Albinele au ratat culesul la salicacee (salcie, răchită) în judeţul Hunedoara, iar multe au murit de frig, când au ieşit la cules. În plus, apicultorii se tem de importurile de miere din China şi Ucraina, de o calitate mai slabă, spun ei, însă care umplu pieţele la un preţ foarte mic, cam 40% din preţul mierii româneşti.
Hunedorenii care locuiesc în satele din judeţ au avut ocazia să vadă, în această primăvară, o mulţime de albine moarte sau degerate de frig în iarbă. Motivul? Oscilaţiile de temperatură: soarele şi căldura le determină să iasă din stup la cules, dar valurile de frig le „pun la pământ”. „Fluctuaţiile de temperatură au diminuat mult numărul de albine. Ele au început creşterea puietului şi au fost nevoite să iasă afară după polen, după apă, iar când s-a ascuns soarele şi a dat frigul au rămas amorţite pe afară şi au îngheţat”, explică Iosif Korb, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din judeţul Hunedoara. „Plus că, tot din cauza vremii proaste, nu au putut valorifica salicaceele, salcia şi răschita. Nu ştiu cum va evolua timpul de acum încolo, dar riscul încă nu a trecut”, adaugă Iosif Korb. Apicultorul spune că, pentru a-şi salva albinele, stuparii din judeţ trebuie să suplimenteze hrana pentru harnicele insecte, dar şi să facă lucrări de strâmtorare a cuibului, plus tratamente, dacă nu au făcut ca la carte în toamnă.
Etichetă românească, miere din Ucraina şi China
În acest moment, un kilogram de miere polifloră se vinde în judeţul Hunedoara cu aproximativ 19 lei, iar mierea de salcâm costă 29 de lei. Apicultorii hunedoreni spun, însă, că anul trecut piaţa mondială a fost copleşită de miere din China şi, mai nou, din Ucraina. Ucraina, care înainte îşi vindea mierea pe piaţa din Rusia, a intrat acum pe piaţa europeană cu preţuri foarte mici. Mai mult, şi în România a ajuns multă miere din China şi din Ucraina, aşa că preţurile au scăzut considerabil. Unii apicultori susţin că, dacă mierea din Ucraina ar trebui să fie de calitate, graţie florei de acolo, mierea din China este combinată cu miere românească, pentru a-i creşte aroma şi calitatea, apoi ambalată cu etichete non-UE. Apicultorii mai spun că mierea produsă în Uniunea Europeană trebuie să respecte nişte parametri de calitate, însă statele care nu sunt incluse în comunitate nu respectă aceleaşi reguli. Kilogramul de miere din Ucraina şi China costă doar 7-8 lei, dar marfa ajunge în magazine cu etichetă românească, adusă de firmele care achiziţionează cantităţi foarte mari.
Sfaturi practice. Cum scăpăm albinele de frig şi foame
Albinele trebuie luate din rame, iar cuibul organizat pe mai puţine rame, pentru ca familia să fie mai concentrată. Dacă albinele sunt rarefiate, atunci matca nu are temperatura optimă şi nu va depune puiet, ne explică crescătorii de albine. Pentru a învigora stupul se scoate o ramă sau două goale, iar în locul lor se adaugă o ramă cu miere, dacă există rezerve. Apicultorii din judeţ spun că au ieşit binişor din iarnă, dar adaugă că sezonul rece nu a trecut şi sunt convinşi că luna aprilie le poate juca feste şi poate distruge coloniile de albine. Apicultorii cu experienţă adaugă că, în perioadele cu soare şi căldură, toţi crescătorii de albine ar fi trebuit să strâmtoreze cuiburile şi să asigure rezervele de hrană, cu miere sau turte speciale, astfel încât albinele să nu piară de foame, în cazul în care rămân închise în stup de frig. Sunt, totuşi, şi apicultori care au pierdut din familiile de albine, tocmai pentru că nu le-au lăsat acestora destulă mâncare sau nu au făcut ca la carte lucrările cerute. Cine a rămas fără miere are întotdeauna la dispoziţie zahărul. Siropul de zahăr destinat albinelor trebuie, însă, invertit, pentru ca albina să nu fie uzată de produsul industrial. Mai mult, apicultorii vârstnici spun că adaugă în sirop plante medicinale: sunătoare, mentă, roiniţă, coada şoricelului şi un pic de pelin. Pentru apicultorii înstăriţi există, acum, o mulţime de suplimente alimentare.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.