Săptămâna economică Nr. 693

Articolul a fost vizualizat de 775 ori

PRO LOCAL.

Comisia de agricultura a votat marţi modificările legislative care se referă la comercializarea alimentelor, astfel încât hipermarketurile şi supermarketurile vor fi obligate să pună pe rafturi produse din “lanţul scurt de aprovizionare”, adică locale şi regionale, în proporţie de 51%. Este vorba despre carne proaspătă, legume şi fructe proaspete, lactate, ouă şi miere. Proiectul urmează să fie votat în plenul Camerei Depu­taţilor, care este decizională. Cel mai devreme, acest vot ar putea fi dat marţea viitoare.

ECO AUTOTURISM.

Numărul autoturismelor hibride şi electrice vândute în România a consemnat, în primele trei luni din 2016, un salt de 113,6%, până la 126 de unităţi, faţă de acelaşi interval din anul precedent, reiese din statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Cea mai comercializată marcă auto ecologică a fost Toyota — cu 90 de unităţi (+181,3% faţă de T1 din 2015), urmată de Lexus (18 unităţi, +20%) şi Land Rover (6 unităţi, -14,3%).

CONSUM.

8 români din 10 consumau mezeluri în 2015, în scădere faţă de datele înre­gistrate în anul anterior, în timp ce 4 din 5 români s-au declarat cumpărători ai unor astfel de produse, relevă rezultatele unui studiu dat publicităţii de compania de cercetare Mercury Research. Din totalul consumatorilor ocazionali de mezeluri, 62% erau femei. De asemenea, 45% aveau peste 55 de ani, iar 33% aveau studii superioare. Pe categorii de produse, salamul şi cremwurştii sunt preferate în detrimentul specialităţilor din carne sau al şuncii.

TREND AGRICOL.

Fermierii români s-au orientat în acest an agricol către culturi care le aduc randamente şi preţuri mai bune, în contextul în care grâul devine o marfă tot mai ieftină. Plantează pe suprafeţe tot mai mare soiuri speciale de floarea soarelui, cunoscute pentru aportul de Omega 9 sau acizi care ajută la menţinerea unei greutăţi optime. România s-a clasat anul trecut pe primul loc în Uniunea Europeană la floarea soarelui, atât din punctul de vedere al producţiei, cât şi al suprafeţei, cu o recoltă totală de 1,75 milioane de tone obţi­nută de pe un milion de hectare, potrivit datelor provizorii publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

About Administrator