Săptămâna economică Nr. 692

Articolul a fost vizualizat de 763 ori

PIB-ul PENAL.

Contrabanda cu ţigări şi alcool, traficul şi comerţul cu droguri şi prostituţia au avut o pondere de 0,21% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, însemnând în jur de 340 de milioane de euro, arată datele preliminare transmise de către Institutul Naţional de Statistică (INS). INS a început să includă oficial contribuţia principalelor activităţi ilegale în economia românească din 2014, după introducerea unor reglementări europene în acest sens.

DEFICIT.

România a exportat anul trecut peste 15 milioane de tone de produse agroalimentare, în valoare de 5,73 miliarde de euro, intrând din nou pe deficit, după doi ani în care a raportat excedent în comerţul internaţional cu produse agroalimentare. Importurile de alimente au fost de 8,5 milioane de tone, dar în sumă de 5,82 miliarde euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

PETROL.

România a utilizat anul trecut 11,22 milioane de tone de petrol, din care 4,07 mi­lioane de tone din producţie internă, respectiv 7,5 milioane de tone din import, potrivit unui raport al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) privind in­dustria petrolieră din România în anul 2015. Potrivit sursei menţio­nate, România ar putea rămâne fără petrol din producţia proprie în 23 de ani, pe fondul preţurilor scăzute la petrol pe piaţa internaţională, care duc la diminua­rea investiţiilor în exploatarea şi producţia de ţiţei. 

REGLEMENTĂRI.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat luni Ghidul privind aplicarea reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare a­nuale consolidate. Documentul se referă la reglementările aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările şi completările ulterioare. Ghidul explică Obligaţiile de raportare şi cerinţe privind auditarea situa­ţiilor financiare anuale la patru categorii de entităţi economice: microentităţi, entităţi mici, entităţi mijlocii şi mari.

About Administrator