Şocant. Numărul bolnavilor de diabet a crescut în trei ani cu 20 la sută

Articolul a fost vizualizat de 1,418 ori

Aproape 8 la sută dintre hunedoreni sunt bolnavi de diabet, iar autorităţile se aşteaptă ca numărul suferinzilor să crească în anii care vor urma. Asta în ciuda faptului că, pentru a preveni îmbolnăvi­rile, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP) organizează anual evenimente prin care le explică hunedorenilor ce trebuie să facă pentru a-şi păstra sănătatea şi care sunt metodele pentru a controla această boală perfidă.

Craving sweet foodO greutate prea mare sau obezitatea sunt, aproape întotdeauna, legate şi de diabet. De aceea, doctorii spun că doar 30 de minute de mişca­re sau exerciţii fizice, făcute zilnic, reduc cu până la 40 la sută riscul de îmbolnăvire. Îngrijorător este că, în judeţul Hunedoara, şi tendinţa obezităţii este în creşte­re, la fel ca pe plan naţional: numărul cazurilor noi a depăşit 3.000 de persoane, majoritatea adulţilor activi. Din păcate, aproape întotdeauna, datele obezităţii la adulţi sunt în raport direct cu numărul bolnavilor de diabet şi al bolnavilor de hipertensiune arterială: aproximativ 60.000 în evidenţă. Eliminarea grăsimi­lor saturate din alimentaţia zilnică, reducerea consumului de carne şi înlocuirea cu peşte, înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu ulei de măsline şi evitarea alimen­telor prăjite în ulei sunt metode bune de prevenire a diabetului. Zahărul rafinat, în schimb, mai ales în cantităţi prea mari, este unul dintre iniamicii numărul unu ai sănătăţii. Dacă nu reuşiţi să-l scoateţi definitiv din alimentaţie şi să-l înlocuiţi cu zahărul natural din fructe sau cu miere, măcar reduceţi consumul şi evitaţi pe cât se poate băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr. Înlocuirea pâinii albe cu pâine integrală sau de secară este o altă regulă de aur. Mai degrabă consumaţi cereale integrale la masa de dimineaţă şi seara, dar evitaţi produsele făinoase din făină albă: pastele, dulciurile şi prăjiturile conţin făină foarte albă, deci ultra-procesată.

Diabetul omoară la fiecare 7 secunde

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că se aşteaptă ca numărul diabeticilor să crească şi mai mult în anii care vor urma, din cauza preferinţei globale pentru alimente ieftine şi slabe calitativ sau pentru produse alimentare gustoase, dar care îngraşă. De altfel, aproape 80 la sută dintre diabetici se regăsesc în ţările slab şi mediu dezvoltate. Autorităţile spun că în lume erau aproape 390 de milioane de suferinzi de diabet zaharat. În judeţul Hunedoara, în urmă cu trei ani, erau doar 24.000 de bolnavi, cu o creştere a­nuală de peste 1.000 de persoane diagnosticate, urmată de o explozie de îmbolnăviri, sau cel puţin o explozie la capitolul diagnosticare: astăzi aproape 29.000 de hunedoreni suferă de diabet. Medicii spun că majoritatea îmbolnăvirilor ar putea fi evitate, dacă am mânca sănătos, echilibrat şi am face mişcare. Asta mai ales pentru că avem informaţia genetică pentru o alimentaţie destul de bogată în grăsimi. Cu toate acestea, faptul că muncim fizic din ce în ce mai puţin în comparaţie cu bunicii sau străbunicii noştri face ca surplusul de grăsimi să se regăseacă în kilogramele în plus şi în cohorta de boli cu care se asociază acestea. Potrivit medicului Cecilia Birău, hiperglicemia cronică a diabeticilor este asociată cu disfuncţia şi insuficienţa multor organe, în special a ochilor, rinichilor, nervilor, ini­mii, dar și a vaselor sanguine. Din nefericire, pe glob la fiecare 7 secunde un om moare din cauza diabetului.

Evitaţi dietele „de pe internet”

În ultimii ani, mediul online a publicat sute de variante de posibile tratamente ale diabetului, printre care inclusiv vaccinuri sau diete miraculoase, care i-ar putea scăpa pe bolnavi de chinul şi dependenţa de injecţiile cu insulină sau medicaţia cu pilule. Cu toate acestea medicii, dar şi nutriţioniştii, avertizează şi spun că nimeni nu ar trebui să ţină o dietă după citirea unui articol pe Internet. Orice hunedorean care are o glicemie care depăşeşte limita normală trebuie neapărat să se prezinte mai întâi la medicul de familie, iar apoi la diabetolog. Ei sunt singurii specialişti care pot face cele mai potrivite recomandări, în funcţie de vârsta, greutatea, istoricul medical al pacientului şi tipul de diabet diagnosticat.

About Ada Beraru