Evident, ceea ce toată lumea se aştepta să se întâmple este deja în pregătire. Restructurarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) va avea şi o componentă „antisocială”, prin demararea unui proces de concedieri colective. CEH este controlat integral de statul român, prin Ministerul Energiei, iar situaţia critică în care se află impune o reducere drastică de personal. Pentru ca presiunea socială să nu fie maximă, autorităţile au de gând să ofere salarii compensatorii salariaţilor care îşi vor pierde locurile de muncă. În acest scop, legislaţia în vigoare va fi modificată astfel încât salariaţii care vor fi disponibilizaţi de la CEH să poată primi venit lunar de completare după ce le expiră ajutoarele de şomaj, în condițiile prevăzute de OUG nr. 36/2013.
Câţi bani vor primi disponibilizaţii?
OUG nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare prevede că venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.
Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.
Actul normativ menționat mai prevede că, după încetarea plății indemnizației de șomaj, persoanele concediate beneficiază de un venit lunar de completare egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj la data încheierii plății indemnizației de șomaj.
CE Hunedoara a intrat în insolvență la începutul anului, iar printre alte măsuri de reducere și de ținere sub control a costurilor luate de către administratorul judiciar s-a numărat și denunțarea contractului colectiv de muncă. Aceste măsuri s-au dovedit însă insuficiente și nu au creat premisele necesare redresării activității, arată Guvernul. La nivelul lunii martie, societatea se confrunta cu un deficit financiar estimat la peste 20 milioane lei, în condițiile unor venituri lunare de 31,46 milioane lei și a unor cheltuieli de 51,12 milioane lei.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.