Administraţiile locale din cele două oraşe au semnat un protocol, pornind de la prietenia de zeci de ani dintre viceprimarul din Parga şi câţiva hunedoreni. Asta în condiţiile în care edilul-şef din Parga a făcut facultatea de construcţii la Timişoara, în anii ’70. Autorităţile din ambele oraşe spun că vor încerca să înveţe cum să trăiască mai bine din experienţa partenerilor lor.
Ceremonia de semnare a Înţelegerii de Cooperare dintre oraşul Parga, din Republica Elenă, şi Hunedoara a avut loc sâmbătă. “Este o adevărată onoare pentru noi să avem încă un oraş înfrăţit cu Hunedoara. Sunt convins că relaţiile vor fi foarte bune, că vom avea ce învăţa unii de la alţii, iar pentru noi este un avantaj în plus: am devenit, în ultimii ani, un oraş turistic, aşa că experienţa administraţiei locale din Parga ne va fi de mare folos”, afirmă primarul Hunedoarei, Viorel Arion. “Sunt printre cei care cred în coexistenţa paşnică a cetăţenilor. Acţiunile comune în domenii precum turism, cultură, educaţie, mediu, agricultură şi administrarea comunităţilor ne pot aduce o viaţă mai bună. Obligaţia noastră este una urgentă pentru că, ştim cu toţii foarte bine, dezvoltarea relaţiilor dintre locuitorii celor două oraşe este responsabilitatea noastră. Este evident că acest obiectiv comun se va confrunta cu multe obstacole, din cauza diferenţelor culturale, sociale şi chiar de proprietate. Experienţa arată, însă, că înfrăţirea poate să dărâme toate barierele. Administraţia publică locală nu are o politică externă. Cu toate acestea, ea este cu atât mai valoroasă, cu cât găseşte răspuns problemelor de zi cu zi. Iar comunităţile noastre, acum, că există dificultăţi, cer şi mai mult de la noi. Tocmai de aceea vom lucra cu consecvenţă”, a adăugat primarul din Parga, Antonios Nastas.
“Vicele” din Parga vine de 40 de ani în România
La baza parteneriatului între cele două oraşe a fost ideea viceprimarului din Parga, Nikolaos Kaskanis, care a făcut facultatea la Timişoara şi are mulţi foşti colegi de facultate hunedoreni. În plus, “Nikos”, cum îi spun prietenii, s-a căsătorit cu o româncă, aşa că vine în România de cel puţin trei-patru ori pe an. “Am avut o firmă de construcţii la Călan, am doi copii, Ianis şi Katerina, iar soţia mea, care e româncă, se numeşte Carmen. Pentru mine e o zi foarte mare. Am venit la 19 ani prima oară în România. Acum aproape 40 de ani, când am ajuns aici la studii şi am fost norocos că am cunoscut oameni din Hunedoara. Cu ei am învăţat, dar ne-am şi distrat în vremuri foarte grele, iar pentru asta le mulţumesc. Înainte de asta, însă, au venit din Grecia la Hunedoara imigranţi politici, care au găsit aici locuri de muncă şi adăpost. Prin secolul al XVIII-lea au venit greci care au lucrat, au ridicat clădiri la Bucureşti, la Oradea, la Sibiu. Deci, nu suntem noi cei care au venit şi au descoperit aici America. Legăturile sunt foarte vechi, foarte adânci şi foarte strânse. Noi avem obligaţia să le păstrăm şi să mergem mai departe cu acestea”, a declarat viceprimarul Nikolaos Kaskanis.
Parga: mare, plaje, măslini şi portocali
Parga este o localitate din zona Epirului, foarte pitorească, cu o climă blândă şi cu ape de claritatea cristalelor. Localitatea are şi un port frumos, unde pot fi admirate o mulţime de bărci colorate şi ambarcaţiuni folosite de localnici pentru a duce turiştii în excursii, pe plajele retrase sau către plajele Valtos şi Lichnos, două dintre cele mai populare plaje locale. În golful Parga se găseşte Insula Sfintei Fecioare Maria. Hunedorenii care vor ajunge vara în Parga trebuie să ştie că se vor putea bucura de sporturi nautice, leneveală pe şezlonguri, dar şi de băuturile şi mâncărurile tradiţionale greceşti, servite în celebrele taverne. Pe lângă Valtos, care este cea mai importantă plajă din Parga, la Lichnos se poate ajunge cu taxiul de apă. Cine vrea să mai scadă în greutate va străbate livezile de măslini către plajă, pe jos, având ocazia de a admira privelişti minunate. Pe lângă municipiul Parga, Hunedoara mai este înfrăţită cu alte cinci oraşe: Argenteuil (din Franţa), Zenica (Bosnia şi Herzegovina), Szombathely (Ungaria), Derince (Turcia) şi Kaihua (China).
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.