Potrivit Mariei Mornea, preşedintele Filialei Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) Hunedoara, conform noului Cod fiscal, începând cu acest an, orice angajator încadrat din punct de vedere fiscal ca plătitor de impozit pe profit poate acorda salariaților săi cadouri în bani sau natură, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, în limita unei cote majorate de la 2% la 5% ce se aplică asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, acestea fiind cheltuieli deductibile, așa cum este prevăzut în Legea 227/2015 art. 25 alin. 3 litera b.
În ceea ce privește acordarea acestor cadouri de către entitățile încadrate din punct de vedere fiscal ca microîntreprinderi, cheltuielile cu acestea nu sunt limitate din punct de vedere fiscal, întrucât impozitul se calculează prin aplicarea cotelor corespunzătoare asupra veniturilor, fără a lua în considerare cheltuielile efectuate pentru realizarea acestor venituri. Singura condiție referitoare la cheltuieli fiind cea referitoare la calculul amortizării.
Cadourile se pot acorda atât salariaților cât și copiilor minori ai acestora, față de vechile prevederi când acestea se puteau acorda numai copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie.
Aceste cadouri nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit dacă suma nu depășeste 150 lei, conform prevederilor legii 227/2015 Art 76 (4) „(4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:
a) Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei”.
Conform celor de mai sus rezultă că angajatorul poate acorda cadourile în bani sau natură cu ocazia Sărbatorilor Pascale atât salariatului cât și copilului/lor minor/i ai acestuia, cadouri, inclusiv tichetele cadou, neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe venit, în sumă de 150 lei pentru fiecare, dacă se încadrează în alocarea a 5% aplicat fondului de salarii.
De asemenea, cadourile acordate salariaților cu aceste ocazii pot depăși suma de 150 lei, însă în acest caz vor fi incluse în veniturile salariale ale angajatului și vor fi impozitate, datorându-se și contribuțiile sociale obligatorii.
Avantaje ce pot fi oferite salariaţilor cu ocazia Sărbătorilor Pascale
Posted in: showroom economic
Articolul a fost vizualizat de 976 ori
– 28 April, 2016
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.