BIG-BROTHER-UL COMUNIST DIN VALEA JIULUI, Cum au acţionat Securitatea şi Miliţia, după Greva minerilor din 1977

Articolul a fost vizualizat de 1,651 ori

Valea Jiului a devenit un teritoriu militarizat la scurt timp de la izbucnirea protestelor din august 1977, din Lupeni, cele mai ample acţiuni muncitoreşti din timpul regimului comunist. Greva care a cutremurat România, aşa cum a fost numită de jurnaliştii
americani, a fost urmată de ample acţiuni ale Securităţii, menite să prevină noi astfel de conflicte, arată un raport al Securităţii, păstrat în Arhivele CNSAS.

lupeni 1977În primele zile din august 1977, Valea Jiului a fost cutremurată de cea mai mare mişcare de protest din anii regimului comunist. Însuşi Nicolae Ceauşescu s-a deplasat în Lupeni, unde se adunaseră peste 30.000 de oameni, mineri nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de sărăcia în care erau nevoiţi să tră­iască.
Greva minerilor din Valea Jiului, începută în 1 august de minerii din Lupeni, a fost tratată cu entuziasm de presa internaţională, chiar dacă autorităţile statului român au încercat să treacă sub tăcere amploarea evenimentului. Oficialii din România îşi mani­festau, în particular, îngrijo­­ra­rea că demonstraţiile se puteau răspândi în rândul muncitorilor din alte zone ale ţării. Securitatea şi Miliţia au desfăşurat forţe impresionante în zona minieră, pentru a preveni escaladarea conflictului de muncă. O notă informativă secretă, redactată în 1 octombrie 1977, la două luni de la evenimentele din Lupeni, arăta cum au acţionat forţele de represiune şi de ordine ale statului român, în zilele protestelor şi în perioada imediat următoare.
Astfel, în noaptea de 2 spre 3 august, înainte ca Nicolae Ceauşescu să ajungă în Valea Jiului, în zonă au fost detaşaţi 160 ofiţeri şi subofiţeri de la Inspec­toratul Judeţean Hunedoara şi 700 ofiţeri şi subofiţeri de securitate şi miliţie din judeţele Gorj, Dolj, Caraş-Se­verin, Arad, Alba Iulia şi Sibiu. “Datorită atmosferei şi stării de tensiune existentă, îndeosebi în rândul minerilor de la Lupeni, efectivele de miliţie şi de la Securitate, cu excepţia agenţilor de circulaţie, au intrat în dispozitiv, iar în zona Lupeniului au fost repartizate cadre din Judeţele Sibiu, Caraş-Seve­rin şi reşedinţa inspectoratului, necunoscuţi de populaţia Văii Jiului şi în ţinută adecvată pentru a nu fi repe­raţi. Cadrele noastre, cu sprijinul unor cetăţeni cinstiţi şi a unor colaboratori şi informatori, au identificat, neutralizat şi scos din perimetru elementele cu manifestări tulburente, beţivi, precum şi alţi suspecţi luaţi în supraveghere de organele noastre. A fost identificată activitatea de urmărire a elementelor din evidenţele organelor de securitate şi miliţie, accentul principal fiind pus pe legionari, foşti condamnaţi, evazionişti, elemente recalcitrante şi cu manifestări duşmănoase, vagabonzi, sectanţi etc”, se arăta în nota informativă a Securităţii, transmisă către Ministerul Afaceriror Interne, în octombrie 1977.
lupeni ceausescuNicolae Ceauşescu şi-a întrerupt o scurtă vacanţă pe litoralul Mării Negre, iar în 3 august a aterizat în Petroşani, un oraş învecinat Lupeniului, unde mulţimea era încă adunată. Preşedintele le-a făcut minerilor un număr de promisiuni: revizuirea sistemului de pensii, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, creşterea calităţii alimentaţiei şi a bunurilor de consum, în special a hainelor, şi case noi. Oamenii au fost de acord să se întoarcă la lucru. Vizita lui Nicolae Ceauşescu în Valea Jiului a încheiat protestele minerilor, însă în zilele care au urmat alţi 120 de angajaţi ai Miliţiei şi Securităţii au fost detaşaţi în zonă. “În această perioadă, organele de securitate şi miliţie au primit peste 1 500 informaţii, mare parte din acestea având valoare operativă. Pe baza acestor date, au fost selecţionate 350 elemente mai active şi instigatoare împotriva cărora s-au luat măsuri operative de neutralizare şi documentarea activităţii acestora în vederea trimiterii în judecată a celor care au comis acte de dezordine şi huliganism sau ultraj contra bunelor moravuri”, se arăta în raportul păstrat în Arhivele CNSAS. În zilele următoare încetării protestului au fost puse sub urmărire 16 persoane, acuzate de acte de violenţă, 15 dintre ele fiind ulterior condamnate între doi şi cinci ani. ”Cele 15 persoane condamnate vor executa pedeapsa prin muncă corecţională în altă unitate decât cea unde au lucrat anterior pronunţării sentinţelor”, informau autorii raportului. Constantin Dobre, unul dintre liderii protestatarilor, a fost alungat din Valea Jiului. ”Din ordinul tov. prim – adjunct al ministrului gen. lt. N. Pleşiţă s-a intrat în contact cu numitul Dobre Constantin, principalul exponent al elementelor care au contribuit la evenimentele din 2-3 august, determinându-l pe acesta să părăsească Valea Jiului, stabilindu-se cu domici­liul în Craiova, unde se află şi fratele său”, informau autorii notelor.

Toţi salariaţii din Valea Jiului au fost verificaţi

În următoarele două luni, toţi salariaţii din minele Văii Jiului au fost verificaţi de organele M.A.I. S-au întocmit tabele nominale în ordinea alfabetică pe fiecare întreprindere şi instituţie, fiind verificaţi 45.277 salariaţi, din care un număr de 3.095 persoane cunoscute cu antecedente penale. Dintre aceştia din urmă, 200 de oameni au fost daţi afară din serviciu şi alungaţi din Valea Jiului. Peste 500 de oameni au fost atenţionaţi sau avertizaţi pentru manifestări ostile şi activitate tendenţioasă, în timpul şi după evenimente, iar autorii unor înscrisuri cu caracter duşmănos, difuzate în comuna Aninoasa şi oraşul Petrila, au fost demascaţi şi avertizaţi, se arăta în nota informativă. Programul minerilor a trecut de la lucrul în trei schimburi la cel în patru schimburi, iar pentru supravegherea lor, Securitatea stabilea un grafic cu necesarul surselor de informare ce urmau a fi recrutate pe linie de securitate şi miliţie. “Raportăm că în momentul de faţă activitatea de supraveghere a elementelor din baza de lucru a miliţiei şi securităţii este organizată atât în subteran, la locul de muncă, cât şi la domiciliu”, se arăta în nota informativă.
Şefii Securităţii din Hunedoara informau că au fost folosite toate mijloacele tehnice din dotare pentru a descoperi scrierile ascunse şi duşmănoase. ”Numai pe linia compartimentului „S” au fost confiscate 3.371 de scrisori expediate de elementele care au făcut diferite comentarii negative cu privire la evenimentele ce au avut loc în Valea Jiului. Peste 90 elemente au fost puse în filaj, asigurându-se supravegherea acestora zi şi noapte, iar materialele obţinute au contribuit efectiv la probarea juridică şi demascarea suspecţilor”, se arăta în nota informativă. Gărzile patriotice au fost reorganizate, iar dispo­zitivele de pază şi ordine au fost întărite, se arăta în nota semnată de şeful Comandamentului Securităţii judeţului, colonel David Golea.

About Daniel Guta