Fotbal – analiză Mureşul Deva: Pe muchie de cuţit

Articolul a fost vizualizat de 2,019 ori

În urmă cu cinci ani, când revenea în liga secundă, Mureşul Deva s-a dovedit a fi surpriza plăcută a seriei a doua. Cu un lot tânăr, dar ambiţios, cu un antrenor la fel de dornic de performanţă în persoana lui Gheorghe Barbu, dar şi cu un investitor pe măsură, gruparea de pe Mureş încheia pe un onorabil loc 5, cu nu mai puţin de 50 de puncte. A urmat un al doilea sezon mulţumitor, la finele căruia locul ocupat a fost 12, dar unul lipsit de griji. Problemele au apărut în sezonul următor, 2009-2010, criza economică lovind şi în sponsorul echipei, astfel că, la finalul campionatului, Mureşul termina pe loc retrogradabil, 14, cu doar 31 de puncte. Startul următoarei ediţii avea să-i găsească pe deveni tot în liga secundă, datorită unor măsuri luate de FRF. Cu o pregătire precară şi cu un lot restrâns numeric, dar şi valoric, Mureşul a mai reuşit să ia o “gură de oxigen”, salvându-se “in extremis” de la o nouă retrogradare.

Adunaţi în pripă pentru un nou sezon în eşalonul secund, devenii (în echipameni alb-roşu) au avut, totuşi, câteva meciuri bune în turul actualului campionat

Totuşi, problemele financiare erau tot mai pregnante şi se punea chiar problema ca echipa să nu mai fie înscrisă în ediţia 2011-2012. Până la urmă, în pripă şi din nou cu un lot încropit pe fugă, Mureşul şi-a mai încercat încă o dată norocul. A fost un tur care, privit prin prisma tuturor acestor incertitudini, poate fi considerat ca unul peste limita normalului, chiar dacă se iernează pe un loc retrogradabil.

O victorie şi trei eşecuri consecutive

Cu toate că antrenorul Constantin Olariu a reuşit să-şi strângă lotul abia cu două săptămâni înainte de start, devenii au reuşit să dea lovitura chiar din prima rundă, când s-au deplasat pe terenul proaspetei promovate Luceafărul Oradea. Bihorenii nu l-au putut învinge în debutul meciului pe inspiratul goalkeeper Lipitor, care a reuşit să pareze un penalty. Mai mult, Dragu a reuşit golul care avea să aducă trei puncte nesperate.

În etapa următoare, sub “Cetate” a poposit o altă echipă nou promovată, Chindia Târgovişte, cu două piese “forte” în angrenajul administrativ. Fostul mare internaţional Gică Popescu şi marele om din arbitraj Ion Crăciunescu. Pe banca tehnică a dâmboviţenilor un alt nume cunoscut, Silviu Dumitrescu, semn că târgoviştenii îşi doreau o comportare cât mai bună. Gazdele nu au reuşit să confirme rezultatul din prima etapă şi vor primi gol în minutul 16, atunci când Verdeş a reluat cu capul din mijlocul careului în lung, peste portar. Elevii lui Olariu au acuzat şocul şi nu vor reuşi mare lucru în continuare. Abia în prelungirile reprizei Melcea a reuşit să fie periculos, trimiţând din lovitură liberă în transversală. Nici partea secundă nu a adus nimic nou în evoluţia devenilor, în timp ce oaspeţii au fost în două rânduri aprope de a-şi dubla diferenţa, dar Lipitor a salvat de fiecare dată.

A urmat un nou joc în propriul fief, de data aceasta în faţa proaspetei retrogradate la “masa verde”, Gloria Bistriţa. Cu preşedintele Jean Pădureanu pe bancă şi cu Nae Manea ca antrenor principal, bistriţenii au făcut “instrucţie” cu o formaţie complet debusolată şi fără nicio motivaţie. În minutul 4, Ambruş a faultat în suprafaţa de pedeapsă, iar Frăsinescu a înscris din penalty. După alte 15 minute, a plecat din propriul teren cu mingea la picior şi, de la 15 metri, l-a “executat” pe Lipitor, pentru ca, în minutul 34, Ambruş să gafeze din nou, cu un autogol. La trei minute de la reluare, Mărcuş a înscris pentru 4-0 şi totul era rezolvat. Gazdele puteau înscrie golul de onoare în minutul 77 când, la şutul lui Deaconescu, Irimia a respins în transversală. Nici deplasarea din Trivale nu a schimbat nimic în evoluţia elevilor lui Olariu, care au suferit a treia înfrângere consecutivă, 0-3, şi din nou fără gol marcat.

Trei meciuri de vis

Seria neagră avea să fie curmată în etapa a cincea, când la Deva au venit bucureştenii de la Juventus. A fost un meci peste media a ceea ce vedem în liga secundă, o partidă viu disputată, cu nu mai puţin de cinci goluri, şi o victorie pe deplin meritată a celor de la Mureşul.
După 290 de minute de abstinenţă, Melcea a deschis scorul în minutul 20. Bucuria a fost de scurtă durată, Marin restabilind egalitatea în minutul 28. A urmat un al doilea mitan de-a dreptul nebun. În minutul 57, urcat în atac, Miheţ a trimis de la 17 metri lateral peste portar, mingea căzând sub transversală. După doar 30 de secunde, Tene a profitat de letargia defensivei devene şi a egalat. În minutul 74, Păun este eliminat pentru al doilea galben, iar în minutul următor, Deaconescu a marcat pentru 3-2. În minutul 83, bucureştenii vor avea şi al doilea eliminat, Oltean văzând direct “roşu”, şi nimic nu se va mai întâmpla până la final.

A urmat deplasarea de la Turda, băieţii lui Olariu reuşind o nouă surpriză, golul lui Petrescu aducând alte trei puncte preţioase. Seria magică a continuat cu al treilea succes consecutiv, lucru care nu se mai întâmplase din sezonul revenirii în liga secundă. Vizitatori, cei de la CSM Rm. Vâlcea. Gazdele vor deschide scorul destul de timpuriu, în minutul 12, când Deaconescu a plecat de la 40 de metri perpendicular pe poartă şi, de la 13 metri, a înscris cu toată opoziţia lui Tufişi. Va fi 2-0 în minutul 25, când Deaconescu va fi în rol de “servant”, iar Melcea în cel de marcator. Repriza secundă va arăta o echipă vâlceană decisă să schimbe soarta partidei. Oaspeţii vor fi în prim plan, vor rata mult, dar vor reuşi şi golul în minutul 74, prin Stoica. Deaconescu putea să încheie conturile în minutul 83, când va rata singur cu poarta goală, dar victoria va fi a Mureşului. Afirmam la acel moment că cei de la Deva ar fi trebuit să-şi facă o poză cu clasamentul de la acea dată, care urca Mureşul pe un neverosimil loc 4.

Un singur punct din 21

Pregătirea deficitară din vară, efectivul de lot redus, dar şi perpetuarea problemelor financiare aveau să “macine” uşor-uşor “gruparea” de la poalele “cetăţii”, care nu va mai reuşi să adune decât un punct. Un 1-1 lăudabil la FC Bihor, scor stabilit la final în doar 60 de secunde de Petrescu şi Mărkuş. A urmat dezastrul, cu o serie neagră de nu mai puţin de şase eşecuri consecutive, cu nu mai puţin de 15 goluri încasate şi niciun gol marcat în 540 de minute. O contraperformanţă greu de egalat. A fost mai întâi înfrâgerea de pe propriul teren cu ALRO Slatina, golul oaspeţilor venind în minutul 55, autor Popescu. A urmat deplasarea la cealaltă echipă din Slatina şi un nou eşec la scor de “forfait”.

Şi a venit jocul cu FC Timişoara, cu şanse zero pentru deveni. Studenţii nu s-au omorât cu firea, dar vor înscrie primul gol abia în prelungirile primei reprize prin Sepsi. Va fi 0-2 în minutul 59, gol Axente, pentru ca, în prelungiri, Goga să-şi treacă şi el numele pe lista marcatorilor. Seria neagră pare fără sfârşit, devenii fiind foarte aproape de o remiză la Alba Iulia, dar vor fi îngenunchiaţi abia pe final. Şi a urmat un nou dezastru acasă, de data aceasta cei de la Gaz Metan Turnu Severin fiind în rolul “călăului”, şi un nou 0-3. Cu moralul la pământ, devenii vor fi pradă uşoară şi la Arad în faţa “Bătrânei Doamne”, care le-a mai trecut la pasiv patru “boabe”.

Victoria de final

Ultima etapă, desfăşurată pe frig şi zăpadă, a adus şi succesul mult dorit. Chiar dacă erau în continuare neplătiţi, elevii lui Olariu au dat dovadă de caracter şi s-au autodepăşit. Meciul a început rău pentru gazde, maramureşenii înscriind în minutul 24 prin Filip. Melcea a restabilit egalitatea după doar două minute, pentru ca, în minutul 29, Petrescu să înscrie un gol de senzaţie. La reluare, în minutul 58, Faye îşi va înscrie în propria poartă şi se părea că meciul este decis. Băimărenii vor reduce din handicap după doar trei minute cu un gol de generic a lui Achim, care a trimis la vinclu de la 25 de metri. Finalul va fi unul nebun, cu oaspeţii căutând cu disperare egalarea. Cei care vor marca vor fi cei de la Mureşul, în al doilea minut al prelungirilor, prin Deaconescu, în urma unui contraatac fulgerător. Trei puncte importante, dar se anunţă un retur de coşmar, Deva având în opinia mea şanse minime de evitare a unei noi retrogradări.

Linia de clasament:

12. MUREŞUL DEVA
15 5 1 9 12-29 16p

Acasă: 8 3 0 5 9-17 9p
Deplasare: 7 2 1 4 3-12 7p

Jucători utilizaţi:
Dragu, Petrescu – 15 prezenţe; Ambruş, Melcea, Al. Dan -14; Miheţ -13; Deaconescu, Şerban -12; Lipitor, Petresc, Bogman – 11, Crişan – 10, Văidean, Dîrvaru – 9, Drăgan – 8, Pistol – 6, Furdean, Coman – 5, Ungur – 4, Tecsi – 3, Geacă – 1.

Marcatori: Melcea, Deaconescu, Petrescu – câte 3 goluri, Dragu, Miheţ – 1 gol. Faye (autogol).

Rezultate tur:
1-0 cu Luceafărul Oradea (Deplasare)
0-1 cu Chindia Târgovişte (Acasă)
0-4 cu Gloria Bistriţa (A)
0-3 cu Fc Argeş (D)
3-2 cu Juventus Bucureşti (A)
1-0 cu Arieşul Turda (D)
2-1 cu CSM Rm. Vâlcea (A)
1-1 cu FC Bihor (D)
0-1 cu ALRO Slatina (A)
0-3 cu FC Olt (D)
0-3 cu FC Timişoara (A)
0-1 cu Unirea Alba Iulia (D)
0-3 cu Gaz Metan Tr. Severin (A)
0-4 cu UTA (D)
4-2 cu Maramureş Baia Mare (A)

About Ion Bădin