Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 1,766 ori

Luni, 23 ianuarie 2012

Sare-n ochi

Ştefan Ciocan, Glasul Hunedoarei

Nu se mai poate aşa! De mâine, dacă nu e prea frig, ies şi eu la protest alături de întreaga ţară. (Să fim, în toată ţara, măcar 2001 adică jumătate din câţi au fost la meciul Concordia Chiajna – Dinamo Bucureşti). Şi până la urmă, ce contează câţi suntem? Important e să fim hotărâţi şi să nu plecăm din pieţe până nu scăpăm patria de dictator şi de bufonul său. Fraţilor! Nu se mai poate trăi în ţara asta! Ieri am îndurat cea mai mare umilinţă posibilă din partea unui guvern corupt până în cel mai insignifiant minister. La prânz nu am putut să mănânc o amărâtă de aripă la KFC în Sibiu.

Românii umiliţi de Traian Băsescu şi guvernul pe care-l susţine au umplut fast-foodul de nu mai era nicio masă liberă. Pentru o porţie de aripi picante ar fi trebuit să aştept 20 de minute. Nu este posibil aşa ceva într-o ţară civilizată! Românii nu mai au ce pune pe masă şi sunt nevoiţi să mănânce, duminica, la KFC, Mc Donald’s sau alte asemenea invenţii americăneşti. Până aici a ajuns bătaia de joc a actualei puteri!

În loc să stea să ia masa în familie, duminică, sute de mii de români umplu restaurantele şi fast-foodurile din mall-uri sau se plimbă cu coşurile încărcate de cumpărături prin hipermarketuri. Asta în timp ce alţii, care poate nu au niciun acoperiş deasupra capului, sunt nevoiţi să stea până noaptea târziu pe pârtiile de schi din întreaga ţară. Acest dictator odios ne-a luat şi dreptul la igienă. Numai la Aqualand-ul din Deva câteva mii de oameni, care nu-şi mai permit să plătească costurile la întreţinere, au venit duminică să se îmbăieze. Fraţi români! Nu ştiu cât am să mai suport umilinţa de a trăi într-o ţară în care în parcările aeroporturilor sunt mai multe maşini decât protestatari în pieţele publice.

Ne pleacă tinerii din ţară! Dar îşi lasă maşinile de lux în parcare să aibă cu ce ajunge acasă după ce se întorc din vacanţa de schi din Austria sau de înot în Tenerife. Şi ce este mai grav e că tot din cauza acestui guvern incompetent, care evident trebuie să plece, ne mor copiii. În accidente de maşină, zdrobiţi între fiarele BMW-ului sau Porsche–ului izbit de câte un stâlp. Păi dacă părinţii loviţi de criză nu au posibilitatea să le cumpere alte maşini mai sigure?! Fraţilor! Cum să mai tolerăm la Cotroceni un dictator pe care-l înjură aproape toate posturile de televiziune şi protestatarii din principalele oraşe ale ţării, fără să-i tragă cineva de urechi. Păi ce dictatură mai perfidă cunoaşteţi în lume? Mă solidarizez cu tovarăşii Ponta şi Antonescu în demersul lor de a cere Comisiei Europene să oprească orice fonduri destinate României. Mai mult chiar, fac un apel la toţi oamenii de afaceri care au accesat fonduri europene în timpul mandatului acestui odios dictator să returneze banii în semn de protest faţă de derapajele anti-democratice ale politicii puterii din România.

Fraţi Români! De 10 zile protestăm în toată ţara pentru a arăta lumii că în România poporul moare de foame. Să facem totul să ajungem în această situaţie! Să demonstrăm puterii, lui Băsescu, că noi suntem poporul şi voinţa noastră este lege. Să nu renunţăm la proteste până când într-adevăr în România are să se moară de foame. Este singura şansă să-l reanimăm pe Ceauşescu, să experimentăm cum se manifestă o adevărată dictatură şi să ne întoarcem din nou sub aripa protectoare a „tătucului” de la Răsărit. Asta vrem oare?

Vineri, 20 ianuarie 2012

Lecţii de Internet la vârsta a treia

Luana Giuhat, Ziarul Hunedoreanului

12 persoane cu vârste de peste 60 de ani se întâlnesc de două ori pe săptămână la cursul de calculatoare. Bunicii internauţi participă la aceste ore din dorinţa de a afla lucruri noi, de a şti să folosească poşta electronică, de a învăţa cum se navighează pe Internet sau cum să comunice pe reţelele de socializare. „Cursul de calculatoare şi Internet pentru seniorii secolului XXI” este organizat de Fundaţia Institutului Multimedia Româno-Elveţian din Deva şi a debutat la începutul acestui an, la sediul ONG-ului.
Dornici să înveţe. Elevii ajunşi la vârsta a treia vin conştiincioşi la ora de curs, se aşează cuminţi în faţa calculatoarelor şi încearcă să pună în practică cunoştinţele învăţate la orele anterioare. Nu se grăbesc şi, spre deosebire de cursanţii de la orele de web-design, sunt foarte liniştiţi şi dornici să înveţe.

“Ei au trăit într-o perioadă în care nu li se dădea voie să epateze, nu se compară cu tinerii din ziua de azi. Unii s-au mai întâlnit cu calculatorul, alţii nu puseseră deloc mâna pe mouse până nu au venit aici. Am început cu noţiunile elementare despre utilizarea calculatorului, cum ar fi mouse-ul sau tastatura şi continuăm cu programe mai uşurele. Acum am ajuns la Notepad, un program editare de text, care cred că le va fi de folos pe viitor. O piedică o reprezintă limba engleză, care le este necunoscută şi atunci le vine mai greu să se familializeze cu comenzile date computerului”, spune Paul Trif, profesorul cursului de calculatoare. Cursul durează cam o oră şi jumătate, dar se poate întinde şi până la două ore dacă elevii pun întrebări, sunt interesaţi şi nu dau semne de oboseală.

Informaţii noi şi interesante. Emil Suranuţ are 80 de ani şi a venit aici din dorinţa de a umple un gol interior. „Aceste ore mi se par foarte atractive. Oferă o mulţime de informaţii care te ajută să consulţi o carte dintr-un domeniu anume, de exemplu. Dialogul cu calculatorul este puţin mai dificil deocamdată, dar să sperăm că îl depăşim”, spune cel mai în etate învăţăcel. O altă cursantă este foarte mulţumită de faptul că va învăţa să comunice cu copiii, care locuiesc în alt judeţ. „Aici învăţăm lucruri pe care nu le ştim. Ne îmbogăţim cultura generală şi ne ajută să comunicăm modern cu copiii pe mail sau pe messanger”, este de părere Daniela Sauciuc.

Alte două bunici spun că au venit la curs atât din dorinţa de a învăţa, cât şi pentru a le face o surpriză copiilor şi nepoţilor. „Noi am mai lucrat cu calculatorul la serviciu, programe de contabilitate, dar cam atât. Am venit aici să ne îmbunătăţim cunoştinţele. Aflăm multe lucruri pe care nu le cunoaştem şi vrem să ni le însuşim. Şi, bineînţeles, vrem să corespondăm cu nepoţii, să ne trimită fotografii pe mail. Este mai greu acum, la început, din cauza comenzilor care sunt în limba engleză, dar ne vom obişnui cu timpul”, se pun ele de acord.

În ajutorul pensionarilor. Acest curs a fost gândit tocmai pentru a-i ajuta pe cei mai în vârstă să se apropie şi să se folosescă de tehnologia modernă. “Tinerii ştiu cu toţii să lucreze cu calculatorul. Aşa că ne-am gândit şi la cei mai în vârstă, să venim în sprijinul lor şi să aducem un plus societăţii în care locuim. Ei chiar simt nevoia să comunice cu cei din jur sau cu familiile lor şi o fac prin intermediul tehnologiei. Profesorul care îi îndrumă trebuie să aibă multă răbdare ca să îi ajute. Bineînţeles, că şi din partea lor trebuie să existe voinţă”, spune Ligia Dănăilă Iavorszky, coordonator al centrului Multimedia din Deva. Tocmai pentru că se adresează acestui segment de vârstă, cursul de şase săptămâni costă 150 de lei, iar orele au loc de două ori pe săptămână.

“Din luna februarie, vrem să mai organizăm încă o grupă de cursanţi. De aceea, cei de vârsta a treia, care vor să afle mai multe despre calculatoare sau Internet sunt aşteptaţi la noi la sediu să se înscrie”, mai adaugă coordonatorul centrului Multimedia.

Donaţi cărţi pentru bătrânii instuţionalizaţi. Campania „O carte pentru biblioteca Centrului de bătrâni de la Brănişca” s-a derulat anul trecut, din luna martie şi până în mai. Această acţiune a fost organizată de Fundaţia Institutului Multimedia Româno Elveţian, în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara. Campania a avut ca scop îmbogăţirea bibliotecii Centrului de bătrăni din Brănişca şi pe parcursul ei au fost primite din donaţii în jur de 1.000 de cărţi. “Deşi campania a luat sfârşit, vrem să îi anunţăm pe toţi cei care au cărţi care nu le mai sunt de trebuinţă că noi le primim în continuare, pentru biblioteca bătrânilor. Se face un proces verbal de primire şi când se adună mai multe volume, se predau la Brănişca”, explică Ligia Dănăilă Iavorszky, coordonator al centrului Multimedia din Deva.

Marţi, 24 ianuarie 2012

Încă un an de achiziţionat rable, pentru hunedoreni?

Iulian Stroia, Servus Hunedoara

Noua taxă de poluare, propusă pentru suspendare. Piaţa de maşini second-hand ar putea fi revitalizată dacă Guvernul va aproba derogarea, până în 2013, a aplicării celui mai recent “bir“ auto.

Locuitorii judeţului Hunedoara care au fost prinşi pe “picior greşit” de noile prevederi ale taxei auto ar putea răsufla uşuraţi. Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a propus Executivului o derogare de la această prevedere până la sfârşitul anului.

Noua taxă auto a transformat radical oferta din târgurile auto second-hand din Hunedoara. Practic, maşinile mai vechi de zece ani au dispărut, samsarii orientându-se spre autoturismele înmatriculate după 2007, care beneficiază de o reducere a taxei cu 25 la sută.

Târgurile auto s-au golit de vechituri. Decizia ministrului Mediului, Laszlo Borbely, de a cere o derogare până în 2013 la aplicarea taxei auto în cazul maşinilor înmatriculate până în 2007 ar putea relansa vânzările de autoturisme mai vechi de 10 ani. Concret, la această dată, sumele exorbitante care trebuie plătite de cei care achiziţionează maşini fabricate înainte de anul 2000, a făcut ca din târgul auto de la Bălata să dispară astfel de autoturisme. O soluţie de avarie pentru samsarii de maşini au fost autoturismele fabricate în ţările UE, după 2007, care beneficiază de o reducere a taxei cu 25 la sută. Astfel, în timp ce maşinile vechi au dispărut de pe piaţă, autoturismele second-hand care nu depăşesc cinci ani vechime au umplut la refuz târgul. „După ce a intrat în vigoare noua taxă auto, numărul maşinilor aduse în târg s-a dublat. Este vorba de maşini mai noi, care sunt aduse din Germania sau Franţa. Din păcate, pentru cei care au bani puţini astfel de autoturisme sunt practic inaccesibile”, spune unul dintre angajaţii târgului auto de la Bălata.

Astfel, în condiţiile în care noua taxă a blocat, practic, vânzarea autoturismelor mai vechi de 10 ani, o astfel de decizie ar putea da o şansă celor care doresc să îşi achiziţioneze o maşină la un preţ accesibil. “În acest an mi-am propus să îmi cumpăr o maşină mai ieftină, dar când am văzut că taxa auto este mai mare decât preţul maşinii am renunţat. Ar fi bine să se renunţe la această măsură, mai ales că decizia celor de la Ministerul Mediului a venit «peste noapte». Sper să fie aprobată această propunere şi de către guvern”, spune hunedoreanul Alin Covaci.

Tags:

About Administrator