HUNEDOARA, ORAŞUL PARADOXURILOR. Şomerii din Hunedoara au ocolit Bursa Locurilor de Muncă

Articolul a fost vizualizat de 1,483 ori

Hunedoara se numără printre puţinele judeţe din ţară unde are loc în fiecare lună Bursa Locurilor de Muncă. În municipiul Hunedoara însă, chiar dacă oferta de joburi este diversificată, şomerii sunt atraşi cu greu de ofertele angajatorilor.  

MAIN bursa locurilor de muncaLa cea mai recentă bursă a locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă în Judeţul Hunedoara, doar câteva zeci de şomeri au trecut pragul sediului agenţiei locale din municipiul Hunedoara, pentru a se interesa de oferta angajatorilor hunedoreni. Cei mai mulţi dintre şomerii din municipiu au fost înştiinţaţi de eveniment în cursul săptămânii trecute, în zilele în care s-au prezentat la sediul agenţiei pentru a-şi viza documentele necesare indemnizaţiei de şomaj. Însă puţini dintre ei şi-au făcut timp, vineri dimineaţă, pentru a veni la bursa locurilor de muncă. Şi aceasta în condiţiile în care au fost aşteptaţi de cel puţin zece angajatori cu peste 70 de joburi în diverse domenii, în care sunt căutaţi atât oameni cu calificare, cât şi muncitori necalificaţi.
“Au fost invitaţi şomerii care sunt în evidenţele agenţiei, dar spre surprinderea noastră nu ne-au onorat cu prezenţa prea mulţi dintre ei, cu toate că bursa a fost anunţată din timp şi organizarea ei a decurs prin informarea celor care sunt în bazele noastre de date”, a precizat Manuela Mihăiescu, directoarea Agenţiei Locale de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara.
La bursa de joburi au fost oferite locuri de muncă în meserii precum cea de lăcătuş, confecţioner textil, sudor, cusător piele, vânzător, pregătitor de piese de încălţăminte, lucrător sortator, contabil, vopsitor industrial, zidar, izolator termic, dulgher, asamblor montator profile de aluminiu şi locuri pentru muncitorii necalificaţi. Şomerii însă au venit nepregătiţi, iar cei mai mulţi dintre ei nici măcar nu au adus cu ei CV-urile necesare angajării.

Angajatorii se plâng că nu găsesc oameni pentru toate joburile oferite

Manuela Mihăiescu

Manuela Mihăiescu

Totuşi, reprezentanţii socie­tăţilor comerciale din Hunedoara s-au arătat chiar şi aşa interesaţi de găsirea angajaţilor. “Am venit în întâmpi­narea celor care îşi doresc să lucreze la noi cu toată documentaţia necesară, pentru a-i putea prelua şi angaja. Noi suntem foarte interesaţi de găsirea angajaţilor, iar condiţiile oferite de noi sunt bune: transport asigurat, ore suplimentare plătite pe lângă salariul de bază, bonuri de masă şi alte facilităţi. Cu toate acestea, nu am putut ocupa toate locurile de muncă pe care le ofertăm”, a declarat Ileana Demeter, reprezentanta unei companii prezente la Bursa Locurilor de Muncă din municipiul Hunedoara.

200 de locuri de muncă fără pretendenţi

În baza Agenţiei locale din Hunedoara sunt circa 1.200 de persoane fără loc de muncă. “De doi ani am făcut o regulă în a organiza Bursa Locurilor de Muncă în fiecare lună. În acest timp, de cele mai multe ori am avut foarte multe locuri de muncă de la mulţi angajatori. Anul trecut, aproape lună de lună, în Hunedoara au fost oferite în jur de 200 de joburi, pe care, spre surprinderea noastră, nu le-am putut ocupa. E drept, locuri de muncă pentru cei cu studii superioare apar mai rar, dar pentru meseriile lucrative şi pentru personalul de execuţie avem locuri de muncă”, a declarat Manuela Mihă­iescu, directoarea Agenţiei Locale de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara.
La nivelului judeţului Hunedoara, în urma bursei locurilor de muncă, peste 100 de hunedoreni şi-au găsit pe loc o slujbă. Alte 164 de persoane au fost selectate în ve­derea angajării, AJOFM Hunedoara urmând să monitorizeze după 30 de zile câte dintre acestea au fost încadrate în muncă. Rata şomajului în judeţul Hunedoara este de şase la sută, în bazele de date ale AJOFM fiind 11.339 de şomeri.

About Daniel Guta