Digitizare. Ziarele de acum două secole, transformate în arhiva viitorului

Articolul a fost vizualizat de 1,222 ori

Toate publicaţiile seriale din patrimoniul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” vor fi scanate şi digitizate. Decizia de a „transfera” în format digital patrimoniul ziarelor şi revistelor a fost luată de conducerea bibliotecii judeţene. 

digitalizare (1)Specialiştii spun că toate colecțiile de ziare și reviste, ca și fondul de carte, se află sub influența unor factori fizici care le alterează starea și fac din ce în ce mai anevoios accesul la uriașul volum de informații pe care publicațiile le conțin. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” are un fond de tipărituri impresionant care, treptat, va fi transpus în format electronic prin scanare și digitizare. Potrivit directorului, Se­bastian Bara, biblioteca dispune de colecții ale unor publicații apărute chiar şi în secolul al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea. Printre publicaţiile „de arhivă” ale bibliotecii, foarte valoroase, se numără „Convorbiri litera­re”, „Cosânzeana”, „Boabe de Grâu”, „Sămănătorul”, „Luceafărul”, dar şi ziarele „Bunul econom” şi „Gazeta Transilvaniei”.

Istoria comunistă a Hunedoarei, înapoi în vii­tor

“Proiectul de digitizare a întregii prese aflate în pa­trimoniul bibliotecii noastre își propune să prelucreze toate ziarele și revistele, astfel încât consultarea acestor publicații să poată fi la îndemâna oricărui utilizator. Un avantaj deosebit al stocării informației prin digitizare, pe lângă protejarea fizică a publicațiilor, este posibilitatea consultării simultane de către mai mulţi utilizatori a aceluiaşi document, independent de programul de funcţionare al bibliotecii”, afirmă Sebastian Bara. Digitizarea presei aflate la Biblioteca Jude­țeană a început cu colecția din anul 1953 a cotidianului „Drumul socialismului”. Timp de 50 de ani, acest ziar a fost principalul organ de presă regional, apoi județean al hunedorenilor. Deşi publicaţia a purtat o puternică amprentă ideolo­gică, fiind sub comanda directă a organizației hunedorene a Partidului Comunist Român, iar articolele aveau, obligatoriu, o directivă imprimată de forurile politice, hunedorenii găseau în paginile ziarului și articole neutre şi obiective, recenzii de carte, informații sportive, știri culturale, pagini literare şi fapt divers. Digitizarea întregii colecții a acestui cotidian va oferi oricărui hunedorean interesat ocazia să citească despre toate evenimentele vremii petrecute în județ, printre care inau­gurări de fabrici şi întreprinderi, deschiderea de școli sau realizarea unor lucrări edilitare.

About Ada Beraru