Pentru 50 de lei pe zi, Hunedorenii îşi vând talentul actoricesc în filme de Hollywood

Articolul a fost vizualizat de 2,006 ori

Sute de hunedoreni vor juca într-un film de Hollywood şi vor ajunge pe marile ecrane din lume. “Inimă de dragon” 4 se filmează la Castelul Corvinilor în această primăvară, iar figuranţi vor fi localnici. Cel mai mare casting din România s-a desfăşurat timp de câteva zile la Hunedoara. Copii, elevi, tineri, dar şi pensionari s-au înscris la preselecţii, dornici să îmbrace costume de epocă, să lupte straşnic precum nişte vikingi şi să stea alături de actori sosiţi la Hunedoara din cetatea americană a filmului. 

MAREScene cu un dragon imens, dar şi cu luptători din vremuri demult apuse vor reveni pe ecranele cinematografice, aducând publicului din sălile de cinematograf şi scenele filmate în curând la Hunedoara. De la mijlocul lunii aprilie, Castelul Corvinilor va deveni platou de filmare pentru “Inimă de dragon” 4, iar localnicii se vor transforma în actori de ocazie. “Cu mic, cu mare vă aşteptăm la cel mai mare casting de film din acest moment din România. Căutăm peste 500 de persoane care să facă figuraţie simplă, care să joace în această producţie americană, un film de epocă foarte interesant”, spune coordonatorul de figuraţie Ema Urmuzescu, de la Agenţia On Vogue. La casting, au venit zilnic sute de doritori: “De curiozitate”, spune o hunedo­reancă trecută de 50 de ani, care, în viaţa de zi cu zi, lucrează pe post de cusăto­reasă, la încălţăminte. Toţi cei care au trecut pe la Galeria de Artă din Hunedoara au încercat să demonstreze că au stofă de actori.

Se caută bărboşi solizi, cu părul lung

IMG_0402Cei de la firma de casting caută şi un tip special de personaje pentru figuraţie specială: “Dacă sunteţi bărbaţi cu plete, cu barbă, bărbaţi puternici, nu ezitaţi să veniţi la noi, pentru că va fi o experienţă cu adevărat interesantă. Nu o să ne plictisim pe platoul de filmare, vă promit”, dă asigurări Ema Urmuzescu. E agitaţie mare şi la castel, unde deja se pregătesc filmările pentru o super producţie americană. „Inimă de dragon” a adus în Castelul Corvinilor mai multe echipe de muncitori care instalează decorul pentru film chiar în timp ce, în oraş, are loc cel mai mare casting din ultima vreme din ţară – americanii au cerut 500 de oameni pentru figuraţie simplă, dar şi bărbaţi cu părul lung şi barbă pentru producţia de epocă. Ei vor întruchipa luptători vikingi şi anglo-saxoni. “Eu cred că aş face faţă, chiar dacă îs mai bătrân. Sunt curios dacă ne angajează sau nu, eu n-am jucat niciodată şi îs curios cum arăt într-un film. Şi banii-s buni, indiscutabil”, spune un hunedorean de 68 de ani, după ce şi-a completat fişa de înscriere.

În numele distracţiei şi banilor de vacanţă

50 de lei va primi fiecare hunedorean pentru o zi de filmare şi e de remarcat că nici vârsta, nici experienţa nu contează. Roxana Mărginean are 16 ani şi este din judeţul Alba, dar locuieşte la bunici, în Peştiş. S-a gândit să se înscrie: “Mi se pare interesantă ideea să fi chiar şi figurant într-un film. M-am gândit că poate mi-ar prinde bine pe vii­tor, în carieră. E o oportunitate să vezi cum se face, cum trebuie să te porţi”. Colega ei, Brigitta Juhas, spune : “M-am gândit că ar fi o provocare, un lucru care m-ar putea ajuta pe viitor, eu mi-aş dori chiar o carieră în domeniu. Dacă se poate. În plus, îmi prind bine şi banii. Noi, adolescenţii, avem nevoie de o mulţime de lucruri şi e foarte bine să ai banii tăi.” Sunt mulţi tineri în sala unde se face castingul: “Am găsit aici lucruri noi, poţi cunoaşte multă lume şi te poţi distra”, spune Ştefan Panzariu, care este în clasa a VII-lea. Tinerii stau la coadă ca să îşi depu­nă formularele completate şi vor reveni ca să aducă acordul părinţilor: “Cred că poate fi o experienţă unică şi mai vin şi nişte bani pentru vacanţa de vară – 50 de lei pentru o zi de filmare mi se pare chiar ok”, spune şi Adrian Sava, un hunedorean de 16 ani. După ce se înscriu, sunt poftiţi la o scurtă şedinţă foto: “Foarte bine merge, adolescenţii din Hu­nedoara sunt foarte deschişi, am colaborat minunat”, spune şi Mari Grama, una dintre fetele din echipa de casting.

Intră Dragonul în Caste­l?

grupatePrimul film din seria “Dragon Heart” s-a lansat în 1996, iar celebrul actor Sean Connery i-a dat voce spectaculosului dragon. A fost nominalizat la Academy Award pentru cele mai bune efecte vizuale. Filmul a inspirat şi un joc video realizat în anul 2000. Filmul de bază a avut un buget de 57 de milioane de euro şi încasări de 115,2 milioane de euro. Filmările pentru partea a patra încep în câteva zile, iar la castel se instalează deja decorurile, inclusiv în Sala Cavalerilor: “Aici se construieşte o măreaţă sală a tronului şi în capăt o să fie şi un tron imens. Se lucrează şi în Sala Dietei, muncitorii înalţă un zid mare şi în curtea exterioară, zid după care vor sta luptătorii înarmaţi. Din câte ştim, dragonul va fi rea­lizat virtual, chiar dacă ei au o machetă, dar are cinci metri înălţime şi se desface doar în două bucăţi şi ar intra foarte greu în castel”, ne spun cei de la castel.

“Mizerii” la Castel: moroi, strigoi, cranii, vikingi, celţi, vampiri…

Daniel Şerban face parte din Ordinul Cavalerilor de Hunedoara şi este şi ghid al castelului. Acum americanii i-au propus un rol de viking. “Nu sunt sigur că voi juca, pentru că eu am fost solicitat să mă ocup şi de casting, pentru că o să fie foarte multă lume la castel şi în jurul lui. Dacă sunt chemat, voi face şi pe vikingul, deşi pentru mine personal un rol ca ăsta uite aici îmi stă, în gât. Mă lupt de-o viaţă să fie castelul păstrat curat şi oful meu cel mai mare e că se umple castelul de moroi, strigoi, cranii, vikingi, celţi, vampiri şi toate sunt o impie­tate pentru castel, blasfemie. Castelul a fost şi va rămâne aici şi datorită lui vin în primul rând turiştii. Acum vin şi americani să facă o poveste cu un dragon! Dacă voi fi solicitat, o zi sau două o să joc, dacă nu, eu nu mă cer să joc”, spune Dan cel Mândru. De fapt, agenţia de casting caută îndeosebi oameni precum cavalerul hunedorean: bărbaţi cu părul lung şi barbă sunt aşteptaţi să facă figuraţie în acest film de epocă.

Castingul ca un dEjA vu

grupate (2)Printre tinerii care vor călca pentru prima dată pe un platou de filmare, la casting s-au prezentat şi hunedoreni care ştiu ce înseamnă să faci figuraţie într-un film. Ion Mermezan, de exemplu, l-a urmărit la lucru şi pe Sergiu Nicolaescu: “Cei tineri nici nu ştiu că, în anii 80, Ceauşescu a interzis regizorilor să mai filmeze cu barbă şi mustaţă. Pentru “François Villon”, a lui Sergiu Nicolaescu, eu am fost trei zile curtat de regizorul secund pentru un rol. Am băut cu ei şi coniac la Hotel Rusca şi mă implorau: “Te rog, dă-ţi mustaţa jos! Ce moacă, ai! Ce bine te-ai potrivi în rol!”. Am refuzat să renunţ la barbă, dar tot m-au luat la filmări şi îmi amintesc că era exigent Sergiu Nicolaescu până la Dumnezeu. Acum mi-au spus fetele de la casting că barba mea şi părul meu mai lung mă recomandă pentru filmul lor”.

Castelul preferat de regizori

Castelul Corvinilor este considerat unul dintre cele mai frumoase din lume, iar zidurile sale, vechi de peste cinci secole au atras de-a lungul timpului nenumărate producţii, de la Hollywood până la Bollywood. Cel mai cunoscut film realizat la Hunedoara este Ghost Rider 2, în care au jucat, alături de Nicholas Cage, patruzeci de figuranţi români. Trei mii de lei costă efectiv o oră de filmare în castel. “S-au filmat multe producţii la castel, multe din străinătate, am mai avut de la Hollywood, iar anul trecut chiar de la Bollywood. În decursul vremii, au fost foarte multe filme şi reclame realizate la castel. Aceste filmări ne aduc un beneficiu de imagine, dar şi unul financiar pentru oraş. Nu e vorba doar de banii aduşi la buget, dar pe orizontală câştigă foarte multă lume – e vorba de figuranţi, hotelieri, firme de catering. Până la urmă, rămân mulţi bani în Hunedoara. În plus, castelul a câştigat şi ca decoruri – am avut donaţii din partea unor case de producţie, iar unele decoruri chiar le-am folosit în castel pentru a agrementa unele săli. De exemplu, în 2014, de la filmul Elisabeta Bathory, ne-a rămas un pat de epocă şi un şemineu”, spune Dan Bera, administratorul de la Castelul Corvinilor.

grupate (1)Filmările efective încep la mij­locul lunii aprilie şi se vor întinde şi în luna mai, cu o pauză de Paşte. Până atunci, alte echipe vor lucra la rea­lizarea recuzitei, mai ales că nu e deloc uşor să pregăteşti mai bine de 500 de costume de epocă. Cei din industria filmului spun că monumentul de la Hunedoara este bine văzut pe piaţa de film, numai că România atrage foarte rar filme mari, de categoria A, precum “Cold Mountain” şi, de obicei, în ţară ajung producţiile de categoria “B” şi “C”. Ţara vecină, Ungaria, este preferată de casele de producţie, pentru că legislaţia maghiară prevede returnarea TVA-ului, iar, la bugetul unui film de Hollywood asta înseamnă o sumă importantă. Castingul de la Hunedoara este unul important datorită numărului mare de figuranţi, peste 500, ceruţi de casa de producţie. De altfel, în România, după Revoluţie, recordul la figuraţie îl deţine filmul “Diaz – Don’t Clean Up This Blood”, un lungmetraj coprodus de Mandragora Movies, Fandango şi Le Pacte, în ca­re au jucat peste 100 de actori, din care 50 români şi peste cinci mii de figuranţi.

dragonheart 2

dragonheart

About Laura Oană