Pas important pentru sanctificarea părintelui Arsenie Boca

Articolul a fost vizualizat de 1,457 ori

O comisie specială care va analiza viaţa şi activitatea duhovnicului Arsenie Boca s-a întâlnit pentru prima dată într-o şedinţă organizată de Episcopia Devei şi Hunedoarei. Este un pas important efectuat în demersurile privind canonizarea părintelui. 

MAIN Arsenie BocaEpiscopia Devei şi Hunedoarei a găzduit prima şe­dinţă de lucru a comisiei teologice mitropolitane speciale care cercetează viaţa şi activitatea părintelui Arsenie Boca, au informat reprezentanţii instituţiei. Episcopia confirmă, astfel, demersurile în vederea canonizării duhovnicului care a slujit în anii 1940 la Mănăstirea Brâncoveanu şi la Mănăstirea Prislop. Dacă duhovnicul care a slujit în anii 1950 la Mănăstirea Prislop va fi ca­nonizat, atunci aşezământul din Țara Haţegului va avea doi sfinţi: Arsenie Boca şi Ioan de la Prislop. Cel din urmă a fost călugărul care a trăit şi a murit în urmă cu cinci secole într-o chilie săpată în stâncă, în vecinătatea bisericii.

Conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei, osemintele călugărului Arsenie Boca nu vor fi mutate de la Mănăstirea Prislop, neexistând nicio intenţie a Patriarhiei Române în acest sens. Dacă acesta va fi canonizat, se va putea pune în discuţie mutarea ose­mintelor sale, dar în biserica mănăstirii unde a fost înmormântat, afirma recent preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Preotul a precizat că o dorinţă a călugărului Arsenie Boca a fost de a fi înmormântat la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului.

Arsenie Boca (1910 – 1989) este considerat una dintre marile personalităţi ale românilor, în ultimul secol. A fost părinte ieromonah, teo­log şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. La mănăstirea Prislop ajung săptămânal zeci de mii de pelerini, pentru a se ruga la mormântul călugărului.

About Daniel Guta