Regizorul Adrian Sitaru la Deva, “Ilegitim e un film care ne arată că foarte puţine lucruri depind de noi”

Articolul a fost vizualizat de 1,557 ori

Deveanul Adrian Sitaru şi echipa sa au primit aplauze şi felicitări după premiera de gală de la Cinema City. Cea mai recentă realizare, lungmetrajul “Ilegitim”, a câştigat, de altfel, şi Premiul C.I.C.A.E. acordat de Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

sitaruPractic, “Ilegitim” a fost singurul lungmetraj românesc prezent în selecţia oficială la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, desfăşurat între 11 şi 21 februarie. “Un premiu obţinut la un festival internaţional contează pentru toată lumea, poate mai puţin pentru cei care fac filme în scop comercial. Tuturor le convine să treacă printr-un mare festival, care îşi pune pe filmul tău ştampila şi, dacă mai iei şi premiu, îţi mai aduce şi public. Motivele sunt pragmatice întotdeauna. Pentru un regizor român e mult mai bine, pentru că altfel nu te vede lumea şi oricum e dificil să accezi la fonduri aici – aşa te mai vede cineva pe afară şi poate te ajută la următorul proiect sau te vede cu alţi ochi”, spunea Adrian Sitaru la Deva. Subiectul filmului este unul controversat şi urmăreşte iubirea dintre doi fraţi gemeni. Incestul este un subiect greu de abordat într-o ţară unde aplicarea de etichete a devenit politică naţională. În plus, filmul este în aşa fel construit încât nu îşi judecă personajele, ci pur şi simplu relatează o poveste. Filmul şi-a uimit publicul şi datorită modului în care a fost realizat, pentru că actorii şi-au construit singuri personajele şi replicile. “E foarte bine să fii ilegitim. La filmări a fost o poveste întreagă, am stat în personaje timp de două săptămâni. Practic, timp de două săptămâni am stat într-o casă, împreună cu familia din film şi, în funcţie de cum erau programate filmările, noi intram în scene, se filma, după care echipa pleca şi noi continuam viaţa personajelor mai departe”, explică actorul Robi Urs, tânărul care îl joacă pe Romeo, fratele geamăn al Sashei.

De la “Domestic”, la “Ilegitim” şi antifumat

sitaru (2)“Nu ştiu exact cum am ajuns la “Ilegitim”, era un film neprogramat, l-am făcut cam… ilegitim şi filmul pentru că nu am avut bani de la CNC. Am ajuns aici mai mult din pasiunea actorilor şi a altor oameni care au venit alături de mine pro bono şi cu drag şi uneori chiar şi cu bani de acasă. Aşa s-a întâmplat să iasă un film bunicel. Acum că rulează la mine acasă, sunt emoţii, pentru că vreau să văd cum îl percep prie­tenii, rudele şi oamenii pe care îi cunosc. Sper să nu-i dezamăgesc. Mă bucur mult că în Deva există un cinematograf bun unde un film românesc se poate auzi şi înţelege bine, că poate fi văzut în bune condiţii”, a mărtu­risit Sitaru, înainte de premieră. Şi, ca un amănunt de culoare, în prima seară a aplicării legii antifumat, în sală s-a oftat mult de fiecare dată când cineva, din film, îşi aprindea o ţigară. Iar în “Ilegitim” fumează toţi. Mult. A mai existat o reacţie, care a uimit membrii echipei încă de la proiecţia din Capitală: “La premierea de gala, de la Bucureşti, s-a râs mult în timpul filmului, lucru care a fost surprinzător. Oamenilor le-a plăcut”, spune Sitaru, iar Robi Urs a confirmat: “Mă bucur mult că filmul a avut parte de reacţii pozitive, de fapt, pe noi ne bucură toate reacţiile care arată că filmul nu a trecut neobservat. S-a râs în sală, la scene unde nu mă aşteptam la anumite reacţii, mai ales la cele de amuzament, dar asta arată că noi am privit altfel lucrurile şi pentru public a fost diferit.” Alături de actori cunoscuţi precum Adrian Titieni, Bogdan Albulescu sau Alina Grigore, în distribuţie, apar şi actori neprofesionişti din cadrul Şcolii de actorie InLight, precum Robi Urs, dar şi Liviu Ştefan Vizitiu, cei doi tineri care l-au însoţit pe Adrian Sitaru la premiera de gală de la Deva.

“Nu suntem Dumnezeu”

Regizorul Adrian Sitaru a ţinut să-şi prezinte lungmetrajul şi publicului de acasă. Este un film care pariază pe autentic şi pe care nu-l poţi urmări decât scuturându-te de prejudecăţi: “Îmi amintesc de un mic articolaş de pe un blog care spunea că filmul acesta nu este despre incest, ci despre acceptarea faptului că foarte puţine lucruri depind de noi, că noi nu suntem Dumnezeu”, a rostit Adi imediat ce aplauzele au încetat în sala de la Deva: “Felul în care am făcut noi acest film e bine reprezentat prin acest text, pentru că foarte puţi­ne lucruri au depins de mine ca regizor când am făcut acest film, nu a existat un scenariu, multe au depins de actori şi chiar, de la un anumit punct, ce se întâmplă şi cum a depins de deciziile lor. Şi-au jucat propriile credinţe şi principii. Asta a fost provocarea noastră. Aici nu a fost ca de obicei, cum suntem noi, regizorii, dumnezei, să hotărâm cum începe şi se termină scena. Sper că a ieşit bine”. Actorii i-au stat alături lui Sitaru şi au explicat cum s-a lucrat în ritm de “Ilegitim”: “Îmi amintesc că ideea de incest a apărut târziu în acest proiect, lucrurile au curs şi, în timp ce ne întâlneam cu Adi şi toată echipa, se mai adăugau lucruri. Nu a existat decât un fir roşu al scenariului, iar noi actorii am reacţionat cu replici pe baza lui.”, spune Robi Urs. Modul de lucru a făcut ca pelicula să fie pe undeva un amestec între documentar şi ficţiune. Subiectul filmului te ispiteşte enorm, eşti, într-un fel, provocat să judeci o lume unde personajele sar peste limita normalului: gemeni care se iubesc şi zămislesc un prunc, un tată care se ceartă violent cu copiii, fraţi care se lovesc. “E foarte mişto când vezi că oamenii cu care lucrezi ajung să stârnească atâta emoţie în jur. Ca om de comunicare, nimic nu se compară cu momentul în care îţi vezi echipa pe scena de la Berlin sau aici, la Deva, unde Adi este foarte iubit. Adi e foarte calm şi cald, dar, în acelaşi timp, foarte serios şi foarte dur prin însăşi privirea lui”, spune PR-ul, Cătălin Anchidin. La final, îţi rămâne în minte o replică: “Timpul e unealta lui Dumnezeu, dacă nu e chiar El”.

După Deva, lungmetrajul are proiecţii de gală în mai multe oraşe mari, după care va putea fi urmărit în cinematrografele din ţară, inclusiv la “Patria” din Deva. Din anul 2013, Adrian Sitaru este cetăţean de onoare al municipiul Deva.

About Laura Oană