Săptămâna economică Nr. 697

Articolul a fost vizualizat de 1,289 ori

DECLARAŢIE FISC. Veniturile din activităţi independente, profesii libere, drepturi de autor, chirii sau titluri de valoare obţinute în 2015 trebuie declarate la Fisc, prin formularul 200, până cel târziu pe 25 mai 2016. Ministerul de Finanţe a publicat un ghid ilustrativ cu toţi paşii care trebuie urmaţi pentru completarea declaraţiei.
PROCES. Judecătoria Deva a respins demersul Complexului Energetic Hunedoara privitor la contestarea procesului-verbal prin care Garda de Mediu a dispus încetarea activităţii Termocentralei Mintia pentru neconformarea la normele de mediu impuse de Uniunea Europeană. Sentinţa nu este definitivă. Într-un alt proces, la Judecătoria Petroşani, se judecă o speţă similară ce vizează Termocentrala Paroşeni. Aici investiţia de mediu este realizată în proporţie de 90 la sută.
CĂRBUNE PE MINUS. Producţia de cărbune net a României a totalizat în primul trimestru 1,147 milioane tone echivalent petrol, fiind cu 7,6% (94.500 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centra­lizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În perioada menţionată, România a importat 121.300 tep cărbune net, cu 22.700 tep (15,8%) mai puţin comparativ cu cantitatea importată în perioada similară din 2015. Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat în februarie pe site-ul Ministerului Energiei, România are o rezervă exploatabilă concesionată de huilă de peste 100 milioane tone, concentrată într-un zăcământ unic, cu grad de asi­gurare de circa 60 de ani.
LISTA RUşINII. Banca Naţională a României a dat publicităţii vineri situaţia balanţei de plăţi a României, care arată un deficit al contului curent pentru perioada ianuarie – martie 2016 de 1,472 miliarde euro, faţă de un excedent de 524 mi­lioane euro în perioada similiară a anului trecut. Totodată, datoria externă a României (stat + privat) s-a situat la finalul lunii martie 2016 la 89,011 miliarde euro, în scădere faţă de finalul anului 2015 cu 1,023 miliarde euro, conform datelor BNR.

About Administrator