Igienizare şi plantări de arbori la Bejan. Voluntarii curăţă încă o pată de pe obrazul judeţului

Articolul a fost vizualizat de 1,270 ori

Zeci de deveni, dar şi locuitori ai localităţilor din apropierea Devei, sunt aşteptaţi sâmbătă la un eveniment dedicat unei naturi mai curate. Acţiunea de ecologizare şi plantare de arbori este organizată de Asociaţia „Club Evoluţii”, alpinista Alexandra Flavia Marcu şi deveanul Alexandru Cristian Sztrîmbely, sâmbătă, în 16 aprilie, cu începere de la ora 11:00. „Pădurea Bejan, plămânul verde al oraşului Deva, are acum nevoie de noi. Numai dacă ne implicăm putem schimba lucrurile”, susţine deveanca Alexandra Marcu, o împătimită a muntelui şi a aerului curat. Hunedorenii care doresc să se alăture evenimentului sunt aşteptaţi la intersecţia prelungirea Vulcan, drumul spre Cozia şi Almaşul Sec. După înscriere, voluntarii vor porni prin pădure spre drumul Deva-Cârjiţi şi vor aduna gunoaiele din drumul lor.

Model! Cum se organizează comunitatea

Foto 1

Sursa foto: Evelin Dumitru

Înscrierea celor care doresc să ajute va avea loc la punctul de întâlnire, unde voluntarii vor primi apă minerală, pentru hidratare pe parcursul zilei. Între 11:00 şi 15:30 voluntarii vor aduna gunoaiele şi vor planta puieţii puşi la dispoziţie de Direcţia Silvică. Apa pentru udarea puieţilor va fi adusă de pompierii de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. „Este bine ca voluntarii să ştie că peturile trebuie să fie colectate selectiv, nu în aceiaşi saci în care ajung celelalte gunoaie. Depozitarea temporară a sacilor de gunoi se va face mai sus de intersecţia cu Cozia, în poieniţa de pe partea stângă a drumului, unde acum este o adevărată groapă de gunoi. Profesorii care vor însoţi grupuri de elevi vor primi, la cerere, adeve­rinţă de participare”, precizează unul dintre organizatori, Alexandru Cristian Sztrîmbely. De la 15.30 şi până la ora 16 gunoaiele vor fi încărcate în maşina de gunoi. Parteneri ai evenimentului sunt Primăria Deva, Festimani Comprest şi S.C. Salubritate, care vor pune la dispoziţie saci de gunoi şi mănuşi.

Voluntari inimoşi curăţă în urma mitocanilor

Foto 2Până acum, şi-au anunţat parti­ciparea la plantarea de arbori simpli deveni, dar şi militari de la Unitatea Militară 01749, pompieri, jandarmi, reprezentanţi ai Crucii Roşii, profesori şi elevi de la Liceul de Artă „Sigismund Toduţă” din Deva, Clubul Canin „CDC”, dar şi cluburile Free Bi­kers Hunedoara şi Champions Club Karate. Din păcate, zonele verzi din judeţ sunt invadate de gunoaiele hunedorenilor ieşiţi la „iarbă verde” sau a persoanelor care tranzitează arterele rutiere. Zeci de puncte din judeţ sunt sufocate, pe anumite porţiuni, de gunoaie, însă – de ani buni – situaţia rămâne neschimbată. Deşi autorităţile fac controale în comune şi oraşe, iar verificări pe linie de salubrizare a cursurilor de apă se fac, anual, în perioada martie-aprilie şi septembrie-octombrie, de către echipe mixte ale Serviciului de Gospodărire a Apelor Hunedoara, care are în administrare peste 2.100 de kilometri de cursuri de apă, în parteneriat cu inspectori ai Gărzii de Mediu, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectori ai Prefecturii Hunedoara, aproape orice margine de drum este acoperită de tot felul de ambala­je, de multe ori aruncate direct din maşină.

Igienizarea, un fel de muncă „a la Meşterul Manole”

Autorităţile cu atribuţii în domeniu evită să aplice amenzile cele mai drastice administraţiilor locale, pentru a nu afecta serios bugetele oraşelor şi comunelor, în condiţiile în care valoarea amenzilor poate ajunge până la 80.000 de lei. De aceea, în cele mai multe cazuri, sancţiunile se rezumă la avertismente. Pe de altă parte, autorităţile susţin că este aproape imposibil să amendezi un hunedorean care şi-a aruncat în iarbă resturile, pentru că amenzile (cu un maximum de 25.000 de lei) ajung să fie contestate în instanţă, iar inspec­torii de mediu au nevoie de dovezi: fotografii care să prindă făptaşul exact în clipa „flagrantului” sau martori. În aceste condiţii, voluntarii inimoşi, care vor să trăiască într-un judeţ curat, au organizat, în ultimii ani, zeci de campanii de igienizare, locale, judeţene, regionale, ba chiar şi naţionale. Din nefericire, după numai câteva săptămâni, hunedorenii, dar şi turiştii lipsiţi de bun simţ, le umplu cu gunoaie la loc.

About Ada Beraru