Dosarul Râul Alb, acuzaţii respinse la instanţă. În numele apărării mediului, ecologiştii au distrus o viaţă de om

Articolul a fost vizualizat de 3,559 ori

După un an de la scandalul de pe Râul Alb ies la iveală adevăruri deloc măgulitoare, anume că idealuri frumoase pot fi terfelite româneşte când sunt acaparate de impostori. În cazul de faţă, apărătorii mediului s-au transformat în călăi. Din tot scandalul avem un presupus prejudiciu de mediu care nu se confirmă şi o certitudine: destinul frânt al unui om care îşi trăieşte viaţa într-un scaun cu rotile pentru că un activist de mediu a trecut cu maşina peste el.  

Omul de afaceri Mihalache Bocea după accidentul provocat de ecologişti

Omul de afaceri Mihalache Bocea după accidentul provocat de ecologişti

Duminică, 24 mai 2015. Omul de afaceri Mihalache Bocea a fost călcat cu o maşină de teren condusă Alin Andrioni, un bărbat din Haţeg care însoţea un grup de activişti de mediu. Şoferul l-a luat pe capota maşinii, a accelerat şi a trecut peste el fără să se uite înapoi. A ajuns la Poliţia Haţeg şi a reclamat că maşina lui a fost agresată. Pe drumul de la Coroieşti, Mihalache Bocea se zbătea între viaţă şi moarte. Paralizat, nu-şi mai simţea corpul de la gât în jos. Timp de o oră, linia telefonică a apelului de urgenţă s-a înroşit. De la Baru urma să intervină un echipaj SMURD. Omul a ajuns la spital şi a scăpat cu viaţă datorită medicilor din Viena. Scandalul s-a propagat ca o undă de şoc până la Bucureşti. Era o ştire cu impact emoţional de excepţie: „mediu în pericol”, „sânge pe pereţi”, „avize ilegale”, „corupţie la nivel înalt”, „defrişări masive”. Acum, când isteria emoţională s-a mai estom­pat, rămân câteva adevăruri ridicol de banale despre proporţiile aşa-zisului prejudiciu de mediu şi un om care se agaţă cu disperare de fiecare fir al destinului pentru a rămâne în viaţă.

Talibanii mediului au pierdut în instanţă

Federaţia Coaliţia Natura 2000 a dat în judecată APM Hunedoara pentru că ar fi dat undă verde proiectului de pe Râul Alb, unde omul de afaceri Mihalace Bocea intenţiona să construiască o micro-hidrocentrală. Ecologiştii susţineau că ar exista un „cumul de avize flagrant ilegale, incluzând scoaterea ilegală de teren din circuitul silvic”. Activiştii mediului au solicitat în instanţă anularea avizului de mediu. Cauza s-a judecat la Tribunalul Hunedoara. Acţiunea activiştilor de mediu a fost respinsă de judecători pe motiv că e neîntemeiată.

Defrişările invocate nu există

Instantaneu din momentul descinderii ecologistilor

Instantaneu din momentul descinderii ecologistilor

Organele de presă cu orien­tare „eco” au făcut tărăboi peste măsură în legătură cu presupusele prejudicii aduse mediului, punând în planul doi (în umbră) tragica poveste a omului călcat cu maşina de ecologişti. Într-un amplu material publicat de activişti s-a vorbit despre o conspiraţie la scară naţională prin care au fost defrişate mari suprafeţe de pădure pentru realizarea micro-hidrocentralei de pe Râul Alb. Dosarul „defrişărilor abuzive” a fost clasat în urmă cu câteva zile de către organele de cercetare penală. Ordonanţa de clasare arată fără echivoc faptul că nu a fost tăiat niciun fir de copac. Pe când talibanii mediului filmau cioate şi descriau dezastrul ecologic, terenurile respective erau în faza de avizare: nu se tăiase nimic. Pe cale de consecinţă, procurorii au decis să claseze reclamaţia. Este a doua presupusă faptă penală ce a fost aruncată gratuit în spaţiul public. Cioatele prezentate ca fiind natură ciopârţită de afaceristul Mihalache Bocea s-au dovedit a fi tăieri din afara fondului forestier pe care le-au făcut câţiva localnici ca să-şi asigure lemne de foc. Din tot scandalul, niciunul din presupusele prejudicii de mediu reclamate nu se confirmă.

Declaraţie de procuror: „Dacă eu aş fi fost în locul dumneavoastră şi eu aş fi trecut cu maşina peste el”

Procurorul care anchetează împrejurările în care a fost lăsat aproape mort Mihalache Bocea a fost recuzat de apărătorii omului de afaceri, care susţin că Emilia Elena Gavadia s-a ante-pronunţat în favoarea şoferului agresiv. Declaraţiile sunt de-a dreptul halucinante. „Dacă eu aş fi fost în locul dumneavoastră şi eu aş fi trecut cu maşina peste el. Şi eu sunt procuror care lucrez de mai bine de 10 ani în criminalistică. Şi mie mi-ar fi fost teamă”, ar fi spus procuroarea în timpul audierilor de faţă cu cel puţin şapte persoane. „Apreciem declaraţia doamnei procuror, ca fiind una de a aduce atingere obiectivităţii instrumentării prezentului dosar, având în vedere faptul că, după declaraţia făcută, cu certitudine aceasta a devenit părtinitoare faţă de martorul Andrioni Alin Constantin”, se arată în cererea de recuzare a procurorului Emilia Elena Gavadia.

Se cere o anchetă la ancheta procurorului de caz

Victima agresiunii de la Râul Alb, bărbatul care îşi duce viaţa într-un cărucior cu rotile, spune în sesizarea sa către Procurorul General că Gavidia a consemnat trunchiat evenimentele, excluzând cu de la sine putere elemente semnificative din declaraţii. „Nu consemnează faptul că şoferul mă privea în timp ce înainta spre mine, nu a frânat în momentul impactului, că m-a purtat câţiva metri pe capota maşinii şi pe sub maşină fără să oprească după ce m-a călcat şi că a fugit de la locul accidentului”, se arată în cererea de recuzare. „Pe parcursul audierii procuror Gavadia s-a ante-pronunţat, spunând că „evenimentul din ziua de 24.05.2015 a fost săvârşit în mod spontan, chiar exclude că evenimentele au fost premeditate, dar în acelaşi timp spune că „nu mă interesează decât ce s-a întâmplat în ziua respec­tivă, nu mă interesează alte fapte”, mai precizează victima. „Nu a consemnat faptul că nu au fost administrate probele corect în dosar, aparatele cu care s-a filmat nu au fost reţinute, au fost aduse după câteva zile nişte filmuleţe fragmentate şi care prezintă adăugiri şi ştersături pentru deformarea realităţii”, se mai arată în cererea de recuzare. Acuzaţiile la adresa procurorului şi a organelor de cercetare penală sunt deosebit de grave şi se impune o sesizarea CSM şi cercetarea Inspecţiei Judiciare.

About Marcel Bot