Finanţare pentru afaceri non-agricole la ţară

Articolul a fost vizualizat de 1,238 ori

Comisia Europeană oferă un sprijin nerambursabil de până la 70.000 de euro pentru persoanele din mediul rural din România care vor să-şi înfiin­ţeze o firmă cu activităţi non-agricole. Prin Submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi non-agricole în zone rurale“, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, fermierii pot accesa sume nerambursabile de până la 70.000 de euro pentru în­ființarea unei firme. finantare europeanaCum această măsură este destinată micilor întreprinzători din mediul rural, se dorește diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de firme mici în sectorul non-agricol. Un alt obiect al măsurii este cel de a încuraja și a dezvolta activitățile tradiționale în satele românești. Reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), cei care se ocupă de gestionarea acestor bani europeni, susțin că cei care vor să depună dosare pentru accesarea acestor fonduri o pot face de la începutul lunii aprilie.

Cine poate aplica?

Potrivit datelor transmise de AFIR la solicitarea Capital, beneficiarii eligibili pentru a primi finanțare nerambursabilă prin submăsura 6.2 sunt fermierii sau membrii unei gospodării agricole din spațiul rural, microîntreprinderile și întreprinderile mici, înființate în anul depunerii cererii de finanțare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii proiectului.

Pentru ce domenii se acordă finanţare?

Dacă vă încadrați la beneficiari eligibili, trebuie să vă alegeți un domeniu de activitate. Nu orice sector vă poate aduce punctajul necesar pentru obținerea unei finanțări nerambursabile. Așadar, afacerile care vă pot asigura succesul sunt cele cu activități de producție (fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton sau fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase; fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice, producție de combustibil din biomasă), activități mește­­­șu­­gărești (de exemplu: activități de artizanat, dar și tradiționale non-agricole – olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.), activități tu­ristice (servicii de cazare, agrement și alimentație pu­blică) și servicii (de exemplu: medicale, sanitar-veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative, dar și alte servicii destinate populației din spațiul rural). Mai multe informaţii pe http://www.afir.info/

About Administrator