Ecologizare, afaceri şi locuri de muncă! Hunedoara pune al doilea covor roşu în faţa investitorilor

Articolul a fost vizualizat de 1,957 ori

Cea mai contaminată zonă de pe fosta platformă industrială a Combinatului Siderurgic a fost ecologizată şi are acum destinaţia de parc de afaceri, al doilea inaugurat până acum în Municipiul Hunedoara. Acesta cuprinde 49 de parcele de aproximativ 4.000 de metri pătraţi fiecare, dar şi o clădire cu 27 de birouri, o sală de conferinţă cu 145 de locuri şi chiar şi un spaţiu pentru o cafenea.

parc industrialProiectul urmăreşte dezvoltarea economică a Hunedoarei, prin ecologizarea celor 20 de hectare de teren din fostul Combinat Siderurgic. La aceasta se adaugă “Structura de Sprijinire a Afacerilor”, prin intermediul căreia să crească numărul investiţiilor realizate şi, implicit, să se creeze noi locuri de muncă. Investiţia a fost reali­zată în baza unui proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Regio – Programul Operaţional Regional 2007-2013, la trei ani de la semnarea contractului privind reabilitarea celor 20 de hectare de teren de pe platforma fostului Combinat Siderurgic al Hunedoarei. Rea­bilitarea a constat în decontaminarea, depoluarea şi neutralizarea deşeurilor peri­culoase şi nepericuloase rezultate. În plus, a fost rea­lizată clădirea denumită sintetic “Structura de Sprijinire a Afacerilor”, cu subsol, parter şi trei etaje. Clădirea are 27 de birouri, o sală de confe­rinţă cu 145 de locuri, trei recepţii, două secretariate, 12 grupuri sanitare, terase, depozite multimedia şi de mobilier, dar şi o cafenea. Ea beneficiază de încălzire centrală, dar şi de un sistem modern de recirculare şi purificare a aerului, sisteme de obscurizare şi o cafenea.

Un proiect de 43 de mi­lioane de lei

Viorel Arion

Viorel Arion

Deşi suma iniţială estimată ca valoare a lucrării a fost de 64 de milioane de lei, lucrarea a fost adjudecată şi realizată cu o investiţie mult diminuată, de doar 43 de mi­lioane de lei. Din această sumă 38 de milioane de lei reprezintă valoarea totală eligibilă, finanţarea nerambursabilă acordată fiind în cuantum de 31 de milioane de lei. Pentru realizarea acestui proiect aproape 12 milioane de lei au fost suportate de Primăria Hunedoara. La noul Centru de Afaceri din Hunedoara vor putea investi firme de confecţii metalice, centre de programare, de reciclare a deşeurilor periculoase, firme de cate­ring, de pază, centre de plasare a forţei de muncă, firme de curierat, depozite de papetărie, birotică, produse IT şi frigorifice. Practic, potrivit autorităţilor, în noul parc de afaceri din Hunedoara se pot face orice fel de investiţii, cu excepţia celor din domeniul alimentaţiei publice.

Prioritate ÎN funcţie de numărul de joburi crea­te

Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, anunţă că, în primii cinci ani de funcţionare, terenurile şi clădirea noului centru de afaceri vor fi puse gratuit la dispoziţia investitorilor interesaţi, iar ulterior acestea vor putea fi concesionate, închiriate sau chiar cumpărate. Investitorii vor fi obligaţi prin contract să rea­lizeze amenajări de spaţii verzi pe 20 la sută din suprafaţa folosită pentru derularea afacerilor. “Lucrăm la un regulament pe care îl vom trimite ADR Vest, dar în principiu vor avea de câştigat investitorii care vor crea cât mai multe locuri de muncă”, adaugă primarul Hunedoarei. „În noul sit industrial se vor putea derula orice fel de activităţi, cu excepţia celor care ţin de domeniul alimentaţiei publice. În regulamentul de funcţionare al sitului industrial am propus, ca principal criteriu de acordare a parcelelor, numărul de locuri de muncă nou create. Acum regulamentul este analizat de ADR Vest. În ce priveşte clădirea, am avut până acum trei firme de soft din ţară interesate să o preia în integralitatea ei. Pentru parcele avem deja solicitări, chiar sunt parcele pe care se suprapun mai multe cereri. A fost nevoie de acest nou parc industrial pentru că vechiul parc, cel de la intrarea în oraş dinspre Deva, este concesionat în proporţie de 93 la sută, iar vechiul parc are o suprafaţă mai mică, de numai 10 hectare”, precizează edilul-şef. Potrivit acestuia, lucrarea are o garanţie de cinci ani, timp în care constructorul trebuie să remedieze pe cheltuiala lui orice eventuală neregulă sau deteriorare. “Pământul fiind nou, neavând timp să se taseze, există anumite zone în care acesta cade. Constructorul este obligat ca imediat să intervină cu utilajele şi să-l aducă la starea iniţială”, a mai adăugat Viorel Arion.

About Ada Beraru