Persoanele care şi-au înmatriculat un autovehicul, în România, între 1 iulie 2008 şi 31 decembrie 2011 au achitat la acea vreme o taxă mai mare decât cea care tocmai a intrat în vigoare, dar îşi pot recupera diferenţa. Autorităţile fiscale anunţă că cererile vor fi rezolvate în cel mult 45 de zile. Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%.
Dacă taxa de poluare plătită după data de 1 iulie 2008 este mai mare decât cea care ar rezulta din aplicarea legii, proprietarii de maşini pot cere returnarea sumelor reprezentând diferenţa de taxă achitată anterior. “Proprietarii de maşini care observă că taxa auto plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din noul sistem de calcul pot cere administraţiei financiare restituirea diferenţei. La Administraţia Financiară din Hunedoara au început să vină, deja, solicitările. În primele două zile ale săptămânii am adunat vreo 60 de cereri. Le-am luat cererile cu actele şi le-am spus solicitanţilor că, de săptămâna viitoare, vom începe să facem referatele. Cred că, în cel mai rău caz, după 1 februarie vom începe să plătim diferenţele. Poate chiar mai devreme. Voi încerca să îi programez pe cei care au făcut solicitările, cum i-am programat şi pe cei cu taxă de primă înmatriculare, cu câţiva ani în urmă. Deocamdată, nu ştim între ce valori se vor situa sumele de returnat, pentru că asta depinde de mai multe criterii: tipul de maşină, de anul în care a fost înscrisă. E posibil ca unii dintre cei care au depus cereri să nu aibă niciun ban de luat, însă asta vom vedea abia când vom face calculele”, declară Ştefan Şaucă, şeful Administraţiei Financiare Hunedoara.Hunedorenii care nu se descurcă la completarea formularelor pot apela la ajutorul funcţionarului special desemnat pentru preluarea cererilor, deşi reprezentanţii fiscului din municipiul Hunedoara spun că cererea tip de restituire este concepută pe înţelesul tuturor şi nu cuprinde multe date. ªaucă adaugă că în zilele următoare se aşteaptă ca mai mulţi hunedoreni să treacă pragul Administraţiei Financiare. Mai mult, pentru o mai mare operativitate, şeful fiscului din municipiul Hunedoara a organizat un ghişeu destinat în exclusivitate “taxei de poluare”, redistribuind sarcinile. Executivul anunţă că se aşteaptă ca valoarea totală a plăţilor ce vor fi făcute către proprietarii de maşini care vor cere restituirea unor diferenţe din taxa auto să nu depăşească 240 de milioane lei. Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%.
Nicio cerere depusă la Deva
Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara, Lucian Heiuş, anunţă că, dacă la Hunedoara contribuabilii s-au grăbit să îşi recupereze banii încă din prima zi, devenii doar “au tatonat terenul”, cerând inspectorilor fiscali informaţii sau detalii, după caz. Astfel, în primele două zile ale săptămânii, administraţia financiară locală din Deva nu înregistrase nicio cerere de rambursare. Procedura de restituire a banilor trebuie, însă, să ţină cont de Codul de Procedură Fiscală, care precizează că valoarea de restituit poate fi redusă sau chiar anulată prin compensare cu eventuale datorii fiscale, neachitate de contribuabili. Normele privind aplicarea noului sistem al taxei de poluare auto precizează că acelaşi sistem de compensare, prevăzut de Codul de Procedură Fiscală, va fi valabil şi la restituirea valorii reziduale a taxei, când autovehiculul este scos din parcul auto naţional. Pe de altă parte, noua taxă face mari şi nejustificate discrepanţe între posesorii diferitelor mărci de autoturisme. Spre exemplu, cine vrea să cumpere acum o Dacia Logan veche de cinci ani, va trebui să achite o taxă de aproximativ 1.300 de euro pentru a înmatricula maşina pe numele său.
Pe de altă parte, cine a adus în 2007 autoturisme de peste graniţă, cu aceeaşi vechime ca şi Dacia Logan, a achitat la momentul respectiv o taxă de numai câteva sute de euro. Executivul speră ca în baza noului sistem de taxare să ajungă la o creştere de 336 milioane lei a veniturilor Fondului pentru Mediu. Guvernul estimează că, prin impunerea la plată a tuturor autovehiculelor înmatriculate înainte de ianuarie 2007, românii vor avea de încasat doar 240 milioane lei. Hunedorenii care constată că au de recuperat bani din taxa auto trebuie să depună la organele fiscale competente o cerere de restituire însoţită de: documentul doveditor al plăţii taxei de poluare pentru autoturisme (chitanţa sau ordinul de plată), extrasul de cont, copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare – însoţite la prezentare, pentru dovedirea autenticităţii – de documentele originale. Plata sumei care reprezintă diferenţa dintre cele două taxe de poluare se va face de către administraţiile fiscale locale unde îşi au domiciliul solicitanţii, în contul bancar indicat de către beneficiar în cererea de restituire, sau la ghişeul Trezoreriei Statului, în baza notei privind returnarea sumei de bani.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.