Valea Jiului fierbe. Minerii de la Lonea s-au blocat în subteran. Lor li s-au alăturat şi alţi ortaci de la minele CEH-ului. Valul de proteste a cuprins şi minerii din Închideri de Mină. Protestele se înteţesc de la o zi la alta şi se radicalizează. Liderii au intrat în greva foamei şi cer politicienilor soluţii pentru salvarea Complexului de la faliment.
Senatorul Haralambie Vochiţoiu (UNPR) vrea să înfiinţeze o comisie parlamentară de anchetă ca să se afle cine a căpuşat CEH-ul. Asta în condiţiile în care PSD („colegul” de echipă al UNPR) a numit directorii Complexului pe cea mai mare parte a drumului spre faliment. Nu întâmplător, deputatul liberal Bogdan Ţîmpău îl acuză pe progresist de ipocrizie. În fine, preşedintele Adrian David face un apel disperat la seriozitate şi respect.
Comisie parlamentară de anchetă
Situaţia disperată de la Complexul Energetic Hunedoara a stârnit reacţia declarativă a politicienilor. Tonul a fost dat de senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu care a ieşit într-o conferinţă de presă cu ideea că o comisie parlamentară ar putea face lumină. „Vrem ca toată ţara să-nţeleagă de ce CEH se află în situaţia în care se află. Vom înfiinţa o comisie parlamentară cu privire la situaţia Complexului Energetic Hunedoara. Vrem să aflăm de ce acest complex salvat de PSD şi UNPR în 2012 a ajuns să aibă datorii atât de mari”, a spus Vochiţoiu. .
Toţi oamenii PSD-ului
În replică, deputatul liberal Bogdan Ţîmpău susţine că senatorul UNPR dă dovadă de tupeul ucigaşului „curios” să afle de ce a murit victima sa. „PSD şi UNPR sunt cei care au girat conducerea CEH. Toţi managerii au fost susţinuţi de PSD, partid sprijinit de UNPR. Cauzele crizei poartă o responsabilitate managerială şi una politică. Responsabilitatea politică aparţine în special PSD-ului. Conducerea PSD Hunedoara s-a luptat din răsputeri să-şi pună directorii peste tot în CEH”, declară Bogdan Ţîmpău.
Afacerile „subterane” de la suprafaţă
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, a răbufnit într-o declaraţie violent de sinceră pe seama subteranelor jafuri de la suprafaţă. „Consider că protestele din subteran arată limpede faptul că statul român a ignorat nepermis de mult soarta Văii Jiului. Au fost interese economice oculte care au gravitat în jurul acestei industrii, aşa cum au fost şi interese politice neonorabile. Din aceste cauze am văzut cum s-a distrus mineritul, iar în condiţiile actuale asistăm la apropierea unui sfârşit. Asta dacă nu se schimbă ceva în viziunea
administratorilor resurselor naturale ale României. (… Vreau să mă refer expres la cei care au obligaţia de a face ţara asta să prospere, să apere România, să nu o mai vândă sau să o jefuiască. Degeaba vom trimite minerii în subteran, chiar şi în mine tehnologizate, dacă la suprafaţă banul public este uşor volatil în mâinile celor care îl administrează şi sabotează progresul”, susţine Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Valea extremelor
Pe cărbunele Văii s-au clădit, simultan, averi fabuloase şi o sărăcire strigătoare la cer. Îmbogăţiţii de peste noapte şi muritorii de foame cu faţa astupată în praf sunt legaţi diferit de acelaşi zăcământ de cărbune. Aproape că nu mai există cale de mijloc. Între beizadelele afaceriştilor corupţi şi orfanii minerilor nu prea mai e loc de normalitate. Iar de sus, de foarte de sus, veghează politicienii. Roşii în obraji, plesnind a sănătate şi a democraţie socială.
Cine a numit directorii ? Cine a fost in Consiliul de Administratie ? Cine a fost in AGA ? Toti politicienii di 1990 incoace s-au infruptat , si sunt vinovati ! Rusine !