punct de vedere economic, CEH este astăzi o pacoste, dar pe de altă parte costul social al închiderii acestui colos ţine în şah orice procedură de eutanasiere. Mai există şi varian­ta unor investiţii în tehnologie, dar e vorba de câteva zeci sau sute de milioane de euro şi, se pare, nimeni nu mai ia în serios o astfel de iniţiativă după ultima dumă cu chinezii dată de Victor Ponta, la acea dată prim-ministru al ţării.

Minerii vor să ştie: pe scut sau sub scut?

mineri si cehCel mai greu de suportat în acest moment pentru salariaţii CEH este incertitudinea. În mintea tuturor e aceaşi întrebare: Ce va fi mâine? Asta au cerut să afle luni şi minerii de la Exploa­tarea Lonea care s-au blocat în subteran. Ei sunt nemulţumiţi de modul în care evoluează situaţia în companie, reclamând prezenţa în Valea Jiului a mi­nistrului Energiei, Victor Grigo­rescu.

Grigorescu vorbeşte bine despre CEH

Citat de agenţiile de presă, mi­nistrul Grigorescu nu poate de­cât să spună ceea ce este evident pentru toată lumea. “Complexul Energetic Hunedoara trece printr-o perioadă dificilă. Nu este singura companie, însă acum este nevoie de solidaritate. Este vorba de un proces de restructurare care va fi greu”. Potrivit ministrului, CE Hunedoara are un management şi administratori care au datorii clare în acest sens.
“Discuţiile legate de restructurare sunt complicate şi înţeleg temeri­le şi îngrijorările oamenilor, dar sunt convins că vom găsi soluţii”, a completat Grigorescu.
El a mai spus că, în cazul companiilor cu probleme, cei din conducere ar trebui să fie primii afectați.
Vorbe care pot merge eventual la inima celor care lucrează la CEH, dar care nu au valoare de piaţă în context. Adică, nu aduc un azimut care să dea oamenilor imaginea unei direcţii spre care se va merge.

Cum arată criza în cifre

CEH s-a cerut în insolvenţă pe 29 decembrie 2015, motivând că “nu deţine în prezent lichidităţi băneşti disponibile să acopere datoriile în sumă de 1.672.398.873 lei, din care datorii exigibile mai vechi de 90 de zile în cuantum de 485.801.253 lei“. Situaţia nu s-a îmbunătăţit de atunci. Potrivit unor surse interne, aferent lunii februarie, suma totală care cuprinde plăţile curente şi plata primei rate din datoria CEH la stat este de 16 milioane lei. Din această sumă, Complexul nu deţine decât şase milioane de lei, diferenţa de 10 milioane de lei fiind imposibil de atras.
CEH numără circa 6.300 de salariaţi care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

About Adrian Sălăgean