UNICAT în România, Prima “Bibliotecă legendară” din România s-a deschis în judeţul Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 1,431 ori

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara, în parteneriat cu SENS, a deschis prima „Bibliotecă legendară” din ţară. Aceasta a fost amenajată în incinta Le­gendarium-ului „Casa legendelor Britoniei”, din localitatea Sarmizegetusa. 

Biblioteca include un traseu cu indicii, manechine şi diferite obiecte care fac învăţarea mai atractivă

Biblioteca include un traseu cu indicii, manechine şi diferite
obiecte care fac învăţarea mai atractivă

În urmă cu un an, Societatea de Educaţie Nonformală şi Socială (SENS), în parteneriat cultural şi educaţional cu Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva şi cu Radio România Cultural, a deschis primul Legendarium în Ţara Haţegului. Acesta a fost conceput ca un spaţiu expoziţional în care sunt prezentate unele dintre cele mai frumoase legende ale zonei, „un loc unde trecutul acestui ţinut mirific se împleteşte cu fantasticul şi unde vizitatorul află secrete ale originii unor familii care au condus cândva lumea, descoperă comori antice, învaţă despre evenimente care au schimbat cursul istoriei şi intră în atmosfera credinţelor po­pulare haţegane”, potrivit reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene Hunedoara.

Camere cu indicii şi trasee cu surprize

Proiectul Legendarium intenţionează să promoveze spiri­tualitatea, istoria şi frumuseţile naturale ale Ţării Haţegului. În completarea acestui complex edu­caţional, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara, în parteneriat cu SENS, a conceput o bibliotecă originală, cu un profil „inedit, ludic, dar şi educaţional în acelaşi timp”, potrivit directorului bibliotecii, Sebastian Bara. Biblio­teca legendară are drept public-ţintă tinerii, dar ea poate fi „exploatată” de oricine doreşte să cunoască mai bine Ţara Haţegului. „Am organizat această «Biblio­tecă legendară» cu scopul declarat de a face mai bine cunoscute evenimente, figuri le­gendare, castele, locuri de un pitoresc aparte din Ţara Haţegului. Biblioteca va oferi celor interesaţi un bogat material documentar. Camera ludică a Bibliotecii legendare cuprinde rafturi cu cărţi în care, pe lângă informaţii despre legendele Ţării Haţegului, despre istoria acestor locuri, despre castele şi mituri, vizitatorii vor găsi diferite bileţele cu indicii care îi vor conduce pe trasee la capătul cărora vor avea parte de surprize. În acest fel, misterul şi ludicul întregesc informaţiile dobândite din lecturi. Acest aspect de joc face mai atractivă învăţarea, este, de fapt, un mijloc de educaţie nonformală şi de atragere spre lectură şi studiu a unui număr tot mai mare de iubitori ai Ţării Haţegului de toate vârstele”, adaugă directorul Bibliotecii Judeţene.

De la cnezii roşii ai Britoniei, până la Faţă Neagră

Spaţiul de educaţie non-formală a fost deschis de reprezentantul Societăţii de Educaţie Nonformală şi Socială (SENS), Dacian Muntean, şi directorul Bibliotecii Judeţeane „Ovid Densusianu”, Sebastian Bara

Spaţiul de educaţie non-formală a fost deschis
de reprezentantul Societăţii de Educaţie Nonformală şi
Socială (SENS), Dacian Muntean, şi directorul Bibliotecii Judeţeane „Ovid Densusianu”, Sebastian Bara

Punctul central al acestor indicii îl constituie minunatele legende născute cu secole în urmă în Ţara Haţegului: Legenda Muntelui Retezat, Legenda bătăliilor de la Tapae, Legenda cnezilor Roşii ai Britoniei, Legen­da bătăliei de la Poarta de Fier, Legenda descoperirilor arheolo­gice ale Zsofiei Torma şi Legen­da lui Faţă Neagră. Întreaga ambianţă a Legendarium-ului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa reconstituie un trecut încărcat de istorie, dar şi de alte istorii nemuritoare. „Cei care vor intra în Biblioteca legendară, în camera ludică, vor lăsa deoparte pentru o vreme calculatorul, tableta, smartphone-ul şi vor răsfoi cărţi, vor fi propriul lor motor de cău­tare şi, în final, vor avea satisfac­ţia şi bucuria de a fi aflat noi informaţii despre Ţara Haţegului, pe care nu le-ar fi găsit în altă parte”, mai spune Sebastian Bara. La evenimentul de deschi­dere a Bibliotecii legendare – LegendaRoom a participat şi Asociaţia „Terra Dacica Aeterna” filiala Deva, cu o echipă de reconstituiri istorice formată din „daci” şi „romani”. Aceştia au asigurat garda de onoare a evenimentului şi au făcut demonstraţii legate de viaţa de odinioară în oraşul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.MAIN unicat in tara (3)

About Ada Beraru