La profesionişti! Hunedorean, campion european la kickboxing

Articolul a fost vizualizat de 1,639 ori

Hunedoara are un nou campion european: Andrei Roznovan este numărul I pe continent după ce a câştigat titlul european la kickboxing, la categoria 81,5 kilograme în Liga ITKA. Sportivul şi-a făcut KO adversarul chiar în prima repriză a meciului – s-a întors acasă cu centura şi cel mai important titlu din cariera sa. 

Andrei_2Hunedoreanul Andrei Roznovan a cucerit recent titlul european la kickboxing, în Italia. Andrei spune că lupta nu a fost uşoară, dar a reuşit să se impună în faţa adversarului, italianul Oscar Orazioli: “El a fost bine pregătit, dar a făcut o greşeală şi eu am profitat. Sigur, de asta m-am dus, să câştig. Ştiam că o să fie un meci greu, dar totul a ieşit conform planului şi am venit învingător. Este o victorie foarte importantă pentru mine, care îmi deschide oportunităţi şi şanse mari pentru cariera de sportiv. Am intrat în ring mândru că îmi pot reprezenta ţara”, spune tânărul de 26 de ani, care luptă la profesionişti de patru ani. “Centura de campion european am câştigat-o după o pauză mai lungă, dar şi datorită lui Doru Coşei, promoterul meu, care este un om foarte inteligent. Visez şi voi încerca să câştig şi în alte ligi, apoi trebuie să-mi apăr centura. Eu aş vrea să merg mai departe şi în Liga ITKA, să primesc o şansă să lupt pentru titlul mondial. Să vedem cum decurg lucrurile până la sfârşitul anului. 2016 pentru mine va fi un an destul de plin”.

Antrenament de spartan

Sportivul hunedorean face ore întregi pe săptămână de încăl­zire, alergare, apoi în sală lucrează la tehnică, la viteză, combinaţii de lovituri, tonifiere şi “călire – asta e ceva mai greu, trebuie să-ţi “antrenezi” abdo­menul pentru lovituri, muşchii gâtului, tibiile… Asta e partea cea mai dureroasă”, povesteşte Andrei, care l-a avut alături pe Doru Coşei, antrenorul din spatele campionilor de kickboxing. Este, de asemenea, cel mai titrat antrenor de kickboxing din zonă, dar şi unul dintre cei mai tineri tehnicieni de top din lumea acestui sport. “E un sport destul de greu şi, când faci şi performanţă, e mai mult muncă decât plăcere. Kickboxingul e destul de dur şi cere sacrificii chiar şi de timp. Sportul este un mod de viaţă şi crează o anumită disciplină, te fereşte de un anturaj dubios şi poţi să îţi faci un viitor. Te ajută să ieşi în lume şi să cunoşti oameni”, explică sportivul.

Psihologia loviturii decisive

_REM6380Andrei a început să practice sportul acum 18 ani, la 8 ani, când a început cu karate şi a continuat cu box la Clubul Sportiv Siderurgica Hunedoara. De şase ani, a ales kickboxing. “Totul a început ca o joacă, dar am dat de gust şi a început să îmi placă. Nu e vorba doar de bătaie, e şi un joc psihic, trebuie să-ţi cunoşti adversarul, să ştii ce vrea să facă, ce are în cap, unde vrea să te atace, să-l faci să greşească, să-l păcăleşti. E tactică nu e doar bătaie, e ca un şah. Am început destul de bine – am avut primele zece meciuri, toate câştigate, fără nicio înfrângere. Primul meci l-am câştigat în prima săptămână, a contat experienţa mea”, zâmbeşte tânărul, care duce mai departe tradiţia sportivă a familiei: tatăl lui a fost pugilist, iar mama sa a practicat ani buni atletismul.

Campion şi antrenor

Acum patru ani, Andrei s-a decis să îşi deschidă şi Clubul Sportiv Bad Boy’s Gym. Nu este doar campion, ci are şi zeci de sportivi pe care îi antrenează la sala din Hunedoara, iar elevii săi au rezultate bune la concursurile unde au participat. Cu toţii s-au bucurat nespus când şi-au văzut antrenorul felicitat în ring. “M-am bucurat foarte tare că a ieşit campion european, deoarece a muncit foarte mult şi munca lui a dat roade. Ne reprezintă cu mândrie şi îi mulţumim foarte mult. Datorită lui o să ajungem cât mai sus”, spune Denisa Muntean, una dintre cele şase fete de la Bad Boy’s Gym. “Am avut toţi emoţii şi, când am aflat, parcă … a căzut ceva din cer! Ne-am bucurat foare mult când am auzit că a ieşit campion. E foarte frumos când ştii că-i campion, că vin mulţi la sală şi ştii că a ajuns ceva mare. Ne bucurăm foarte mult pentru el”, spune Andrada Fetcu, care, după nouă ani de înot, a ales un sport mai dur, de contact. Crede că o ajută firea sportivă şi ambiţia. Denisa are deja doi ani la sală şi două me­ciuri câştigate. Este parte din echipa care va merge în această lună la Timişoara la un concurs – “Danger Super Fight” unde speră să ia locul I. Alisia Mincă are şi ea doi ani de antrenamente şi cinci victorii: “Întotdeauna mi-a plăcut să mă bat, de când eram mai mică. Am încercat şi alte sporturi, dar mi-a plăcut kickboxingul şi cred că avem cel mai bun antrenor”. Florin Mărginean a ajuns la sală, acum trei luni, împreună cu alţi prieteni: “Între timp, ei s-au lăsat, dar eu am continuat pentru că mi-a plăcut şi sper să dea şi roade munca mea, acum, la Ti­mişoara”, spune tânărul care înainte a practicat boxul. Şi Andrei este mândru de copiii de la sală: “Elevii mei au început să se descurce tot mai bine, de la meci la meci. Se vede din prima care au talent, prind mult mai repede, au mişcări bune. Copiii serioşi merg mai departe, mulţi însă fac acest sport doar pentru ei, nu pentru rezultate în concurs. Cei care intră în concursuri se şi antrenează într-o grupă aparte, cu exerciţii specifice”. Elevii săi îşi doresc să-i urmeze calea, să ajungă să lupte la profesionişti şi să aibă cât mai multe victorii.

Un vis împlinit

În spatele titlului câştigat în Italia, stau însă ani de antrenament şi prea multe ore să poată fi exact contabilizate. “Prima sacrificată a fost copilăria. Trebuie să stai în sală foarte, foarte multe ore, undeva la 20 de ore de muncă pe săptămână. La atâtea luni, se adună undeva la sute, mii de ore. Acum mă împart între şcoa­lă, serviciu, antrenament, am liber doar în week-end uneori. E copleşitor, mai ales înainte de meciuri, când e presiune peste rutină şi oboseală. Trebuie să ai ambiţie, dar şi să ştii să te odihneşti, să îţi controlezi alimentaţia, iar tentaţiile sunt multe, că suntem tineri”. Andrei este mulţumit de ceea ce a obţinut până la 26 de ani, şi-ar dori doar mai mulţi sponsori pentru club, ca să le poată asigura elevilor săi toate condiţiile pentru performantă: “Nu regret nimic – sunt mulţumit de ce am făcut, chiar sunt mândru de munca mea şi nu mă bat la colţul blocului. Am primit o a­numită educaţie, mi-am format un caracter şi încerc acelaşi lucru şi cu elevii de la sală, mai ales că acum armata nu mai e obligatorie. Un sportiv îl pregă­teşti fizic, dar psihicul e cel mai important pentru că trebuie să ai control asupra ta. Trebuie să-ţi citeşti sportivul, să vezi ce-l frământă, unde nu se descurcă. Cu kilogramele nu e problemă – dacă ai în plus, te îmbraci mai gros la antrenament şi scapi mai uşor de ele aşa”, explică Andrei. Performanţa deosebită a cam­pionului de la clubul sportiv Bad Boy’s Gym a intrat şi în atenţia autorităţilor locale. Andrei Roznovan împreună cu antrenorul său Doru Coşei au primit diplome de excelenţa din partea primarului, Viorel Arion. Andrei Roznovan vrea acum să lupte şi pentru titlul mondial la kickboxing.

About Laura Oană