Joi, Claudiu Sav scria, în Glasul Hunedoarei, un articol “sănătos” cu titlul “Mişcare fizică şi alimentaţie optimă pentru un stil de viaţă sănătos”. Eu stau şi mă întreb de câte feluri o fi crezând domnul Sav că este mişcarea. Iar dacă s-o descoperi mişcarea ne-fizică şi care ajută la slăbit, aş vrea să-mi explice colegul Claudiu Sav ce trebuie să (nu) fac ca să dau jos burta de (la) bere care mi-a crescut în ultimii ani! Zău că mi-ar plăcea să slăbesc făcând mişcare ne-fizică!
Irina Năstase a scris, tot în Glasul Hunedoarei, un articol despre Vălişoara. Comuna Vălişoara. Cum se ilustrează în presa locală un articol despre o localitate? Păi, logic, cu fotografia primarului! Şi dacă ar fi fost doar atât, n-aş fi zis nimic, dar pentru că nu a “produs” suficient text, ziarista a “trântit” ditamai poza cu primarul – estimez că o treime din pagină e ocupată doar de fotografia primarului din Vălişoara.
Ziariştii de la Glasul Hunedoarei au hotărât că Dorel Şchiopu, consilierul local PRM al municipiului Vulcan, este demn de pupat, pentru că “a renunţat la orgolile politice şi s-a prezentat la şedinţa în care a fost stabilit nivelul dărilor la bugetul local, iar vulcănenii îşi pot plăti taxele”. Care o fi cuvântul de la care a pornit ziaristul, de a ajuns la pluralul “orgolile”? Orgol?
“Cazacu interesat de proteste nu de problemele locuitorilor” este titlul care stă, mare, pe prima pagină a Glasului Hunedoarei de luni. Atâtea cuvinte şi nici măcar o virgulă!?
Tot din Glasul Hunedoarei, un titlu ruşinos: “Manifestaţile de stradă în imagini…amuzante”.
- După orice semn de punctuaţie punem spaţiu. După virgulă, după punct, după semnul întrebării, după semnul exclamării, după punctele de suspensie. Aşadar, corect era: “imagini… amuzante”.
- Manifestaţie, manifestaţii, s. f. 1. Demonstraţie de masă (pe străzile unui oraş) ca dovadă a simpatiei sau a protestului faţă de un eveniment de interes general sau faţă de o persoană.
Corect: “Manifestaţiile de stradă”.
Cei de la Mesagerul Hunedorean n-au fost foarte siguri dacă să scrie despre “manifestaţii” sau despre “manifestări”, aşa că au ales varianta a doua. Greşit, pentru că: “MANIFESTÁRE, manifestări, s. f. Acţiunea de a (se) manifesta şi rezultatul ei. 1. Exteriorizare (prin vorbe, fapte, acţiuni) a gândurilor, sentimentelor, personalităţii etc. cuiva. 2. (De obicei la pl.) Acţiune, fapt prin care cineva sau ceva îşi manifestă existenţa, activitatea; p. ext. realizare, înfăptuire. ¦ Spec. Spectacol. – V. manifesta”.
Sorina Popa le dă, din nou, un exemplu prost subordonaţilor săi de la Mesagerul Hunedorean: pune virgulele după cum bate vântul. Avem aşa: “ceea ce s-a întâmplat după ce am arătat despre ce anume este vorba, nu a fost decât să se ia nişte măsuri de-a dreptul jignitoare pentru cetăţeni”; “sub oblăduirea şefilor de la Păduri şi a PDL, se produc aceste jafuri”; “la rândul său, europarlamentarul Sabin Cartaş a afirmat «fără nici un scrupul, aceşti oameni fac bani mulţi din afacerea cu lemnul […]»”.
Cum era de aşteptat, Magdalena Şerban îi urmează exemplul şefei sale: “Edilul şef din comuna Beriu, Emil Bîc, are în primul său mandat, proiecte cât pentru 10″. Cât pentru zece mandate sau cât pentru zece edili?
Directorul Mesagerului Hunedorean a început să-şi publice corespondenţa în ziar. În ziarul de luni, avem un mesaj primit de la inspectorul general al IŞJ Hunedoara. Le aşteptăm cu interes şi pe celelalte.
Aveţi mare grijă! Găina cu puii vii loveşte din nou! “Oul” din care a ieşit s-a aciuat în redacţia Mesagerului Hunedorean şi iată ce monstruozităţi publică în ziar: “Violată de şobolan?”. Nu vă spun decât că articolul se încheie aşa: “Mai nou, Elizabeth se plânge acum (putea să se plângă “mai nou, atunci”?) că şobolanul a început să îi fure şi din bani. Atât! Deci femeia e şi… violată, şi cu banii luaţi. Al naibii şobolan!
“Un fost cercetător devean a salvat viaţa a mii de oameni prin invenţiile sale”, zice Monna Voinescu, în Ziarul Hunedoreanului. Şi continuă: “Invenţiile lui au ţinut moartea la distanţă. Au funcţionat atât cât au existat exploatări miniere. Au ţinut în funcţiune o termocentrală cocoţată de Ceauşescu în vârf de munte. Comuniştii i-a plătit ideile cu diplome din carton şi cu 1.000 de lei”. Comuniştii i-au plătit ideile, că-s mai mulţi, “ei au plătit”, nu “ei a plătit”. Şi, dacă aş fi fost în locul ziaristei, aş fi scris despre cercetătorul devean (era să scriu “britanic” că a protejat – nu neapărat “salvat” – vieţile a mii de oameni, că dacă-s mai mulţi oameni, e logic să aibă mai multe vieţi, în total. Fiecare cu viaţa lui, adică.
Irina Năstase a scris, în Glasul Hunedoarei, despre oamenii care au mers la protest “cu spray iritantlacrimogen”. Nu s-a putut hotărî dacă să-i spună “iritant” sau “lacrimogen”, aşa că a creat un cuvânt nou.
Nu ştiu ce se întâmplă cu cei de la Mesagerul Hunedorean, dar în ziarul de vineri au cenzurat o poză! Pare incredibil, dar este adevărat! Vulva unei domnişoare care se află “printre cele mai râvnite femei” a fost acoperită cu o floare galbenă. Aştept ziua în care nici sânii şi nici posterioarele “apetisante” nu vor mai miji din paginile unui cotidian care se vrea serios, pentru că nu ştiu alţii cum sunt, dar eu îmi permit să dau banii pe un Hustler sau măcar FHM atunci când nu-mi merge Internetul… pentru a obţine informaţii despre “vedete”, bineînţeles, la ce vă gândeaţi?!
Andreea Lazăr a scris, în Ziarul Hunedoreanului, despre proteste şi protestatari: “şi-au srigat nemulţumirile şi în faţa sediul PD-L Hunedoara”. “În faţa sediului”, nu “în faţa sediul”!
Glasul Hunedoarei ne spune că “Steaua sta pe un butoi de pulbere”. Şi cum sta ea aşa, oare şi cugeta la ceva sau numai sta?
În final, câteva greşeli de la Adrian Sălăgean: “şampanii Don Perignon”; “o viaţă «all inclusiv»”; “să aibă şi ea puţin grijă de casa asta noastră să nu ne mai râdă în nas vecinii”; “i-au trebuit şi banii pe care ambulanţele ne salvau de la ananghie”.
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.