De ce a fost scos CEH din insolvenţă?

Articolul a fost vizualizat de 1,150 ori

Una dintre ciudăţeniile evolu­ţiei crizei de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este decizia de anulare a sentinţei Tribunalului Hunedoara, prin care Curtea de Apel Alba Iulia a scos, practic, din insolvenţă Complexul. Deşi mintiapentru mulţi starea de “insolvenţă” este sinonimă cu cea de faliment, este o mare deosebire între cele două situaţii juridice. Insolvenţa, într-o exprimare plastică, este aplicarea unor proceduri de Terapie Intensivă, menită să scoată o companie economică din faliment. Un debi­tor, ca CEH, ajuns în stare de insolvenţă are posibilitatea, dacă întruneşte anumite condiţii expres prevăzute de lege, să intre într-o fază de reorganizare a activităţii, pe baza unui plan aprobat de creditori şi confirmat de judecătorul sindic. Dacă activitatea astfel reorganizată este profitabilă şi permite plata tuturor creanţelor, conform termenelor şi condiţiilor stabilite în plan, atunci debi­toarea iese din starea de insolvenţă, îşi menţine personalitatea juridică, urmând să îşi desfăşoare acti­vitatea în continuare fără intervenţia administratorului judiciar sau a judecătorului sindic.
Dacă activitatea reorganizată nu respectă planul atunci debitoarea iese din faza de reorganizare şi intră în faliment. În acest moment activitatea debitoarei trece sub comanda lichidatorului judiciar, care va proceda la eva­lua­rea bunurilor şi valorificarea lor, urmând a plăti creanţele din sumele astfel încasate. Şi atunci de ce a fost scos CEH-ul de la “ATI”? Au decis autorităţile că nicio restructurare din lume nu va mai putea salva energetica hunedoreană? Chiar astăzi Judecătoria Deva pronunţă sentinţa în dosarul în care Complexul Energetic Hunedoara a contestat măsura încetării activităţii dispusă încă de anul trecut de Garda de Mediu. Conformitatea la normele de poluare impuse presupune investiţii de aproape 70 de milioane de euro, bani pe care CEH nu îi are. Practic, Complexul nu are cum să câştige procesele pe mediu, iar din punctul ăsta de vedere energetica hunedoreană e până la urmă condamnată.

Se învârt vulturii falimentului deasupra CEH

Deci din insolvenţă poţi ieşi pe scut sau sub scut. În cazul CEH, ieşirea din insolvenţă vine ca o lovitură de berbece năucitoare. Ce înseamnă practic că societatea a fost repusă, din punct de vedere juridic, în starea iniţială? Nimic altceva decât că a fost lăsată la mâna creditorilor. Nici nu a ieşit bine din insolvenţă, că trei companii creditoare au şi cerut în instanţă încuviinţarea executării silite împotriva CEH pentru o crean­ţă cumulată de aproape 27 de milioane de lei. Scos de sub protecţia insolvenţei, nerestructurat, CEH trebuie să facă faţă acum şi valului enorm de penalităţi care încep să curgă la datoriile imense pe care le are. Practic, evitarea falimentului pare acum o misiune imposibilă.
Declaraţie contra naturii economice
Şi în plină depresie economi­că la CEH, pică o declaraţie şoc a ministrului Energiei, Victor Grigorescu. Arătându-se la rândul său surprins de decizia Curţii de la Alba-Iulia, ministrul dă asigurări că, “într-un fel sau altul”, va salva Complexul Energetic Hunedoara, oficialul identificând deja soluţii concrete”. Cum? De unde? Nu se spune clar.
CEH redat cercurilor de interese?
Raportul privind cauzele insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara, publicat în luna martie de Casa de insolvenţă GMC Craiova, a gene­rat groază prin dezvăluirile sale, multe cu clare valenţe penale. Din această perspectivă devine interesantă viziu­nea preşedintelui companiei de insolvenţă Euro Insol, care explică scoaterea CEH din insolvenţă prin nevoia de a îngropa istoria neagră şi jaful derulat acolo în ultimele decenii. Până la rejudecarea cauzei privitoare la insolvenţă ca urmare a deciziei Curţii de Apel de la Alba, vechea echipă managerială recâştigă controlul asupra CEH şi primeşte suficient timp pentru a muşamaliza scheme şi manevre oculte care au dus în timp la falimentul CEH, în paralel cu îmbogăţiri frauduloase din Valea Jiului până la Mintia.
Din punctul meu de vedere, scoatera CEH din insolvenţă nu s-a făcut pentru salvarea sa. Mai degrabă decizia stă la baza pregătirii unei înmormântări frumoase pentru acesta, cu mafia care l-a falimentat bocindu-i formal şi liberă la cap.

About Adrian Sălăgean