Cel mai important monument al Hunedoarei oferă noi surprize cercetătorilor. Lucrările de restaurare a fostei case a administratorului Castelului Corvinilor, din secolele trecute, au scos la iveală o încăpere subterană care nu a mai fost cercetată până în prezent. Pivniţa veche de trei secole păstra zeci de vase de ceramică şi sticlă, dar şi alte obiecte deosebit de interesante. În apropierea ei a fost descoperit un mormânt. Mormântul unui personaj misterios, care ar fi trăit în urmă cu două – trei secole la curtea Castelului Corvinilor, o pivniţă la fel de veche, care nu a mai fost cercetată până în prezent, şi zeci de vase şi obiecte de sticlă, din secolele trecute, au fost scoase la iveală în urma celor mai recente cercetări arheologice efectuate în zona monumentului istoric. Săpăturile au avut loc în Curtea Husarilor, în spatele casei administratorului, clădire inclusă într-un proiect de restaurare pe fonduri norvegiene.
„Pe latura nordică am avut surpriza plăcută să găsim o parte a construcţiei iniţiale, distrusă de-a lungul timpului. Am descoperit pivniţa acestei construcţii, iar în pivniţă am găsit peste 50 de vase, dintre care circa 35 sunt întregi, restul fiind zdrobite de presiunea pământului. Toate acestea sunt completate de două monede de câte 1 kreuzer, care ne trimit în acest secol al XVIII-lea”, a relatat arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului de de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara.
În urma cercetării a mai fost descoperit scheletul unui personaj misterios, a cărei datare nu a fost încă stabilită cu exactitate. „Defunctul a fost găsit lângă zidul de incintă, în partea nordică, fără niciun fel de inventar. Putem afirma despre el doar că era creştin, datorită orientării corpului. Lipsa de inventar şi lucrările efectuate în jurul casei administratorului au distrus în mare măsură straturile superioare ale stratigrafiei din zonă şi au deranjat parţial respectivul mormânt. Sperăm să putem trimite pentru datare probe de os, pentru a putea fi plasat, precis, în timp, respectivul defunct”, a precizat arheologul Sorin Tincu.
În apropierea casei administratorului a mai fost scoasă la iveală o construcţie subterană despre care se presupune că avea rolul de gheţărie, fiind locul unde erau păstrate, la rece, alimentele şi băutura. Castelul Corvinilor ascunde încă numeroase secrete, susţin arheologii hunedoreni.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.