România rămâne fără resurse de gaz în maxim 20 de ani

Articolul a fost vizualizat de 1,021 ori

Rezervele actuale de gaze al României se vor epuiza în 15 – 20 de ani, având în ve­dere producţia actuală, consumul şi rata de înlocuire de 80%, se estimează în Strategia Economică a Ro­mâniei publicată pe site-ul Ministerului Energiei.
gaz natural“La producţia medie anuală din ultimii ani (circa 10,8 miliarde metri cubi) şi în condiţiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% şi o rată de înlocuire a rezervelor de 80%, se poate aprecia că rezervele actuale de gaze naturale ale României se vor epuiza în 15 – 20 de ani”, reiese din documentul citat.

Se trece pe zăcămintele de pe fundul mării

O alternativă la epuizarea rezervelor actuale de gaz din România o reprezintă zăcămintele din Marea Neagră. Descoperiri importante au fost făcute doar la Neptun, în 2012, de către companiile OMV Petrom şi ExxonMobil, estimările plasând depozitul între 42 şi 84 miliarde mc, respectiv în 2015 de consorţiul Lukoil, PanAtlantic şi Romgaz, în blocul Trident; rezervele urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, putând depăşi 30 miliarde mc de gaze”, se menţionează în documentul citat.

About Administrator