Locuitorii din Orăştie au stat la cozi infernale ca să îşi plătească impozitul. Pluralul „cozi” nu este accidental, pentru că fiecare plătitor a avut parte de cel puţin trei: două (în zile diferite) pentru a obţine extrasul de carte funciară (CF), a treia la ghişeul de impozite şi taxe. Plata impozitului pe bază de CF a fost impusă de anul acesta de Ovidiu Laurenţiu Bălan, singurul primar din judeţ care-şi tratează cetăţenii ca pe nişte posibili infractori. Pentru că aşa i-ar fi sugerat Curtea de Conturi, explică Bălan.
Mai mult, fiecare dintre soţi trebuie să-şi declare separat averea impozabilă la Primăria Orăştie. Precauţiile primarului Ovidiu Bălan au stârnit nemulţumire, ciudă şi multe – extrem de multe – înjurături din partea plătitorilor de taxe şi impozite, ofensaţi că sunt trataţi de edil cu prezumţia de vinovăţie, ca şi cum ei toţi ar încerca să fenteze statul cu declaraţii false prin care îşi diminuează intenţionat suprafaţa impozitată. „Nu mă interesează nici laudele, nici înjurăturile. Noi suntem aici, după ce am fost aleşi, să facem corect administraţie publică locală”, a replicat primarul Ovidiu Bălan.
Situaţia aia când infractorii vor să plătească
Iată cum explică primarul Ovidiu Bălan măsura impusă de el la Orăştie, singura unitate administrativă care pretinde documente justificative la plata impozitului. După un control încrucişat al auditorilor Camerei de Conturi s-a constatat că există unele cazuri în care sunt deosebiri între suprafeţele imobilelor declarate la registrul agricol şi cele înregistrate la serviciul de impozite şi taxe. Pe cale de consecinţă, s-a mers pe ideea că oricare dintre locuitori este un potenţial infractor şi s-ar impune o confirmare a celor declarate. Dar nu orice fel de act poate confirma declaraţia. Contractul de cumpărare a imobilului nu e de luat în calcul, explică primarul, fiindcă „în contractul de vânzare-cumpărare nu s-a ţinut cont de fişa tehnică a apartamentului unde erau trecute toate suprafeţele, inclusiv balcoanele. Sunt destul de multe cazuri în care doar în extrasul de carte funciară sunt trecute suprafeţele corecte, pentru că s-a luat în evidenţă cu fişa tehnică”, spune Bălan.
Plata impozitului în patru zile şi trei cozi
Astfel, pentru plata impozitului, fiecare proprietar trebuie să se prezinte la ghişeu cu extrasul CF, care se obţine stând la cozi interminabile. „Un simplu ordin al primarului a dat peste cap comunitatea orăştiană. Să scoţi un extras CF este o adevărată aventură, cu timp pierdut (mult timp pierdut!), nervi întinşi şi, bineînţeles, sentimentul că la Orăştie s-au născut toţi păcălicii. Nu de alta, dar nu suntem izolaţi. Comunicăm. Avem rude, prieteni în alte localităţi şi discutăm, schimbăm opinii. În timp ce în toate celelalte oraşe NU era nevoie de extras CF pentru plata impozitelor, noi stăteam la cozi de tristă amintire. Ca să vă faceţi o idee: în ziua întâi m-am dus la OCPI Orăştie să scot râvnitul extras, pe puţin 30 de oameni stăteau la coadă, într-un hol îngust. Instituţia avea program până la ora trei, eu am ajuns pe la unu. Afiş mare pe uşă (scris de mână, parcă la mişto): <În această perioadă nu se primesc cereri pentru eliberare extrase decât până la ora 12>. Era ora 13 şi, deşi ştiam că programul e până la 15, nu am rezolvat nimic. Ziua a doua, ora 10: m-am aşezat la coadă cu bănuţii pregătiţi, lângă alţi aproximativ 25 de oameni răbdători. A durat peste o oră să las cererea, am plătit, mi s-a dat o chitanţă cu care să revin peste 3 (trei) zile, după ora 15, pentru ridicarea documentului. Ziua trei: Ura! Venise timpul. Trebuia să ridic extrasul. La coadă aceeaşi lume multă. De data asta am scăpat cu doar 30 de minute de aşteptare. Îl aveam în mână, deja eram împlinit! Ziua a patra: Partea grea abia aici avea să urmeze. La Primărie. Pentru plata propriu-zisă a impozitului. Cu actele pregătite, am stat la coadă două ore şi zece minute PE CEAS! Alături de alţi aproximativ 25-30 de oameni. Mi-a luat 4 (patru) zile să plătesc un impozit şi să îndur cozi. Dar sunt un caz fericit, am ştiut ce acte trebuiesc aduse şi nu am fost întors din drum, însă bieţii oameni care n-au fost la curent au plimbat „ursul” mai mult. Nu exagerez cu absolut nimic. Majoritatea celor care au plătit impozitul până acum se regăsesc în astfel de descrieri sau chiar şi mai batjocoritoare”, ne-a relatat într-o scrisoare Iulian M. din Orăştie.
N-ar recunoaşte proasta decizie, nici cu slujbe
De câteva zile, situaţia s-a mai destins. La OCPI Orăştie a apărut un afiş, din acela scris de mână, „parcă la mişto” – cum scrie cititorul nostru, care anunţă că: „Primăria Orăştie nu mai solicită extrase pe apartamente pentru plata impozitului începând cu data de 18 februarie”. Primarul Ovidiu Bălan nu admite că a renunţat la a pune oamenii pe drumuri, cum ar putea deduce un cetitor de limbă română fără experienţă în tălmăcirea mesajelor politico-administrative. Bălan zice că mesajul de la Cadastru trebuie înţeles nuanţat, e cu tâlc. „Am prelungit termenul de depunere a extrasului CF până la sfârşitul anului. Aşadar, impozitul poate fi plătit fără extras, dar proprietarul are obligaţia să-l aducă înainte să se termine anul”, spune primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Laurenţiu Bălan.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.