Într-un singur an s-a dublat numărul cazurilor de autism în judeţ

Articolul a fost vizualizat de 1,037 ori

Anul trecut, în judeţul Hunedoara erau înre­gistrate 151 de cazuri de autism, dintre care 139 erau copii. În 2014 autorităţile hunedorene au depistat doar 7 noi cazuri, în timp ce anul trecut numărul lor a ajuns la 16 cazuri, dintre care jumătate sunt adulţi. 

Hunedoara a deschis primul centru pentru copiii autişti

Cu cât părinţii îşi dau seama mai repede că micuţul lor are probleme  şi primesc un diagnostic corect, cu atât terapia este mai eficientă

Cu cât părinţii îşi dau seama mai repede că micuţul lor are probleme şi primesc un diagnostic corect, cu atât terapia este mai eficientă

O familie de părinţi greu încercaţi a deschis acum doi ani la Hunedoara primul centru pentru copiii cu autism din judeţ. Hunedorenii s-au zbătut pentru a obţine toate autorizaţiile necesare şi pentru a acredita serviciile sociale, din nevoia lor de a găsi soluţii pentru propriul băieţel bolnav, Rareş. La început, atât ea, Dana Truţă, cât şi soţul ei au sperat că băieţelul lor este un copil normal şi sănătos. Au umblat cu el pe la o mulţime de doctori, fără ca nimeni să-i pună un diagnostic clar. Cu toţii recunoşteau întârzieri în dezvoltarea copilului, însă până când un medic a stabilit cu exactitate că băiatul are autism aveau să treacă doi ani! Ca să poată să-l îngrijească aşa cum se cuvine, Dana Truţă, de profesie asistent medical, a intrat în concediu pentru creşterea copilului. Apoi, a descoperit, la Cluj, o asociaţie dedicată acestor cazuri şi s-a dus la cursuri, unde a învăţat exact cum anume se manifestă şi cum poţi lupta cu această perfidă boală. Astăzi, Dana Truţă este studentă la psihologie şi se luptă să-şi menţină centrul deschis, dar şi să acredi­teze fiecare serviciu (servicii sociale, logopedie, kinetoterapie etc.) în parte. La Centrul „AUTISM – LUMEA MEA” copiii bolnavi de autism din tot judeţul pot beneficia de servicii la preţuri chiar şi de patru ori mai mici decât la cabinetele de specialitate: evaluare, terapie comportamentală, kinetoterapie, psihoeducaţia părinţilor, terapie de grup pentru părinţi şi copii, însoţitori la grădiniţă şi la şcoală, dar şi cursuri de hidroterapie. Astăzi, centrul are doi psihologi angajaţi, dar şi voluntari, printre care un logoped, o profesoară de istorie, şi alţi hunedoreni, dispuşi să-şi petreacă timp cu copiii în timp ce aceştia învaţă să se joace şi să relaţioneze. Anul trecut, trei profesori de la bazinul de înot din Hunedoara, printre care şi cunoscuta antrenoare Anca Băjan, care este naşa lui Rareş, s-au oferit să facă şi ei voluntariat şi să se ocupe de copii câte o oră pe zi, în timpul unor şedinţe de hidroterapie, atât de folositoare micuţilor.

Ce este, de fapt, autismul?

Autismul este o boală pe viaţă, caracterizată de scăderea capacităţii de a interacţiona în plan social şi de a comunica. Bolnavul de autism (sunt milioane de oameni în întreaga lume) are un comportament stereotip şi repetitiv, cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani. Tulburările de spectru autist (TSA) sunt complexe, au cauze multiple şi pot afecta creierul în moduri diferite. Din nefericire, nu există niciun tratament medicamentos care să vindece autismul. Studiile şi expe­rienţa organizaţiilor internaţionale de profil arată că diagnosticarea timpurie, la vârsta de 18-36 luni, intervenţiile speciali­zate şi integrarea socială cresc cu până la aproape 50 la sută şansele persoanelor cu autism de a dobândi abilităţi pentru o viaţă independentă. Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului, la fel cum absolut necesară este colaborarea între specialiştii care lucrează cu el. Persoanele cu autism au nevoie de terapie continuă, pentru dezvoltarea abili­tăţilor de comunicare, evitarea izolării, formarea unei anumite rutine, dobândirea de informaţii şi cunoştinţe şi estomparea comportamentelor disruptive. Întreruperea terapiei sau fluctuaţiile de participare la şedinţele terapeutice conduc, de cele mai multe ori, la înregistrarea unui regres sau la consecinţe negative ireversibile. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism (World Autism Awareness Day) va fi marcată la nivel mondial sâmbătă, în 2 aprilie.

About Ada Beraru