Municipiul Hunedoara este pe harta celor trei locuri otrăvite de afacerile unor lideri PSD din sudul ţării. Poluarea cu plumb nu a fost lichidată, după doi ani de tergiversări, iar poluatorul continuă să aducă ilegal în judeţ substanţe toxice. Prefectul, în calitate de coordonator al anchetei, a transferat prejudiciul de mediu spre instituţiile statului, să cureţe Ministerul Mediului terenurile otrăvite de firmele pesediste. Cam 400.000 de euro îi va costa pe români toată afacerea.
În afacerea cu plumb se învârt milioane de euro prin două firme controlate de Ioan Marinescu, fostul prefect PSD de Dâmboviţa, schimbat din funcţie la jumătatea lunii februarie 2016 de premierul Dacian Cioloş.
Frăţia toxică a liderilor PSD
De doi ani, prefectul Sorin Vasilescu pune batista pe ţambal, iar firmele pesediste continuă să încalece judeţul cu deşeuri toxice. Cartierul general al poluatorilor este în comuna Şoimuş, dar pulberile au fost vânturate şi la Mintia şi în municipiul Hunedoara.
Zilele trecute, primarul comunei Şoimuş, Mihai Irimie, a sesizat Ministerul Mediului că poluatorii continuă să aducă deşeuri şi nu au curăţat niciun petic de teren năpădit de otravă. Marfa otrăvită este înghesuită într-o curte în care nu sunt respectate condiţiile de depozitare. Grămada de deşeu este acoperită cu o folie pe care o spulberă vântul dimpreună cu pulberile toxice.
Doi ani de poluare cu plumb
În municipiul Hunedoara, deşeurile de plumb au fost aduse de la sfârşitul anului 2013, iar în vara anului următor a fost declanşată ancheta. Practic, de pe malul Râului Cerna a fost depistată întreaga golănie de un pescar ce a sesizat presa. Erau cantităţi uriaşe de deşeuri periculoase, depozitate anapoda în jurul unei hale de la combinatul siderurgic şi pe o stradă, între case. APM Hunedoara a confirmat sursa de poluare, iar Garda de Mediu a început cercetarea, dar ancheta a fost preluată de Instituţia Prefectului Hunedoara. După acest moment, afacerea s-a dus în direcţia acoperirii făptuitorilor, două firme controlate de familia pesedistului Ioan Marinescu, pe atunci – omologul lui Vasilescu din Dâmboviţa.
Garda de Mediu, gardă de protecţie pentru PSD
Firmele pesediste nu au fost deranjate nici măcar cu o amendă. Depozitul ilegal cu plumb de la Mintia este pe terenul SC BEG TRANSCOM SRL, firmă ce aparţine lui Emil Biber, personaj implicat într-un scandal cu şpăgi la Universitatea Petroşani. Pulberile otrăvite aparţin firmei SC CONTINMAR SERV SRL TÂRGOVIŞTE, firmă controlată de familia fostului prefect PSD de Dâmboviţa. Garda de Mediu a aplicat o singură amendă, în 2014, firmei lui Biber. Adevăratului vinovat, deţinătorul pulberilor toxice, comisarii Mediului nu i-au aplicat nicio sancţiune. Ba dimpotrivă, au făcut demersuri abuzive pentru a-l pune în legalitate. Cealaltă firmă pesedistă încearcă să scape de obligaţiile de mediu prin proceduri de insolvenţă şi faliment. Nici această firmă nu a fost deranjată cu sancţiuni, deşi trebuia să facă curat încă din august 2015.
Prejudiciul de mediu în cârca românilor
Prefectul, în calitate de coordonator al anchetei, a transferat prejudiciul de mediu spre instituţiile statului, să cureţe Ministerul Mediului terenurile otrăvite de firmele pesediste. Cam 400.000 de euro costă toată afacerea. Anchetatorii cazului – comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara aflaţi sub patronajul Instituţiei Prefectului – nu au făcut toate demersurile legale pentru a obliga poluatorii să ecologizeze terenurile. Firmele pesediştilor nu numai că au fost ocolite de procedurile legale, dar au continuat să aducă ilegal deşeuri cu plumb, în paralel cu aşa-zisa anchetă coordonată de prefectul Sorin Vasilescu. Din fericire, europenii sunt cu ochii pe noi şi prejudiciile de mediu trebuie raportate.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.