Sarmizegetusa Regia este vizitată în zilele ei de sărbătoare de o lume aparte, a oamenilor cu credinţe stranii, care îşi fac loc printre turiştii obişnuiţi, dar nu ezită să arate că o văd cu totul altfel decât ceilalţi. Ziua echinocţiului a transformat situl UNESCO într-un loc de întâlnire a personajelor pitoreşti.
Din vechile temple ale Sarmizegetusei Regia se văd, încă înzăpezite, crestele munţilor din jur. Duminică dimineaţă, în ziua echinocţiului, soarele a stat mai mult ascuns prin nori, iar razele lui nu au putut astfel risipi frigul pătrunzător care stăpânea aşezarea antică din mijlocul pădurii. Printre zecile de turişti zgribuliţi, veniţi din locuri îndepărtate să vadă ruinele frumosului oraş antic, câteva personaje au ieşit repede în evidenţă. Puteau fi văzute păşind cu tălpile goale pe iarba acoperită cu rouă din incinta sacră, ţinându-se strâns de mâini, cu privirea plecată spre altarele de piatră sau ridicată spre nori, rugându-se ori făcându-şi cruci. Georgeta Floarea (foto), cea mai vârstnică membră a unui grup aparte de vizitatori din Sarmizegetusa Regia, a împlinit 78 de ani, se deplasează ajutată de două cârje şi de însoţitorii săi, însă, spune ea, se încarcă, de fiecare dată când ajunge în fostul oraş antic, de o energie pe care unui om obişnuit rar îi este dat să o cunoască. Georgeta a scris mai multe cărţi despre experienţele sale transcedentale, are o mulţime de fani pe Internet, iar Sarmizegetusa Regia este unul dintre locurile în care îşi găseşte inspiraţia cosmică.
„Am venit de echinocţiu la Sarmizegetusa Regia, pentru că aici este o încărcătură foarte mare de energie şi acest lucru se simte cu atât mai mult în zilele Echinocţiului şi de Solstiţiu. În aceste zile speciale, simţim că între pământ şi cer se face unirea, prin oamenii care sunt aici. Mai mulţi dintre prietenii mei s-au şi descălţat, iar păşind desculţi pe iarbă au simţit căldura acestui pâmânt. Între orele 9 şi 12 se simte cea mai mare încărcătură de energie”, a relatat vârstnica.
În căutarea energiei cu tălpile goale
Relatarea femeii este susţinută de însoţitorii ei: tineri şi vârstnici din mai multe zone ale ţării, care şi-au făcut din timp rezervări la pensiunile din Costeşti şi Grădiştea de Munte, pentru a fi siguri că în dimineaţa Echinocţiului de primăvară, când ziua devine egală cu noaptea, când, afirmă ei, energiile cosmice se revarsă peste templele misterioase ale dacilor şi umplu golul piramidei energetice din Sarmizegetusa Regia, vor fi prezenţi la locul stabilit şi se vor înfrupta din roadele credinţelor lor.
„M-am plimbat desculţ pe iarbă şi am simţit că tălpile îmi iau foc. Sunt unele locuri unde se simte acest lucru”, crede o tânără din Bucureşti. Sandu, un alt turist venit la Sarmizegetusa Regia, de meserie terapeut, a adus cu el un instrument cu care, afirmă el, poate detecta mai uşor câmpurile de energie. „La Sarmizegetusa Regia curge o apă vie prin izvorul din cetate, o apă cu rol terapeutic”, îşi începe relatarea bărbatul. Discuţia începută de acesta s-a îndepărtat apoi de locul vizitei sale, către tărmurile mai ciudate ale metafizicii, ale lumilor paralele şi ale sensurilor religioase. Spre miezul zilei, când, potrivit Georgetei, energiile cosmice se mai domolesc, grupul aparte de vizitatori a păsărit aşezarea antică. Între timp, la Sarmizegetusa Regia au venit alte grupuri de turişti, pentru a celebra aici ziua în care iarna este alungată definitiv, potrivit unei tradiţii arhaice. Printe cei peste 400 de vizitatori din week-end ai fostei capitale a Regatului dac nu au fost doar pasionaţi de fenomenul echinocţiului de primăvară. „Am venit din Cluj-Napoca, fără să ştim că este echinocţiu, ci doar din dorinţa de a vedea ruinele cetăţii dacice”, au relatat doi tineri motociclişti. Numărul celor care ajung la Sarmizegetusa Regia a crescut treptat, însă cei mai mulţi par să fi înţeles că nu mai au voie să practice ritualuri care în trecut îi uimeau pe ceilalţi vizitatori.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.