Alegeri locale la Hunedoara! Mai capisci ceva?

Articolul a fost vizualizat de 1,175 ori

“Avanti o popolo, alla riscossa. Bandiera rossa! Votare li candidati di sinistra, PSD!”

Nu ştiu dacă am ortografiat-o corect! M-am consultat cu „Google Translate” ca să înjgh­eb o lozincă electorală populară, cu sens, pentru candidatul „surpriză” lansat de PSD să ocupe un loc în consiliul local al Hunedoarei. Pe numele său Paolo Pasqualotto. Un italian!
Dio madre! Din toată resursa de cadre a celui mai mare partid din România, la Hunedoara, PSD-ul nu a găsit ceva mai bun decât această soluţie bună să atragă cel mult atenţia votanţilor deprimaţi, hotărâţi să termine odată şi să voteze pentru sinuciderea oraşului.
Poate că domnul Pasqualotto e un cetăţean model. Poate e un patron desăvârşit, corect, iubit de salariaţi şi bun plătitor de taxe şi impozite. Dar, andiamo reale, de aici până la a conta pe competenţa sa în adoptarea hotărârilor într-un consiliu local românesc e cale lungă. Exact cât ar fi ca domnul Paolo să vorbească şi mai ales să înţeleagă perfect limba română. Cum să descifrezi tu corect sensul textele proiectelor de hotărâri dacă nu ai limba româ­nă la degetul mic? Or, domnul patron italian nu o are! Cum să ridici mâna la vot fără să ştii la fix ce se votează? Ce comic de situa­ţie ar fi dacă un coleg glumeţ îi face figura domnului Paolo schimbând traseul cursei locale 2 exact prin atelierul domniei sale? Va vota domnul Paolo chestiunea asta? Dacă proiectul de hotărâre e scris “cu grijă”, iar PSD îi face semn, cu siguranţă!
După cum se vede, italianul este de două ori candidatul ideal pentru PSD. Ca patron, el este o posibilă sursă de finanţare. Ca politician, din cauza impasului provocat de necunoaşterea în detaliu a limbii române, este prototipul consilierului local “de paie”, pe care PSD îl va folosi ca masă de manevră garantată la vot.
Şi uite cum, domnul Paolo, deşi este înscris pe listele de candidaţi ai PSD, acceptă deja să joace un rol ingrat: acela al mega-investitorului frustrat de refuzul actualei administraţii locale. Domnia sa ar fi propus primarului Arion o investiţie care l-ar fi lăsat pe acesta “mut”. 30 de milioane de euro!!! Posibil ca domnul patron italian să fie un milionar excentric, care în loc să-şi ronţăie euroii la Monaco sau Portofino, s-a împlântat tocmai în Hunedoara, România, ca să se hundească (nu ştiu echivalentul în italiană) pentru profit cu o făbricuţă de papuci. Troppo, giusto? Şi-apoi întrebaţi orice primar din ţara asta câţi ciudaţi îi trec pragul în fiecare săptămână să-i pro­pună proiecte care îl lasă mut! De ce ar face Arion excepţie?
Nu ştiu dacă lozinca electorală pe care i-o propun pentru afiş candidatului ita­lian al social-democraţilor este scrisă foarte corect. Ea este însă foarte cunoscută în cercurile marxiştilor italieni, fiind practic un imn care îndeamnă poporul să salveze “steagul roşu” al comuniştilor. Cred însă ca sloganul să fie suficient de clar pentru ca domnia sa să înţeleagă în ce direcţie a apucat şi cum trebuie el, un patron capitalist, să salveze steagul roşu al PSD la Hunedoara.
PS.: Cuvântul “sinistra” din slogan se traduce din italiană “la stânga, de stânga”. Cine preferă, însă, nu greşeşte dacă-l înţelege în deplinele sale sensuri româneşti! Capisci?

About Adrian Sălăgean