Săptămâna economică Nr. 686

Articolul a fost vizualizat de 894 ori

TERMEN LA AUTOSTRADĂ.

Circulaţia pe autostrada Orăştie-Sibiu se va relua în august – septembrie, după refacerea tronsonului care a fost demolat din cauza fisurilor, iar finanţarea acestor lucrări se va realiza pe garanţia de bună execuţie depusă de constructor, în sumă totală de 90 de milioa­ne de lei, a anunţat, la finele săptămânii trecute, ministrul Transporturilor, Dan Costescu. Fisurile pe tronsonul Autostrăzii Orăştie — Sibiu Lot 3 au fost semnalate încă de la mijlocului anului trecut, în zona Cunţa – Sălişte, iar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a decis închiderea circulaţiei şi refacerea tronsonului.

EURO SĂRĂCIE.

Cinci regiuni din România rămân printre cele mai sărace din UE, excepţie făcând Ilfov-Bucureşti, Vest şi Centru, însă Sud-Est este foarte aproape de a ieşi din ca­tegoria în care PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea pu­terii de cumpărare, este sub 50% din media UE, potrivit Eurostat. În rândul celor 21 de ţări cu PIB per capita sub 50% din media UE, Bulgaria, Polonia şi România sunt prezente cu câte cinci regiuni, Ungaria cu patru, iar Grecia şi Franţa cu câte una. Regiunea franceză din această categorie, Mayotte, se situează la numai 31% din media UE. Mayotte este un departament insular din Africa al Franţei. Cele mai sărace regiuni din UE sunt Severozapaden (Bulgaria), cu 30% din medie, şi Mayotte, potrivit unui raport al biroului de statistică al UE, Eurostat, care utilizează date din 2014. În România, cea mai săracă regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeană, urmată de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, şi Nord-Vest, cu 48%.

CREDITARE.

Rata creditelor neperformante a fost de 13,61% în 2015, în scădere cu 7,1 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în anul 2014, se arată în datele Băncii Naţionale a României (BNR). Potrivit datelor BNR, numărul persoanelor fizice înregistrate la Biroul de Credit, cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare, a scăzut la 704.246 persoane, la sfârşitul anului 2015. În ceea ce priveşte valoarea restanţelor, aceasta se ridica la 11,3 miliar­de lei, din care peste 4,34 mi­liarde lei erau în moneda naţională, 4,84 miliarde lei echivalent în euro, 2,13 miliarde lei echivalent în alte valute şi 50,2 milioane lei echivalent în dolari.

About Administrator