A crescut salariul minim! Care sunt efectele?

Articolul a fost vizualizat de 783 ori

Salariul minim a crescut, de la 1 mai, la 1.250 lei pe lună brut. Oficial, suma netă încasată lunar de un român plătit cu salariul minim va fi de 917 lei, cu 141 de lei mai mult decât până în luna aprilie. Măsura urma să îi vizeze pe 1,13 milioane de români, în fapt aproximativ 2 milioane de persoane vor beneficia de această majorare a salariului minim.

salariu-minimPresiune crescută pe bugetul angajatorilor

Prin plata unui salariu minim de 1.250 de lei, cheltuiala efectivă a angajatorului va fi de aproximativ 1.530 de lei, iar angajatul, după cum spuneam, primeşte aproximativ 917 de lei, salariu net. Totul pentru un program complet de lucru de 169 de ore, în medie pe lună, cu o valoare de 7,3 lei pe oră. Angajatorii sunt obligaţi prin lege să opereze modificarea în sistemul electronic REVISAL. Dacă sunt descope­riţi angajatori care îşi plătesc angajaţii cu salarii sub remuneraţia minimă, aceştia pot primi amenzi contravenţionale într-un cuantum cuprins între 1.000 lei şi 2.000 lei, amenda fiind aplicată pentru fiecare contract individual de muncă găsit în neregulă de lucrătorii de la inspectoratele teritoriale de muncă. Potrivit analiştilor economici, creşterea presiunii pe angajator ar putea avea va efecte o escaladare a muncii la negru sau disponibilizări de personal.

Venituri mai mari din ajutorul social

Un paradox românesc al momentului este că, dacă nu creşte, nivelul actual al salariului minim nu încurajează direct munca. Populaţia săracă va rămâne blocată în zona şomajului, nefiind motivată să caute un loc de muncă. Explicaţia e simplă: ajutoarele sociale acordate de statul român, aşa numitele “venituri mini­me de inserţie”, vor fi mai mari decât salariul minim pe economie. Prin urmare, persoanele fără serviciu vor câştiga mai mulţi bani stând acasă decât dacă se vor angaja pe salariul minim pe economie.
Un proiect legislativ trimis recent de Guvern către Parlament stabilește introdu­cerea din aprilie 2018 a venitului minim de incluziune, un ajutor social complex, care vine să înlocuiască alte trei tipuri de ajutoare deja existen­te.

About Administrator