Fabrica de biciclete, loc de pregătire pentru elevi

Articolul a fost vizualizat de 1,432 ori

Peste 120 de elevi din Deva participă la un stagiu de practică în fabrica de biciclete de la Sântuhalm. Proiectul este o premieră, iar administratorii companiei susţin că astfel adolescenţii au ocazia să se specializeze din timp şi să câştige încrederea că îşi pot construi un viitor în oraşele lor şi nu în afara ţării. 

dhs  (96)Fabrica de biciclete de la Sântuhalm a devenit de curând locul de specializare al elevilor de la Colegiul Tehnic Transilvania din municipiul Deva. Peste 120 de elevi au acceptat invitaţia de a participa la stagiile de practică derulate de companie. Potrivit reprezentanţilor fabricii, adolescenţii de clasele a XI-a şi a XII-a învaţă aici tot ce presupune construirea bicicletelor şi se familiarizează cu tehnologiile moderne. „Am învăţat să lucrăm în colectiv şi facem lucruri pe care la şcoală nu le puteam învăţa. Unele ne-au fost prezentate de specialişti de la Samsung şi cred că ne vor ajuta foarte mult pe plan profesional”, a povestit Daniela, una dintre elevele de clasa a XI-a care participă la stagiul de practică. Tânăra face parte din grupul elevilor pe care tehnicienii de la compania Samsung îi învaţă să asambleze tot ce înseamnă acumulatori pentru bicicleta electrică. „A fost foarte bine până în prezent. Aici învăţăm tot felul de operaţiuni, facem conexiuni, asamblări şi alte lucruri ce ţin de partea tehnică a bicicletelor. La şcoală nu puteam face aceste lucruri”, spune Emanuel, un alt elev aflat în practică la fabrica de biciclete.
Yang Xi, administratorul companiei, este o fostă profesoară de matematică din China, stabilită de aproape două decenii în România. Managerul de ori­gine chineză îi sfătuieşte pe tineri să rămână în ţară şi să se pregătească din timp pentru o carieră şi pentru viaţă. „Trebuie să rămânem aici, nu doar pentru că este frumos. Dacă tinerii vor pleca din ţară, pentru zece ani să spunem, la întoarcere vor găsi lucrurile într-o situaţie mai rea, pentru că nu va avea cine să o îndrepte. Când vor fi bătrâni, tot aici vor trebui să se întoarcă”, îi sfătuieşte Yang Xi pe tinerii din România.
Yang Xi crede că în următorii 15 – 20 de ani oraşele mari din ţară vor rezolva problema lipsei reţelor de piste de biciclete, primii paşi fiind făcuţi deja, în Sibiu sau Timişoara.

About Daniel Guta