La finalul săptămânii trecute, mass-media locală, pornind de la postarea pe Facebook a unui notar din Lupeni, a scris despre posibilitatea ca tânăra lovită într-un bar din Straja să îşi retragă plângerea. Niciunul din ziarele unde am citit despre asta nu a putut să ofere informaţii şi din alte surse, sau o informaţie mai exactă, dar subiectul a fost întors pe toate feţele, că aia e în jurnalism. Nici până acum nu a apărut nimic în plus, la cinci zile de la postarea notarului. Un exemplu de “profesionalism” îl găsim în Mesagerul Hunedorean, unde, în 25 februarie, apărea titlul: „Victima bătăuşului din Straja şi-ar fi retras plângerea”, apoi suntem informaţi că: „Salvamontista de 21 de ani, Miruna Inel, bătută până la inconştienţă de un interlop din Lupeni, ar fi renunţat la plângerea penală depusă împotriva recidivistului.” „Ar fi făcut asta, dacă…”? Modul condiţional-optativ al verbului (folosit mai sus) prezintă o acţiune dorită, dar a cărei realizare depinde de o condiţie…
În acelaşi articol aflăm că „Miruna Inel a mers la un notar public, unele surse spun că împreună cu un avocat, pentru a legaliza o cerere prin care îşi retrage acuzaţiile împotriva interlopului care a făcut-o KO. Salvamontista nu răspunde la telefon pentru a confirma sau infirma informaţiile şi şi-a închis şi contul de Facebook, unde ar fi putut fi contactată.”
Cum am mai pus, la momentul scrierii textului (nu doar în Mesagerul Hunedorean), singura sursă era ceea ce a postat notarul din Lupeni pe Facebook, neconfirmat sau neinfirmat de altcineva… , iar acest notar scrie clar că tânăra a fost cu avocatul în biroul notarial. Pentru a părea mai profesionist, autorul articolului a scris „alte surse”; dacă avea alte surse poate nu mai scria verbele de la început (inclusiv din titlu) la modul condiţional-optativ.
În Servus Hunedoara emoţia legată de acelaşi eveniment, a dus la o frază fără sens: “Uluit de ceea ce se întâmplă, notarul care a avut neplăcerea să o întâlnească joi, la prânz, pe Miruna Inel şi a făcut public evenimentul.”
Site-un Hunedoaraplus.ro ne informează, încă din titlu, că: „Bradul are un nou sistem de alarmare publică”. Dar din scurtul text aflăm altceva: „Primăria Brad a comandat un sistem nou de alarmare publică. (… Sistemul va fi livrat în viitorul apropiat, montat şi probat.” Deci, totuşi, nu are…, ci va avea cândva…
În Servus Hunedoara am găsit următoarea exprimare, nu tocmai fericită: „Zeci de comercianţi stau împânziţi pe străzile din Petroşani, ca să ne amintească tuturor că vine primăvara. Cu un mărţişor, o floare, o carte, ori o păpuşă, fiecare ne îndeamnă să cumpărăm pentru cei dragi orice i-ar face fericiţi, că doar vine primăvara.” Îmi pare rău că nu i-am putut vedea şi eu cum „stăteau împânziţi”.
Pe site-ul Hunedoaraplus.ro citim că: “Echipajele de pompieri, descarcerare şi prim-ajutor ale detaşamentelor din judeţ şi subunităţile aflate în subordine au intervenit, în intervalul 26-28 februarie, la 7 incendii, dintre care unul de vegetaţie uscată, două degajări persoane şi 9 transporturi ale ambulanţei în Deva, Petroşani, Brad şi Hunedoara.” Poate „au efectuat nouă transporturi cu ambulanţa” sau „au intervenit în nouă cazuri cu ambulanţa”, şi nu „au intervenit la 9 transporturi ale ambulanţei”.
În Mesagerul Hunedorean avem următoarea declaraţie plină de sens: „<Cum vă explicaţi că în Ministerul Energiei astăzi, sunt două doamne în Consiliul de Administraţie al CEH, iar bărbaţii lor sunt directori la OMV Petrom?>, a declarat deputatul Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara.” .
În Servus Hunedoara din nou este declinat greşit un substantiv: „Predarea amplasamentului se va face de către edilului şef al oraşului, Petru Mărginean, în prezenţa unor directori şi şefi de serviciu din cadrul Primăriei Deva, precum şi a proiectantului lucrării.” Corect era: „Predarea amplasamentului se va face de către edilul şef al oraşului”.
Din Glasul Hunedoarei aflăm că: “Devenii au ocazia să achiziţioneze cele mai frumoase mărţişoare şi la cele mai bune preţuri din cadrul târgului de mărţişor, care a fost deschis la finalul săptămânii în Piaţa Deva. Târgul se află la cea de-a doua ediţie şi are loc în perioada 26 februarie – 08 martie 2016. Evenimentul, care este organizat de Primăria Municipiului Deva şi Direcţia Publică Administrare Cantina Socială Deva, se desfăşoară în Piaţa Unirii din Deva…”. Până la urmă unde este acest târg – în Piaţa Deva sau în Piaţa Unirii?
În Gazeta de Dimineaţă este citată declaraţia primarului din Petrila: „Am trimis acest memoriu şi la vicepremierul Dâncu, şi la premierul Cioloş şi la foştii premieri ai României de două legislaturi încoace, respectiv Boc, Ponta, ca o altrernativă la forţa de muncă atât din minerit, cât şi forţă de muncă tânără din Valea Jiului. Este vorba despre un proiect privind realizarea unui tunel rutier între Petroşani – Livezeni şi Sadu. Am gândit acest proiect mai demult, când era vicepremier Gheorghe Pogea. Încă nu începuseră lucrările de reabilitare a Defileu, dar eu zic că şi acum ar fi benefic pentru Valea Jiului, pentru că ştim câte probleme au fost şi încă sunt cu Defileul Jiului şi, mai ales, să fie o alternativă la forţa de muncă.
Trebuie să fie un tunel prin munte, probabil paralel cu tunelele de cale ferată. Trebuie făcut un studiu geo la stânca, la muntele care este acolo, dar, ca părere personală, cum ţin acele tunele, de atâta timp, şi tunelul rutier ar ţine şi ar fi corespunzător.. „ Pe lângă exprimarea mai greoaie, finalul ne lămureşte, este un proiect bun, dar nu prea există, din moment ce nici măcar un studiu geologic nu s-a făcut, care este, totuşi necesar, ca şi un studiu de fezabilitate, cred (ca primi paşi), deoarece acum presupun că nu se iau decizii de o asemenea anvergură pornind de la impresiile, părerile unei persoane, fie el şi un primar cu mai multe mandate.
În Mesagerul Hunedorean scrie: “Trebuie menţionat că dintre toţi semnatarii proiectului legislativ, nici un parlamentar nu este originar de la noi din judeţ, singurul în această situaţie fiind Gheorghe Firczak, deputat în grupul minorităţilor naţionale din Parlament.” Dacă Gheorghe Firczak este iniţiatorul proiectului de lege în discuţie, iar acesta este originar din Hunedoara, greu se poate spune că „niciun parlamentar hunedorean” nu se află printre semnatarii proiectului legislativ (oricum, exprimarea din ziar este destul de alambicată).
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.