Săptămâna economică Nr. 695

Articolul a fost vizualizat de 884 ori

INSOLVENŢĂ ANULATĂ.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis marţi apelul formulat de Sindicatul “Noroc Bun” Petroşani împotriva sentinţei prin care Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 ianuarie, cererea de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aceasta fiind anulată, urmând ca speţa să fie trimisă spre rejudecare la instanţa de fond. Decizia este definitivă. În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajaţi la termocentralele Mintia şi Paroşeni, precum şi la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan din Valea Jiului. CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice.

SCUMPIRI.

Din 30 ianuarie şi până în prezent, preţul motorinei, carburantul utilizat de 70% din parcul de autovehicule din România, a urcat în medie cu 11% (49 de bani) în staţiile Petrom. Benzina s-a scumpit cu peste 6% (28 de bani). Scumpi­rile vin după ce preţul petrolului a crescut cu 74% de la sfârşitul lunii ianuarie, când a atins mi­nimul ultimilor 13 ani.

ROAMING.

Tarifele de roaming în Uniunea Europeană (UE) au scăzut, începând cu data de 30 aprilie, aceasta fiind ultima etapă intermediară înainte de eliminarea completă a acesto­ra în UE, prevăzută pentru jumătatea anului viitor. Astfel, dacă un furnizor alege să aplice de sâmbătă o suprataxă, fie pentru toate serviciile în roaming (apeluri efectuate, apeluri primi­te, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful naţional în afara reţelei şi suprataxa aplicată nu trebuie să depăşească următoarele tari­fe maxime reglementate: 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate, 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), respectiv 0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date. Eliminarea completă a tarifelor de roaming în interio­rul Uniunii Europene va avea loc la 15 iunie 2017.

LEGE.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a fost publicată joi, 29 aprilie a.c., în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare la 15 zile de la publicare, respectiv în data de 13 mai.

About Administrator